🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отписвания на активи намалиха печалбата на "Лукойл"

Руската компания търси нови възможности за развитие в чужбина

Според отчета на компанията проектът за модернизация и увеличаване на капацитета на бургаската рафинерия досега е погълнал 518 млн. долара
Според отчета на компанията проектът за модернизация и увеличаване на капацитета на бургаската рафинерия досега е погълнал 518 млн. долара
Според отчета на компанията проектът за модернизация и увеличаване на капацитета на бургаската рафинерия досега е погълнал 518 млн. долара    ©  Impact Press Group
Според отчета на компанията проектът за модернизация и увеличаване на капацитета на бургаската рафинерия досега е погълнал 518 млн. долара    ©  Impact Press Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският петролен гигант "Лукойл" оповести по-ниска от очакваното печалба за 2013 г., дължаща се на отписвания на активи и инвестиции в големи проекти. През миналата година компанията е реализирала нетна печалба от 7.8 млрд. долара спрямо почти 11 млрд. за предишните 12 месеца. Основен фактор за вложените резултати са отписванията на активи на стойност 2.4 млрд. долара, включващи петролни находища в руския регион Тиман - Печора, както и някои проекти в Западна Африка, които в миналото бяха считани за едни от най-перспективните за компанията.

Без отписванията печалбата е щяла да достигне 10.28 млрд. долара, което също би било малко по-ниско от средните прогнози на анализаторите за 10.36 млрд. Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация е достигнала 16.67 млрд. долара при очаквания за 19.39 млрд. Приходите на компанията са се повишили до 141.5 млрд. долара спрямо 139.2 млрд. година по-рано. Това се дължи основно на увеличението на добива на петрол с 1.1% до 90.81 млн. тона.

Разрастване в чужбина

Като една от малко частни компании в енергийния сектор в Русия, където доминират държавни гиганти като "Роснефт" и "Газпром", "Лукойл" е принудена да търси възможности за разширяване на дейността си основно в чужбина. През тази пролет компанията ще започне добива в иракското находище West Qurna-2, което се очаква да доведе до двойно увеличение на производството й извън Русия. Според прогнозите през април - май там вече ще се произвеждат 120 хил. барела дневно, а до есента добивът ще достигне 400 хил. В дългосрочен аспект прогнозите са добивите от този проект, където "Лукойл" държи 75% от акциите, да достигне 1.2 млн. барела дневно.

През 2013 г. добивите в чужбина - основно от Казахстан, са представлявали едва 6% от всички, или около 1.8 млн. барела на ден. "Лукойл" планира да увеличи дела на производството в чужбина до 17% през следващите шест години. Последните отписвания на активи обаче хвърлят сянка на съмнение върху тази стратегия. "Експозициите на "Лукойл" към международни активи винаги е тежало над възможностите им за инвестиции. Тези отписвания правят съмнително изпълнението на плановете за навлизане в нови страни като Мексико", коментира пред Reuters Александър Корнилов, анализатор в Alfa Bank.

Проблемни проекти

Основен проблем за компанията се оказва проектът "Южное Хыльчую" в Тиман - Печора, който започна през 2008 г. съвместно с ConocoPhillips. Производството и резервите обаче се оказаха по-ниски от очакваното, което доведе до загуби и изтеглянето на ConocoPhillips през 2012 г.

В Западна Африка, където ръководството на компанията се надяваше да намери залежи за милиарди барели, "Лукойл" също понася загуби. След като проучвателните дейности в Гана, Бряг на слоновата кост и Сиера Леоне се оказаха безрезултатни, компанията трябваше да отпише 300 млн. долара. "За съжаление кладенците, които проучвахме, не могат да се използват за комерсиален добив. Все пак ще е грешка да се каже, че работата ни в Африка е свършила", заявява вицепрезидентът на компанията Леонид Федун.

Федун и изпълнителният директор Вагит Алекперов са най-големите акционери в компанията, която развива дейност в 13 държави. "Лукойл" взе решение да се изтегли от Венецуела и Виетнам, като същевременно оглежда възможности да се намеси в енергийния сектор в Мексико и Иран. Руската компания оперира и три рафинерии извън Русия - в България, Румъния и Италия, освен това притежава 45% от холандската рафинерия Zeeland Refinery. Според отчета на компанията проектът за модернизация и увеличаване на капацитета на бургаската рафинерия досега е погълнал 518 млн. долара.

В началото на годината стана известно, че  "Лукойл Нефтохим" е получил 420 млн. евро кредитна линия от няколко европейски банки, за да финансира модернизацията на рафинерията си. Заемът е за 10 години, като 95% от него са покрити от агенцията. Сумата е осигурена от френската Societe Generale, която в случая е в ролята на глобален координатор по заема. В него участват още BNP Paribas, ING Bank, UniCredit Group чрез UniCredit Bank Austria и UniCredit SpA. Кредитът е за изграждане на инсталация за хидрокрекинг на гудрон, която трябва да повиши ефективността на производството на горива в Бургас. Проектът е на стойност 1.48 млрд. долара и беше започнат през 2012 г. Съоръжението трябва да бъде завършено до края на 2014 г., а през 2015 г. за започнат тестовете.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • + 3

    ха х а

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-|
    telqk
    • + 4

    Кога тая рафинерия е била на официална печалба?

    Нередност?
  • 3
    bulgar_bulgar avatar :-|
    ь
    • + 2

    До коментар [#2] от "telqk":
    Четете статията! Лукойл притежава рафинерията Лукойл- Нефтохим, но статията не е за нея. Рафинерията никога няма да е на печалба поради простата причина, че на входа и изхода и стоят други фирми ... пак собственост на Лукойл, които доставят скъп нефт(предполагам пак собственост на Лукойл) и изкупуват горивото евтино, основно чрез Лукойл -България, която пак си е тяхна :))) Та за какво да калкулират печалба? Те в крайна сметка са може би най-големия вносител на ДДС в държавата, което съвсем не означава, че са сред най-големите данъкоплатци :))

    Нередност?
Нов коментар