🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл" купи бизнеса с моторни масла на OMV

Сделката включва завод във Виена и мрежата в Централна и Източна Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската група "Лукойл" придоби бизнеса с моторни масла на OMV, съобщи австрийската компания. Цената на сделката не беше обявена. Транзакцията включва смесителния завод на австрийците край Виена, дистрибуторската мрежа в Централна и Източна Европа, както и марката BIXXOL. В цялото подразделение за моторни масла на OMV работят 74 души. "Всички работни места ще бъдат запазени", обяви групата в своето изявление. Незасегнато от сделката ще бъде турското подразделение OMV Petrol Ofisi.

Част от стратегията

Според Манфред Лайтнер, член на изпълнителния съвет на OMV, сделката е следващата стъпка от стратегията за оптимизиране и опростяване на портфолиото в сегмент "Рафиниране и маркетинг" и съсредоточаване на все повече капитал върху сегмент "Проучване и добив". Австрийската група вече продаде участието си в дъщерните си дружества в Хърватия и в Босна и Херцеговина.

Заводът край Виена има годишен капацитет 35 000 тона, а дистрибуторската мрежа на готовата продукция включва Австрия, България, Германия, Румъния, Словения, Словакия, Сърбия, Унгария и Чехия. "Чрез сделката ще увеличим присъствието си на глобалния пазар на смазочни материали. За решението ни допринесоха близкото географско положение до автопроизводителите и други промишлени предприятия, съвременните производствени мощности и важни научни разработки", заяви президнетът на "Лукойл" Вагит Алекперов. Сделката ще доведе до синергийни ефекти със заводите на подразделението за моторни масла на "Лукойл" LLK-International в Румъния и Финландия, като оптимизира доставките и увеличи потенциала на руската компания за разработка на нови продукти - най-вече висококачествени масла. В момента компанията осигурява продукти за различни предприятия като завода на китайската автомобилна компания Geely в Русия, руската петролна компания "Сургутнефтегаз" и др.

Стари амбиции

Руският специализиран сайт neftegaz.ru припомня, че през 2007 г. "Лукойл" не криеше амбициите си да придобие OMV, но до сделка така и не се стигна. Тогава вицепрезидентът на руската група Леонид Федун се оплака от протекционизма на австрийското правителство в петролния и газов сектор. Основната цел на руската компания бяха рафинерии в Централна Европа, заради които "Лукойл" искаше да купи и полските PKN и Lotos.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 3
    • + 1

    ОМВ са едни от добрите в сегмента сега, да видим какво бъдеще ги чака

    Нередност?
  • 2
    deian_dimov avatar :-?
    Friedrich Nietzsche
    • + 3


    До коментар [#1] от "Дим Дим":
    Добри в какво? Бензиностанции? Да, съгласен съм.
    Смазочните продукти:
    Слаба линия от масла която е резултат на липсата на развойна дейност и ключови партньори от автомобилната промишленост. За фирма с капацитет по-малък от пазара на масла в България е успех че е играч на терена на търсене и добиване на газ- справка- Хан Аспарух заедно с ТОТАЛ и РЕПСОЛ в Черно море концесията.
    Апропо, за Лукойл сделката е просто скъсяване на пътя на маслата им до потребителите, не преборване на конкуренцията.


    Нередност?
Нов коментар