🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Royal Bank of Scotland планира мащабно преструктуриране

През следващите години банката ще се раздели с много от рисковите си дейности

По всяка вероятност 30 хил. души от банката ще загубят работата си до няколко години
По всяка вероятност 30 хил. души от банката ще загубят работата си до няколко години
По всяка вероятност 30 хил. души от банката ще загубят работата си до няколко години    ©  ANDREW WINNING
По всяка вероятност 30 хил. души от банката ще загубят работата си до няколко години    ©  ANDREW WINNING
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската Royal Bank of Scotland планира мащабно преформатиране на бизнеса си, което ще я превърне в много по-малка търговска банка, съобщава Financial Times. Според изданието през последната седмица на февруари банката, която е 81% държавна собственост, ще оповести изтеглянето си от много от рисковите си инвестиционни дейности, както и план за разделяне с голяма част от международния си бизнес. През следващите години тези промени може да доведат до съкращаване на персонала с поне 30 хил. души.

По-малко и по-добро

Свиването на служителите с една четвърт ще бъде извършено през следващите пет години и е част от мерките за рязко свиване на разходите и продажба на активи, предприети от новия изпълнителен директор Рос Макевън. По думите му голяма част от разходите са свързани с отминали времена, когато RBS е била голяма международна група. "Целта ми не е да управлявам най-голямата банка в света, а най-добрата банка във Великобритания – а това няма нищо общо с размера", заявява той.

Според източниците на FT банката, в която момента работят 120 хил. души, ще се фокусира в три основни дейности - банкиране на дребно, обслужване на малки бизнеси и на по-големи корпорации. Финансовата криза накара много финансови институции в Европа да започнат да намаляват инвестиционното си банкиране и операциите в чужбина, в това число френската Crеdit Agricole и италианската UniCredit.

Според запознати с плановете на RBS банката вероятно ще влее остатъка от инвестиционната си дейност в подразделението за корпоративно банкиране, където ще изпълнява поддържаща роля. Подобна структура за обслужване на корпоративни клиенти има в Lloyds Banking Group. Най-сериозно ще бъдат засегнати от съкращенията 11-те хиляди служители, занимаващи се с инвестиционно банкиране, но няма да бъдат пощадени и по-централни функции като управление на риска и счетоводство. RBS вероятно ще се изтегли изцяло от операциите си на щатските и азиатските финансови пазари. Банката вече обяви, че ще продаде щатското си подразделение за търговско банкиране Citizens, където работят 18 500 души.

Слаби резултати

RBS отчита по-слаби резултати от повечето си европейски конкуренти, освен това е под натиск от страна на регулаторите да заздрави счетоводния си баланс. В края на миналата година съотношението на капитала от първи ред, което е критичен показател за финансовата стабилност, е спаднало до 8.1-8.4%. Това доведе до предупреждение за понижаване на кредитния рейтинг на банката от страна на агенция Moody’s.

Банката предупреди, че ще отчете значителна загуба за 2013 г., дължаща се на на наложените санккции и обезценки за 4.5 млрд. паунда, и допълнителните провизии за 3 млрд., свързани с разходите по разследвания за финансови нарушения. Анализаторите очакват загубата на RBS за цялата година да е между 7 и 8 млрд. паунда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rembrandt avatar :-|
    rembrandt
    • + 3

    През 2008 RBS щеше да фалира от мегаломания за величие... щяха да я правят най-мощната банка в света, че даже и на американския пазар стъпиха. Последиците ги помним, когато през 2008 британците за първи път в историята си се редяха на опашки пред клонове на банката, за да си вземат парите.

    Нередност?
  • 2
    simmons avatar :-|
    simmons
    • - 1

    Пак я помпат тази банка. На мен ми мирише на поредният финансов балон. RBS - банката която остана без пари. Да не се стигне пак до този момент.

    Нередност?
Нов коментар