Референдумът за независимост поставя дилеми пред шотландските банки

Казусът е особено сложен за RBS, която е контролирана от британското правителство

След като RBS беше спасена от колапс с пари на британсктие данъкоплатци, правителството държи 80% от акциите й
След като RBS беше спасена от колапс с пари на британсктие данъкоплатци, правителството държи 80% от акциите й
След като RBS беше спасена от колапс с пари на британсктие данъкоплатци, правителството държи 80% от акциите й    ©  ANDREW WINNING
След като RBS беше спасена от колапс с пари на британсктие данъкоплатци, правителството държи 80% от акциите й    ©  ANDREW WINNING
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През септември шотландците ще решат на референдум дали да се отделят от Великобритания след над три столетия на съюз. Все още няма ясни индикации какъв ще е резултатът от гласуването, но възможността Шотландия да се превърне в независима държава поставя сложни дилеми пред месените банки, пише Wall Street Journal.

"Както много други компании, и ние трябва да обмислим ефектите за бизнеса си от едно "Да" на референдума за независимост и действията, които трябва да предприемем в отговор. В момента има голяма доза несигурност", коментира председателят на банка Royal Bаnk of Scotland (RBS) Филип Хамптън. Ситуацията е особено сложна за тази финансова институция, която е контролирана от британското правителство, след като беше спасена с пари на данъкоплатците при кризата през 2008 г.

Неясни последствия

Банките и бизнесът се притесняват от неяснотата дали независима Шотландия ще остане член на Европейския съюз, каква валута ще използва, каква част от дълговете на Великобритания ще бъде поети от нея и как облигационните пазари ще оценят собствените й ценни книжа. Отделянето на страната ще доведе до нужда от преосмисляне на кредитните споразумения за хиляди клиенти, промени в пенсионните планове за служителите и други усложнения.

Макар евентуалното фактическо отделяне да не се предвижда по-рано от март 2016 г., несигурността вече дава ефекти. Секторът на недвижимите имоти отчита, че шотландците забавят покупките на жилища. Според анкета на Федерацията на малкия бизнес референдумът е повлиял на бизнес решенията на една от всеки пет шотландски фирми.

За шотландските банки залозите са особено големи, тъй като активите им са 12 пъти по-големи от брутния вътрешен продукт на Шотландия. Финансовият сектор в страната има около 200 хил. служители, което представлява около 8% от работната сила, и допринася със 7 млрд. паунда за икономиката. За да не предизвикат негативни реакции сред някои клиенти и заради невъзможността си да предвидят точните ефектни от независимостта, повечето представители на индустрията отбягват да коментират въпроса открито, отбелязва WSJ.

Според източници на изданието Lloyds Banking Group е назначила комисия от 12 души, която да изясни ефектите от референдума върху клиентите й и да разгледа практичността на евентуално преместване на централата от Единбург. Според говорителят на банката няма текущи планове за преместване в друга юрисдикция.

Инвестиционната компания Standard Life, която управлява активи за 191 млрд. паунда, от своя страна вече регистрира дружества извън Шотландия, така че да може да премести бизнеса си в другите части на Великобритания, ако се стигне до независимост. Същото прави инвестиционният тръст Alliance Trust.

Казусът RBS

Безспорно независимостта на Шотландия ще доведе до най-много усложнения за RBS, която проследява корените си в страната до 1727 г. и дава работа на 12 хил. души в нея. Преди финансовата криза на банката се е гледало като на символ на шотландската мощ. През 2007 г. годишното акционерно събрание дори е озвучено от музиката към филма "Смело сърце", посветен на първата война за независимост на страната. След като обаче институцията трябваше да бъде спасена с 45.5 млрд. паунда от британските данъкоплатци, правителството притежава 80% от акциите й. Няма яснота как този дял ще бъде разпределен между Лондон и Единбург в случай на отделяне.

Групата за независимост "Възможности за Шотландия" предлага банката да бъде разделена, като контролният пакет на шотландската й част да бъде поет от Единбург. Те изтъкват, че е в интерес на всички банките да бъдат по-малки. Представители на правителството обаче са изтъквали, че е неизбежно централата на банката да бъде преместена от Шотландия в случай на отделяне. Те се позовават на слабо позната европейска директива от 1995 г., която предполага, че централите на финансовите компании трябва да са базирани там, където се намира по-голямата част от операциите им.

Задълбаването в този дебат обаче е нежелано от ръководството на самата банка, което е фокусирано върху преструктурирането й. През миналата година RBS отчете загуба от 9 млрд. паунда и започна значително съкращаване на разходите и пренасочване на тежестта от инвестиционното банкиране към финансирането на дребния бизнес и домакинствата.

Ръководството на банката редовно провежда срещи с лидера на Шотландската национална партия Алекс Салмънд, който седем години е работел като икономист в RBS. Според източници на WSJ висши представители на банката се консултират и с Royal Bank of Canada по отношение на мерките, взети предвид сепаратистките настроения в Квебек. RBS води редовни разговори и с ръководството на централната банка заради опасенията, че вот за отделянето на референдума може да доведе до изтегляне на активи на вложители от останалата част на страната.

От своя страна шотландските националисти не изглеждат притеснени от евентуално изтегляне на централите на RBS или Lloyds. Те изтъкват, че така или иначе голяма част от мениджърските позиции на банките се намират в Лондон, освен това Шотландия няма да е длъжна да се намесва, ако банките отново имат нужда от спасяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    x2805 avatar :-|
    dj x2805
    • + 1

    Тези месени банки как са замесени - да взема и аз да си замеся една поне!!! Дайте рецптата и на Вас ще ви замеся една две - само точни пропорции ми трябват, и колко е времето за втасване!!!

    Нередност?
Нов коментар