🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акциите на добивните компании имат потенциал за ръст

Много е възможно да има ново повишение за златото, прогнозират от "Елана"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите за добив на благородни метали са подценени и инвестиции в техните акции носи нисък риск, ако очакваме повишение в цената на продукцията им. Това пише Климент Робев, експерт "Международни пазари" в инвестиционния посредник "Елана трейдинг", в свой анализ. През миналата година цената на златото и свързаните с него благородни метали падна значително като корекция на силното им повишение преди това. Общо за годината спадът в стойността на златото беше с почти 29%, което е най-силното годишно понижение за последните 32 години.

Нови тенденции

Основните причини за спада бяха възстановяването на икономиката в глобален план и ниската инфлация в много държави. Преди това точно обратните процеси предизвикаха поскъпването на метала – той се възприемаше като сигурна инвестиция при колебливите движения на фондовите борси и опасенията от висока инфлация. Последвалият спад се отрази и на акциите на добивните компании, отбелязва Робев. Според него доказателство за подценяването им е обратната зависимост между водещите пазари и борсово търгувания фонд (ETF) – GDX. Този тип фондове следват почти плътно движението на определен актив, например борсов индекс, суровина, акции от един сектор. Инвестиционната схема GDX следва книжата на водещи златодобивни дружества. В края на миналата година стойностите на фонда отбелязаха спад, но от началото на тази се покачват. Много компании от сектора се занимават с добив и на злато, и на сребро, а в цените на двата метала има силна пряка зависимост.

Според експерта трудната ситуация за добивните компании е обезценила много качествени дружества, които имат стабилни основи и доказан екип. Ако има нагласи за дългосрочно поскъпване на благородните метали, инвестицията в качествени и подценени дружества е "удачен и сравнително нискорисков вариант за реализирането на висока доходност в идните месеци".

Компании с възможности

От "Елана трейдинг" насочват внимание към две добивни компании, чиито акции имат потенциал за ръст в следващите месеци - Allied Nevada Gold Corp и Silver Standard Resources Inc. И двете са американски, а в последните години или месеци пазарната им оценка е паднала значително. Потенциалните залежи на Allied Nevada Gold са 18 млн. тройунции злато и 700 млн. тройунции сребро, а годишното й производство е около 225 хил. тройунции злато и 1.5 млн. сребро. Съществени предимства за компанията са силният й мениджмънт и липсата на политически и демографски риск, тъй като мините й се намират в американския щат Невада.

Акциите на Silver Standard Resources са паднали с 88% от средата на 2011 г., а потенциалните му залежи се оценяват на 3.6 млн. тройунции злато и 1.55 млрд. сребро. Компанията добива повече от сивия метал, а годишното му производство е 18 долара за тройунция. Залежите й са в САЩ, Канада и Мексико, а наскоро активите му се увеличиха и с още една златна мина за 275 млн. долара. Капитал Daily

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    raimond avatar :-|
    Meister Eckhart
    • + 1

    да бе, да.Златото се срина до най-ниски нива за последните години

    Нередност?
  • 2
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов
    • - 1

    При добивните компании за сребро е по-добре да се инвестира в Global X Silver Miners ETF (SIL) , отколкото в отделни компании.

    SIL е много добре широко структуриран ETF, обхващащ десетки компании в цял свят.

    Нередност?
Нов коментар