🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Щатските инвеститори се насочват към Европа

От началото на годината европейските пазари са привлекли 24.3 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мениджърите на инвестиционни фондове в САЩ обръщат поглед към Европа и увеличават залозите си за ръст на акциите там заради подобряващата се икономическа ситуация, съобщава Wall Street Journal. Фондовите борси на Стария континент станаха предпочитана дестинация за много инвеститори още през миналата година, след като регионът започна да се възстановява от продължителната рецесия. Тази тенденция се засилва през последните месеци, особено на фона на сътресенията на нововъзникващите пазари и забвения ръст на акциите в САЩ.

Капиталови потоци

От началото на 2014 г. до 19 февруари инвеститорите са насочили активи за 24.3 млрд. долара към европейските капиталови пазари, показват данните на EPFR Global. Същевременно от щатските борси са изтекли 5 млрд. долара. Три от четирите фонда с най-значително повишение на инвеститорския капитал от началото на годината - VanguardFTSE Europe, iShares MSCI EMU и Vanguard FTSE Developed Markets ETFs, са със силни експозиции към Европа. Те са привлекли 4.23 млрд. долара свежи пари през 2014 г. Същевременно най-големият щатски фонд за борсово търгувани активи SPDR S&P 500 отчита изтичане на капитали за 19.1 млрд. долара.

Някои от инвеститорите залагат на сигурно и се ориентират към "сини чипове" от стабилни пазари като Франция и Холандия. Други предпочитат инвестиции в периферни пазари като Ирландия, Италия, Португалия и Испания, които бяха най-тежко ударените от дълговата криза", коментира Нигел Харт, мениджър в BlackRock International Opportunities Fund. "Някои от най-добрите и същевременно най-евтини активи са в периферията на Европа."

Регионални различия

От началото на годината индексът Stoxx Europe 600 се е повишил с 2.4% в сравнение с 0.7% спад на щатския S&P 500 и 2.9% при Dow Jones Industrial Average. Докато пазарите на централните икономики в еврозоната вече са възстановили голяма част от загубите по време на кризата, в периферните страни възстановяването тепърва набира скорост. Индексите на испанските и италианските финансови пазари все още остават под пиковите си нива преди финансовата криза от 2008 г., докато общите показатели за региона доближиха тези си нива още през миналата година. Основният германски индекс DAX дори ги задмина и постигна нови исторически върхове.

Друг фактор за нарастващия интерес на инвеститорите са очакванията Европейската централна банка да предприеме значително облекчаване на паричната политика, за да ускори възстановяването. Това ще доведе до още по-голям ръст на акциите, особено на фона на намаляването на стимулите от страна на щатския Федерален резерв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 2

    Щатските инвеститори отдавна са в Европа, регистрират се там където данъчното облагане дава преференции. Често се появяват в САЩ като Европейски фирми - глобализация и корпоративен космополитизъм.

    Нередност?
  • 2
    ty_ida avatar :-P
    ty_ida
    • - 3
    • + 1

    Господ да ни пази!

    Нередност?
Нов коментар