🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нюйоркската прокуратура разследва бързата борсова търговия в САЩ

Новите технологии дават на някои участници на пазара нечестни предимства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор на Ню Йорк е започнал разследване дали фондовите борси в САЩ предоставят неправомерни предимства на участващите във високочестотна търговия, съобщава Bloomberg. Според източниците на изданието прокурорът Ерик Шнайдерман разглежда под лупа продажбите на продукти и услуги, които предлагат по-бърз и пълен достъп до данни за търговците. Банките, опериращи на Wall Street, и фирмите за високочестотна търговия плащат за месечни абонаменти за подобни услуги, предоставяни от оператори на фондови борси като Nasdaq OMX Group и IntercontinentalExchange Group.

Нечестни предимства

Прокуратурата на Ню Йорк е обсъдила притесненията си с ръководствата на борсите и е поискала допълнителна информация. Властите разследват и поведението и стратегиите, прилагани от самите търговци. Според документи, получени от агенция Bloomberg, Шнайдерман възнамерява да се бори срещу "този нов тип хищническо поведение, което дава на малък сегмент от индустрията огромно предимство пред конкурентите и позволява използването на новите технологии за реализиране на огромни печалби чрез нечестни предимства".

Макар регулаторите да разрешават високочестотната търговия, с нарастването на влиянието й върху пазара се увеличават опасенията. Търговските фирми плащат, за да инсталират системите си в същите дата центрове като борсите, което позволява директното свързване на компютрите им, чрез което се спестяват милисекунди при извършването на сделки. Те също така се абонират за частни емисии данни, които са по-бързи и по-детайлни от публично достъпните. От Nasdaq и нюйоркската борса NYSE не са коментирали разследването на прокуратурата, но уверяват, че всичките им услуги са отчетени пред регулаторите.

Шнайдерман смята да обърне особено внимание на т.нар. dark pool инвестиционни фирми, каквито са например Sigma X на Goldman Sachs и Crossfinder на Credit Suisse. Те оперират при много по-слаб регулаторен надзор в сравнение с публичните борси и разкриват минимална информация за участниците и сделките си.

С едно мигване на окото

Извършваната чрез компютърни програми високочестотна търговия е отговаряла за над половината борсови сделки в САЩ през 2012 г., показват данните на Rosenblatt Securities. Според нарастващите критици този тип търговия не носи особени ползи за пазара, но същевременно може да го дестабилизира и поставя дребните инвеститори в неравноправно положение.

Ръководените от софтуер сделки могат да бъдат извършвани за около 300 микросекунди. Това означава, че 1000 сделки може да бъдат осъществени за едно мигване на човешко око, което отнема 400 милисекунди, отбелязва Bloomberg. В най-натоварените търговски дни на щатските борси през миналата година алгоритмите са генерирали 323 хил. търговски съобщения в секунда в сравнение с под 50 хил. за 2007 г. Поддръжниците на високочестотната търговия от своя страна изтъкват, че тя увеличава наличието на акции на пазара и намалява разходите за участниците.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 3

    То на борсите това отдавна е война между киборги и алгоритми..

    Нередност?
  • 2
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 4
    • + 2

    Държавата им да обложи всяка операция на борсата с данък 0.5% примерно и набързо ще им спадне "честотата" 100-1000 пъти. 99% от тия операции са чиста спекула. Оттам следва надуване на (кухи) балони. А оттам се стига до пирамиди.

    Нередност?
  • 3
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 1
    • + 3

    то това малко звучи като оплакването на собствениците на дилижанси, че влаковете имали нечестно предимство....

    Нередност?
  • 4
    ambrazurchik avatar :-P
    Амбразурчик
    • + 2

    [quote#1:"bestbuy"]То на борсите това отдавна е война между киборги и алгоритми..[/quote]

    прав си , че е Война..

    но не между алгоритмите и киборгите
    а между умните и разумните ;)

    останалото е за камуфлаж ,

    само в силициевата долина има поне 20 000 много добри програмисти...

    ако беше война на алгоритмите..нямаше да има Пазар...
    т.е. нямаше да има губещи ;)

    Нередност?
Нов коментар