🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските борси възстановяват загубите си от кризата в Украйна

Основните индекси се повишиха в началото на седмицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските акции поскъпнаха в понеделник, като основните индекси се възстановиха от едномесечните дъна, достигнати в края на миналата седмица заради кризата в Украйна. Мирното преминаване на референдума в Крим, липсата на тежки икономически санкции от страна на ЕС спрямо Русия и раздвижването на пазара на сливания и придобивания спомогнаха за връщане на оптимизма на борсите.

Ръст на индексите

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 напредна с над 1.1% до нива от около 1300 пункта, основно благодарение на акциите на компании с високи експозиции към Русия, както и на банките. Показателят все пак остава с около 4% под тазгодишния си връх. В петък индексът затвори със спад от 0.7% до 1284.32 – най-ниското ниво от началото на февруари. Индексът на сините чипове в еврозоната EuroSTOXX 50 напредна с над 1.4% до 3048 пункта. Основният индекс на московската борса Micex се покачи с над 3.9%.

"Виждаме, че ситуацията в Украйна има много ограничен ефект върху глобалния икономически растеж и последствията трябва да са слаби. Много от разпродажбите през миналата седмица бяха резултат от кеширане на продажбите предвид сравнително силното представяне на капиталовите пазари в последно време", коментира пред Reuters Атиф Латиф, ръководещ търговията в Guardian Stockbrokers.

Участници на пазара отбелязват, че ситуацията остава нестабилна и бъдещите движения ще зависят от евентуалното прилагане на икономически санкции между Русия и Запада. "Ако се стигне до санкции, които да доведат до ръст на цените на енергията, това ще има негативен ефект както върху потребителите в Европа, така и върху много от големите компании", отбелязва Денис Жос, пазарен стратег в Barclays.

Раздвижване на пазара

Сред индексите в Западна Европа най-много напредна германският DAX - с 1.4%, заради експозициите на много местни фирми към Украйна и Русия. Siemens, чиито акции се обезцениха с 6.4% през последните две седмици, напредна с 2.9% в понеделник. Акциите на софтуерния гигант SAP, който също има силно присъствие на руския пазар, поскъпнаха с 2.3%.

За раздвижването на европейския пазар спомогнаха и новините за нови мащабни сделки. Акциите на германската ютилити компания RWE напреднаха с 1.6%, след като тя обяви продажбата на подразделението си за добив на петрол и газ Dea за 5.1 млрд. евро. Книжата на телекомуникационния гигант Vodafone Group също поскъпнаха с 1.6%, след като компанията се съгласи да купи испанския кабелен оператор Grupo Corporativo Ono.

Все още няма коментари
Нов коментар