🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания започва проверка на енергийния пазар

Нарастващите сметки на домакинствата за енергия и отопление станаха център на политическите дебати на Острова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският енергиен пазар е изправен пред първата си цялостна проверка, с която регулаторите целят да възстановят доверието на потребителите в индустрията, съобщава Financial Times. Шестте големи енергийни доставчици в страната са обект на постоянни критики заради реализирането на прекомерни печалби за сметка на потребителите и притискане на конкуренцията – обвинения, които те отричат.

Искането за проверка е отправено от енергийния регулатор Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem) към държавния орган за защита на конкуренцията Competition and Markets Authority (CMA). Според експерти подобно разследване може да има много неудобни резултати за големите играчи в сектора и да доведе до значителни размествания в индустрията, включително принудително раздробяване на шестте водещи компании.

Изчистване на съмненията

Според становището на Ofgem проверката трябва да установи дали съществуващата вертикална интеграция е в интерес на потребителите и дали трябва да има по-голямо разделение между подразделенията за производство и дистрибуция на електричество на големите фирми. Окончателното решение за провеждане на разследването трябва да бъде взето през юли. Изпълнителният директор на Ofgem Дермът Нолан заявява, че предложението към CMA "дава възможност веднъж завинаги да се изчистят въпросите и да се реши дали съществуват бариери, които пречат на конкуренцията да понижи възможно най-много цените".

През миналата година нарастващите сметки на домакинствата за енергия и отопление станаха център на политическите дебати на Острова. Решението на Ofgem да поиска разследване идва, след като беше установено, че големите енергийни компании са постигнали четирикратен ръст на приходите от продажби на дребно само за три години – от 233 млн. лири през 2009 до 1.1 млрд. през 2012 г. Същевременно няма съществена промяна в пазарните дялове на компаниите, а повишението е за сметка на лоялните потребители. Ofgem е констатирал и съмнителна координация между фирмите при повишаването на тарифите. От своя страна доставчиците заявяват, че са изправени пред цялостно нарастване на разходите, включително и заради държавните такси за зелена енергия, което ги принуждава да повишават цените.

За и против

Ръководството на една от енергийните компании – Centrica, заяви, че макар възстановяването на доверието към сектора да е добро нещо, продължителният период на несигурност може да навреди на инвестициите в момент, когато енергийната сигурност на Великобритания е изправена пред сериозни предизвикателства. Нолън отхвърля тези твърдения с аргумента, че на пазара така или иначе има голяма несигурност и проверките няма да донесат допълнителен негативен ефект.

Позицията на Ofgem беше подкрепена и от енергийното министерство, като ръководителят му Ед Давни коментира, че въпросът за това как да поправим енергийния пазар е твърде важен, за да разчита на отгатване. "Ако сбъркаме с това, потребителите ще платят цената", заявява той.