🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ебиос енерджи": В двете централи край Пловдив ще инвестираме 40 млн. евро

Интервю с генералния мениджър на компанията Хосе Оскар Лейва Мендес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оскар Лейва е генерален мениджър на българската "Ебиос енерджи", която в момента изгражда първата си електроцентрала на биомаса край пловдивското село Строево. Проектът включва газификация на отпадъци по технология на испанското й дъщерно дружество EQTEC и производството на електрическа и топлинна енергия с генератори на General Electric. До края на следващата година ще бъде построена и втора централа, като общата мощност на двата проекта ще е 13 мегавата. "Ебиос" беше листната на Испанската фондова борса на 5 юли 2013 г. и стана първата чуждестранна компания, която се търгува там. С набраните 23 млн. лв. дружеството планира да финансира проектите си в България и Италия. Предстои пускането на още акции, с което капиталът се очаква да достигне 35-40 млн. лв.

Защо решихте да изградите електроцентрала на биомаса в България?

- В България сме от 2009 г. чрез дружеството си "Електра холдинг". Първоначално искахме да инвестираме в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и планирахме портфейл от различни технологии. Тъй като позицията на правителството постоянно се променяше, решихме да изчакаме и да видим какви ще са приоритетите. В крайна сметка се отказахме от фотоволтаиците и вятърните централи и фокусирахме усилията си само върху газификацията на отпадъци. Технологията позволява да се преработват отпадъци от селското стопанство, от дървесина и битови отпадъци. Създадохме дъщерно дружество на "Електра" - "Ебиос енерджи", което всъщност е собственик на испанската инженерна компания EQTEC, която е една от водещите компании в света в проектирането на топлоелектрически централи. Ние сме специализирани в проектирането на централи за производство на синтетичен природен газ от отпадъци, който след това се използва в генератори на General Electric за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Бизнесът на "Ебиос" е газификацията.

Какви проекти планирате тук?

- Имаме различни проекти. Два от тях са в село Строево край Пловдив. Общо в региона на Пловдив имаме четири проекта с обща мощност 13 мегавата. В района на Ново село имаме други три проекта за по 1.5 мегавата всеки, а в района на Плевен имаме още един проект за 1.5 мегавата. Това е портфейлът с проекти, който разработваме през последните години и в който ще инвестираме на етапи. Проектът в Строево вече се строи, инвестицията в него е общо 40 млн. евро. Едната от централите ще е готова до края на тази година, а другата - до края на 2015 г. Другите централи ще са на следващ етап, в момента правим най-големите от тях. Тези проекти са свързани с големите зърнопроизводители в района на Пловдив и Стара Загора заради сламата. Вече имаме договорка с ЕВН за изкупуване на електричеството, в момента водим преговори за топлинната енергия, тъй като имаме различни потенциални клиенти за нея. Все още не сме решили дали ще снабдяваме основно парници или домакинства.

В кои други страни работите и по какви проекти?

- "Ебиос" работи по различни проекти в Европа. В Италия например купихме Sorgenia Bioenergy, която е дъщерно дружество на третата по големина електрическа компания в Италия - Sorgenia. Като част от сделката придобихме една електроцентрала в Тоскана и три други проекта, които предстои да изградим в Италия, където ще се използва слама от селското стопанство. С тази сделка навлизаме силно на италианския пазар, където се залага много на газификацията на отпадъци.

Като доставчици на клиенти работим също във Франция и Германия. В момента изпълняваме пилотна електроцентрала за Electricite de France (EDF). В Германия работим по два проекта за оползотворяване на битови отпадъци заедно с Ellaktor. Нейната компания Aktor беше избрана за изпълнител на завода за отпадъци тук, в София. Сега си партнираме с Ellaktor в Германия, където ще изградим първата централа за газификация на битови отпадъци. Идеята е тази технология след това да се приложи и в други градове, където Ellaktor има заводи за микробиологично третиране на отпадъци. Около 50% от тях се превръщат в SRF (solid refuse fuel - твърдо възстановено гориво), от което ще произвеждаме газ. Т.е. от битови отпадъци ще се получава синтетичен природен газ. След това газът може да се използва в генератори на General Electric за производство на ток или да се използва от топлофикациите. Проектите в Германия приключват през януари догодина. След това ще ги представим пред различни европейски градове и ще се опитаме да направим централи за газификация на битови отпадъци.

Какво представлява партньорството ви с General Electric?

- Технологията за заводите за газификация е на испанската ни дъщерна компания, тя проектира всичките централи. "Ебиос" е собственик на тази технология, но работим много тясно свързано с General Electric при изграждането на тези електроцентрали. General Electric е технологичният ни партньор за тези електроцентрали. Техен е най-добрият генератор в света, който работи със синтетичен газ - Jenbacher, който се произвежда в едноименния завод в Австрия. Така че използваме генераторите на General Electric за нашия синтетичен газ. Те го изгарят и се получава когенерация - електричество и топлинна енергия. Нашият газификационен процес плюс генераторите от Jenbacher произвеждат енергията. В края на септември миналата година във Франкфурт се проведе конференция за химическите горива и българската компания "Ебиос" спечели първата награда за продукт на 2013 г. с технологията за X Gate Project. През последните 17 години в Испания и в други страни сме направили топлоцентрали за общо 400 мегавата.

Не се ли притеснявате, че правителството може пак да смени политиката си за ВЕИ?

- Газификацията на отпадъци е промишлен бизнес, а не ВЕИ. Не смятам, че нещо може да се промени в политиката на правителството, защото в тази област няма бум. Проектите са много малки и мисля, че в следващите 3 години няма да бъдат изградени повече от 20 мегавата такива мощности. Газификацията има и социален ефект, защото е свързана с изграждането на топлопреносна инфраструктура и създаване на работни места в райони с висока безработица. Тя е важна за селското стопанство, тъй като се използват отпадъци, които сега се оставят да изгният в земята, а освен това отпадъкът от газификацията е пепел, богата на натрий, калий и фосфор, която се използва за наторяване. Годишно ще можем да оползотворяваме до 80 хил. тона слама (около 240 тона на ден), от която ще се произвеждат 10 мегаватчаса електрическа и 12 мегаватчаса топлинна енергия. Освен това ще можем да доставяме топлинната енергия при много добра цена - около 40 лв./мегаватчас, което е два пъти по-малко от сегашната пазарна цена. В момента в България няма такива централи, а в Европа са само няколко. Тази край Строево ще бъде най-голямата централа в Европа, която работи по технологията за газификация на слама. Тези проекти са част и от концепцията за интелигентните градове.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 13

    "Все още не сме решили дали ще снабдяваме основно парници или домакинства."

    >>> Let me guess! В село Строево дърва всеки си има. Затова ще опънат 2 наелона с 4 винкела и ще кандидатстват за "високоефективен добив" с цена на изкупуване 10 пъти пазарната. Но ме учудва наглостта на този инвеститор, на фона на това че на хората една искра им трябва... Явно има сериозен политически гръб, който ще изплува след някоя и друга година. Дотогава случаят ще стои в графата "бате, нали наеш, за некои раоти у таа държаа не е ноу здраослоуно ъ се разпитва, хъ-хъ-хъ..."

    Нередност?
  • 2
    yotata avatar :-P
    йотата
    • - 2
    • + 14

    Ууууу, колонизатори, Атака кво спят, сега тия искат боклука ни да откраднат, нашия родния боклук крадат, дето можеше да си изгние необезпокояван най-природно, и по естествен път даже.

    И къде бяха наште патриоти "предприемачи", що трябваше да инвестират в китайски солари и то с евро (немски) пари, ... като можеха да инвестират в модерни машини на Дженерал Илектрик...

    Ууууу, предатели на евро-Атлантическите ценностииии...
    Чистка трява и лустрация на икономическия ни елииииттт..

    Нередност?
  • 3
    yotata avatar :-|
    йотата
    • - 1
    • + 4

    Иначе, прагматично погледнато, абе ква топлина ше ми продават на местните селяни.
    Я по-добре да продават на парниците, тъй де, София иска да яде.
    Евтино.
    Амасха.

    Нередност?
  • 4
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#2] от "йотата":

    Ти ли ми плащаш сметката за ток, бе? Която беше 1,7ст за киловат 1997г!
    Сега е над 20! Е такива, не те, а законодателите и свързаните с тях собнственици! Бас държа, че зад тоя седи някой от бившата ДС!

    Нередност?
  • 5
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "cinik":
    Ами цената е 192,29, което малко повече от 2 пъти над средните цени в момента. Не знам как стой обаче въпроса с договорите. Ако сега се сключи договор за 20 години, след 10-15 години тази цена може да се окаже под пазарната.
    А иначе смятам, че още от началото трябваше да се изграждат ВЕИ на база на търгове. Обявяват се квоти през няколко месеца и който даде най- ниски цени той изгражда централи.
    Може би трябваше да се остави единствено преференция за панели, които всеки да си поставя на покривите.

    Нередност?
  • 6
    yotata avatar :-?
    йотата
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

    А това за сметката защо го намесихте в постинга?
    Бе?

    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 4
    • + 2

    Уж най-модерната технология в света било, пък искат държавата задължително да им изкупува електроенергията на преференциални цени.
    Е, като ви е толкова модерна технологията, дон Оскар, защо не произвежда ток на по-конкурентна цена? Ние тогава сами щяхме да се избием да си го купим от вас, без държавта да ви дава преференции.
    Или пак, като с фотоволтаиците, бедна България се бута и тя да спонсорира световния научен прогрес, да си стъпят технологиите на краката един вид чрез нашата подкрепа, пък някой си ден те ще ни дават чист зелен ток. Както спонсорирахме китайските фотоволтаици и немските ветрогенератори, сега и испанската газификация на слама.

    Нередност?
  • 8
    kepler avatar :-|
    kepler
    • - 1
    • + 3

    Евала , това с производство на енергия от отпадъците ми хареса.

    Нередност?
  • 9
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

    Съмнително е да е била 1.7 стотинки, имай предвид че любимата ти БСП току що беше докарал долара до 3000 лв. за 1 долар :-)

    Отделно - ще не го смениш тоя ник? По безсмислено нещо не може да се измисли :-))))) - как точно се диверсифицира корупция, сигурно като плащаш на няколко съдии едновременно?

    Нередност?
  • 10
    seniorbb avatar :-P
    джендър NATO generals

    До коментар [#9] от "peaspiring":
    [quote#9:"peaspiring"]как точно се диверсифицира корупция, сигурно като плащаш на няколко съдии едновременно? [/quote]
    Р.ОВЧ. и БСП драпат за Белене, но Пелвнелиев не остава по-назад! Той драпа за 7-ми реактор в КОзлодуй! А и едното и другото е абсолютно излишно!/освен за търговците на ток де/ Ако мислиш, че драпането за нови реактори е безплатно....

    Нередност?
Нов коментар