🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обемът на сделките по сливания и придобивания расте двойно

Страни като Полша, Чехия и балтийските държави са привлекателни за инвеститорите за сметка на спад в Югоизточна Европа.

Телекомуникациите, заедно със секторите на промишлеността и енергетиката са се радвали на най-голям инвеститорски интерес
Телекомуникациите, заедно със секторите на промишлеността и енергетиката са се радвали на най-голям инвеститорски интерес
Телекомуникациите, заедно със секторите на промишлеността и енергетиката са се радвали на най-голям инвеститорски интерес    ©  Асен Тонев
Телекомуникациите, заедно със секторите на промишлеността и енергетиката са се радвали на най-голям инвеститорски интерес    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обемът на сделките за сливания и придобивания в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е с двоен ръст за миналата година. Това показват данните от анализ на Raiffeisen Investment Centrobank, разпространени от българското поделение "Райфайзен инвестмънт България".

Инвеститорският интерес е бил най-голям в секторите на промишлеността, енергетиката и телекомуникациите. Тенденцията се запазва и през тази година, като първото тримесечие на 2014 г. е трето поредно с растящ обем на сключените сделки, се посочва още в съобщението.

По-малко сделки за по-големи обеми

През миналата година обемът на сделки по сливания и придобивания в региона е достигнал 130 млрд. евро, нараствайки малко над два пъти (от 62 млрд. евро за 2012 г.). Средният размер на една сделка е бил 380 млн. евро. "През последната година на пазара на сливания и придобивания в региона се наблюдава обръщане на тенденциите, като средният размер на сделките е нараснал значително за сметка на техния брой. Докато през 2006 г. броят на сделките е бил с 40% по-голям в сравнение с 2013 г., то миналата година обемът им е 40% по-висок от нивата преди началото на кризата", коментира Юлиан Гиков, управляващ директор на "Райфайзен инвестмънт България".

Броят на сделките през миналата година е бил 337, като е по-малък в сравнение с този през 2012 г. (355). През 2006 г. са осъществени 575 сделки в ЦИЕ по сливания и придобивания според данните на Raiffeisen Investment.

Сектори с интерес

През миналата година са се реализирали сделки основно в секторите на промишлеността, енергетиката и телекомуникациите. В сферата на индустрията и потребителските стоки също е имало доста сделки, но значително по-малки по обем. "Значителна активност се наблюдава и във финансовия сектор, където до края на 2014 г. се очаква промяна на собствеността на някои значими регионални банкови структури", се казва там.

"И през тази година най-голям интерес очаквам към компании от сферата на енергетиката, телекомуникациите и потребителските стоки", обясни Юлиан Гиков. По думите му ЦИЕ остава привлекателен пазар за инвеститорите, особено страните с по-нисък рисков профил като Полша, Чехия и балтийските държави, което е за сметка на спад в Югоизточна Европа.

Според анализа на Raiffeisen Investment очакванията за сектора на сливания и придобивания са много оптимистични за 2014 г. Проведено изследване от компанията в региона на ЦИЕ е показало, че над 64% от инвеститорите смятат, че сделките ще се увеличат.

Все още няма коментари
Нов коментар