🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мегасделки увеличават пазара на сливания и придобивания

Въпреки повишената стойност на сделките все още няма пълно възстановяване на пазара

Най-голямата сделка, обявена от началото на годината, е офертата на Comcast за придобиване на  Time Warner Cable, оценяваща компанията на 70.6 млрд. долара
Най-голямата сделка, обявена от началото на годината, е офертата на Comcast за придобиване на  Time Warner Cable, оценяваща компанията на 70.6 млрд. долара
Най-голямата сделка, обявена от началото на годината, е офертата на Comcast за придобиване на Time Warner Cable, оценяваща компанията на 70.6 млрд. долара    ©  Reuters
Най-голямата сделка, обявена от началото на годината, е офертата на Comcast за придобиване на Time Warner Cable, оценяваща компанията на 70.6 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стойността на сливанията и придобиванията в световен мащаб през първото тримесечие е нараснала с 54% спрямо същия период на миналата година, показват изчисленията на Thomson Reuters. Повишението се дължи на поредица мащабни сделки, които показват по-голямата увереност за икономическите перспективи сред ръководствата на компаниите.

През първите три месеца на 2014 г. са били обявени сделки за общо 710 млрд. долара, като тази сума включва офертите за Time Warner Cable и френския мобилен оператор SFR. Без тях повишението на годишна база е 35%. Около половината стойност на сливанията и придобиванията идва от сделки на стойност над 5 млрд. долара. Обшият брой на сделките обаче е спаднал с 14% до най-ниското ниво от 2003 г. "Сключиха се няколко променящи сектори сделки, а компаниите правят по-смели и агресивни стъпки. Надяваме се, че ще видим още от това през 2014 г.", коментира Хернан Кристерна, отговарящ за сливанията и придобиванията в банка JP Morgan.

Най-големи сделки

Най-голямата сделка, обявена от началото на годината, е офертата на Comcast за придобиване на  Time Warner Cable, оценяваща компанията на 70.6 млрд. долара. Comcast успя да задмине другия кандидат-купувач - Charter Communications. На второ място се нарежда Actavis – вторият най-голям производител на генерични лекарства в света, който отдели 23.8 млрд. долара за придобиването на специализираната фармацевтична компания Forest Laboratories. Това е най-голямата сделка в историята на Actavis. Социалната мрежа Facebook също се нарежда в класацията с най-смелата си сделка досега – придобиването на мобилното чат приложение Whatsapp за 19.4 млрд. долара.

САЩ продължават да са водещ пазар за сливания и придобивания, като отговаря за 51% от стойността на сключените сделки от началото на годината. Европа и Азиатско-Тихоокенаският регион са разширили дела си до съответно 24 и 16%. Азия отбелязва най-силния старт на годината досега с 1751 сделки на стойност 113  млрд. долара. Сред отделните държави най-значителен ръст се отчита във Франция – 673%, като повишението се дължи основно на сделките с L'Oreal и SFR, които са две от най-големите за периода в световен мащаб. Сред съветниците водеща позиция заема банка Morgan Stanley благодарение на участието си в сделката на стойност 16 млрд. долара, при която японската компания Suntory придоби щатския производител на алкохол Jim Beam.

Бавно възстановяване

"Наблюдаваме бавен, но стабилен ръст на големите сделки, което предполага повишаване на увереността. Те имат силен ефект върху пазара, но все пак могат да замъглят реалната картина – все още няма силен скок на активността до предкризисните нива", заявява Хенрик Аслаксен, ръководител на сливанията и придобиванията в Deutsche Bank.

Сделките на стойност между 1 и 5 млрд. долара, които се считат за основен показател за състоянието на сектора на сливания и придобивания, са нараснали със 17.5% до 91. Общата картина изглежда по-добре от броя на сделките, което означава, че сключването им остава затруднено", отбелязва Джонатан Роули, икономист от UBS. Според данните на Reuters активността при сливанията и придобиванията остава със 17% по-ниска спрямо първото тримесечие на 2007 г., когато бе постигнат предкризисния пик. Анализаторите изтъкват като причини за това високите цени на акциите на фондовите борси и регулаторния риск.  

Регулаторните норми са значителен проблем най-вече в телекомуникационния и медийния сектор, който е най-активен при сливанията и придобиванията и отговаря за 39% от сделките през тримесечието. През миналата година щатските власти спряха придобиването на местното звено на Deutsche Telekom от страна на AT&T, което прави малка вероятността за по-нататъшна консолидация на щатския телекомуникационен пазар. В Европа бъдещето на пазара ще зависи от решенията на Еврокомисията за сделките между Hutchison и O2 Ireland, както и Telefonica и E-Plus.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234

    70 милиарда за някаква си кабеларка?

    Нередност?
Нов коментар