Враждебните придобивания са достигнали 14-годишен връх

Повишената увереност на компаниите в икономиката ги кара да търсят изгодни сделки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Враждебните придобивания са заели най-голяма част от глобалните сделки от 14 години насам вследствие на повишената увереност в икономиката. Това кара компаниите да се отказват от оферти за изкупуване или да искат по-високи цени, пише Financial Times.

Възвърналото се желание за мащабни сливания и придобивания от страна на най-големите международни корпорации, като например щатския фармацевтичен гигант Pfizer, също допринася за цялостното увеличение на стойността на враждебните изкупувания, макар броят на офертите да е по-нисък, отколкото през предишните години.

Нарастваща активност

От началото на тази година са направени 25 опита за враждебно придобиване на обща стойност от 290 млрд. долара. Това представлява около 19% от обема на цялата активност по сливания и придобивания за периода и е най-високото ниво от началото на века, показват данните на Dealogic.

Според анализаторите, цитирани от FT, повишението се дължи на растящия оптимизъм на компаниите за техните перспективи. Това води до все по-голямо търсене на сделки, насочени към разрастване на бизнеса, вместо по-консервативни мерки като обратни изкупувания на акции и увеличение на плащания дивидент.

"Фактът, че има повече компании, стремящи се към придобивания, е функция на силния пазар на сливания и придобивания, в който фирмите се чувстват по-уверени", коментират Ернан Кристена, ръководещ звеното за глобални сливания и придобивания в банка JPMorgan. От своя страна анализаторът от Goldman Sachs Бил Андерсън изтъква, че подобен пик на враждебни оферти обикновено се наблюдава в началото и в края на всеки продължителен период на повишена бизнес активност, тъй като компаниите бързат да приключат придобиванията. "Факторите за подобна вълна са налице от известно време – евтин дълг, големи парични резерви в корпоративните баланси и подобряваща се икономика. Сега и инвеститорите започват да оказват натиск за разумни сделки и награждават компаниите, които го осъществяват", отбелязва той.

Без резултат

Повечето опити за враждебни изкупувания от началото на годината обаче се провалят, тъй като компаниите, обекти на офертите, също се чувстват достатъчно уверени, за да отстояват самостоятелното си бъдеще и да  искат значително по-високи премии от кандидат-купувачите. Особено показателен за тази тенденция е проваленият опит на Pfizer да придобие британския си конкурент AstraZeneca. Компанията отхвърли дори подобрената оферта на Pfizer от 55 паунда за акция, като обяви, че няма да се съгласи на официални разговори, преди да получи оферта от поне 59 паунда за ценна книга.

Същевременно се провали и опитът на Charter Communications да придобие конкурентния кабелен оператор Time Warner Cable, след като последната се съгласи на приятелската оферта от страна на Comcast за 42.5 млрд. долара. Производителят на Botox и други козметични продукти Allergan също засега устоява на опитите за враждебно придобиване от страна на биотехнологичната компания Valeant. "Способността да осъществиш враждебно изкупуване изисква големи способности и си остава изкуство и наука", изтъква Викаш Сет, анализатор в Credit Suisse.