🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Самостоятелни играчи изместват фондовете при сделките в Европа

Евтиното финансиране и ръста на пазарите размества динамиката на придобиванията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предприемачи и богати семейства изместват частните инвестиционни фондове при корпоративните сделки в Европа, пише Wall Street Journal. В региона се наблюдава бум на сделки, обезпечени с дълг, но основните играчи не са фондове като KKR, Carlyle Group и Apax Partners, както бе в миналото, отбелязва изданието. Вместо това от евтиното финансиране се възползват заможни самостоятелни играчи като френския милиардер Патрик Драхи, който плати 23.5 млрд. долара за мобилния оператор на Vivendi във Франция - SFR. Около 22 млрд. долара от сумата бе осигурена чрез кредити и облигации.

Нови играчи

Друг такъв пример е щатският предприемач Джон Малоун, който придоби холандската кабелна компания Ziggo за 10.8 млрд. долара. Компанията на Малоун - Liberty Global, също така се съюзи с Discovery Communications, за да придобие британския телевизионен продуцент All3Media, за което използва заеми в лири и евро на стойност 675 млн. долара. От своя страна германската фамилия Рейман, която контролира DE Master Blenders 1753, ще използва 10 млрд. долара дългово финансиране, за да слее компанията си с производството на кафе на Mondelez International.

"Очевидно е, че вече има нови играчи, които раздвижват пазара. Дали ще изземат изцяло бизнеса на инвестиционните фондове? Едва ли, но определено са сериозен конкурент в определени ситуации", коментира Аласдар Варен, анализатор в Goldman Sachs.

От началото на годината стойността на дълговото финансиране за придобивания, взето от предприемачи и компании в европейски валути, е достигнала 6.97 млрд. евро. Според данните на S&P Capital IQ LCD за същия период инвестиционните фондове са използвали подобно финансиране в размер на 5.58 млрд евро. Фондовете, занимаващи се с изкупувания на фирми, изпадат по този показател след другите играчи за пръв път от 2001 г. Те също така са набрали значително по-малко средства под формата на високодоходни облигации.

Така тенденциите в Европа се изравняват с тези в САЩ, където самостоятелните играчи са използвали повече дългово финансиране за сделки през всяка година след 2000-а с изключение на 2007 г. В Европа инвестиционните фондове предпочитат, вместо да се впускат в нови сделки, да се възползват от растящите фондови пазари и да продават съществуващите си инвестиции на печалба. През април фондовете Carlyle и Cinven продадоха дела си във френския кабелен оператор Numericable, който също е собственост на Патрик Драхи.

Различни приоритети

"Фирми като нашата трябва да излязат от инвестициите си в някакъв момент", коментира Никола Пулмиер, партньор в Cinven. "Предприемачите имат нужда от капитала на инвеститори, за да започнат. Ако бизнесът се развива добре, те могат да увеличат дела си и в крайна сметка да поемат контрол. Това е моделът за много успешни предприемачи, включително Патрик Драхи", добавя той. Същевременно Барт Бехт, шеф на компанията на семейство Рейман JAB Holding, изтъква, че гледат дългосрочно на инвестициите си и нямат намерение да продават активи.

Основната фирма на Драхи - Altice Group, възнамерява да продължи да финансира амбициозните си планове чрез кредити и облигации по думите на финансовия й директор Денис Окхулсен. Банкери от Goldman Sachs, Deutsche Bank и J.P. Morgan Chase коментират пред WSJ, че са готови да предоставят мащабно финансиране като при сделките на SFR на всеки при подходящите условия. "На европейския пазар са възможни и финансирани с дълг сделки на стойност и 30 - 40 млрд. долара. При правилния кредит, правилния сектор и разумни нива на дълговете всичко е възможно", заявява Рей Дууди, отговарящ за този тип финансиране в J.P. Morgan.

Според Хенрик Джонсън, мениджър в Deutsche Bank, инвестиционните фондове няма да бързат да се върнат на пазара на придобивания въпреки възможностите за лесно финансиране. "Тези фирми са съсредоточени в това да се възползват от добрите условия на капиталовите пазари, за да излязат от някои свои инвестиции. "Оптимист съм, че след редукцията на портфейлите си ще има силно възстановяване на пазара", отбелязва той. В световен мащаб инвестиционните фондове държат активи за около 2.4 трлн. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар