Лагерът на Пеевски блокира ключови дружества на Цветан Василев

ТЦ-ИМЕ с активи от близо 1.5 млрд. лв. е с временен синдик и запорирани сметки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатът Делян Пеевски е на път да спечели важна битка в публично развихрилата се война между него и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. С определение на Софийския градски съд от 17 юни се допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик на "Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)" и на единия от основните му акционери - офшорката EFV International Financial Ventures (44%), регистрирана на Британските Вирджински острови. Освен това съдът запорира и сметките на двете дружества в КТБ по искане на "Сиболе сървсис инкорпорейтид България". Последното понастоящем е собственик на "Техноекспортстрой", която беше приватизирана от "АТ инженеринг 2000" с кредит от КТБ през 2012 г. Впоследствие беше прехвърлено на "Сиболе", което е еднолична собственост на едноименна панамска офшорка, а прокурист е Марияна Добрева - сестра на депутата от БСП Кирил Добрев. Според източници на "Капитал" от строителния бранш при раздялата между Пеевски и Василев "Техноекспортстрой" е останал в орбитата на депутата от ДПС.

Ако успее да овладее ТЦ-ИМЕ, Пеевски може да нанесе сериозни щети на Василев и КТБ. Според индивидуалния отчет на дружеството към края на първото тримесечие на 2014 г. то има 870 млн. лв. активи, а консолидирано те достигат 1.45 млрд. лв. А сред дъщерните дружества на ТЦ-ИМЕ са компании, които са сред големите акционери в стъкларските заводи "Рубин" - Плевен, и "Сръбска фабрика за стъкло" - Парачин, русенската корабостроителница, футболния клуб "Ботев" - Пловдив, и... БТК. EFV пък е мажоритарен акционер в "Хедж инвестмънт България", което има дял в дистрибуторите на Kia и Subaru за България, две лизингови компании, военния завод "Дунарит" - Русе и др. Определението предвижда незабавно изпълнение независимо дали се обжалва.

Съдебен удар

От текста на определението, чиито мотиви са меко казано абсурдн става ясно, че "Сиболе" твърди, че EFV му дължи 14.5 млн. евро. В молбата си до съда, искаща несъстоятелност на двете компании, изпълнителният му директор настоява, че преди две седмици, на 2 юни, е придобил вземането от ТЦ-ИМЕ. То произтича от вече развален договор за поръчка от 2012 г., чрез който "Техноекспортстрой" е възложил на ТЦ-ИМЕ да идентифицира потенциални инвестиционни възможности, а EFV да осигури придобиването на 50% от капитала на кипърско дружество.

Изглежда, за да потвърди тезата си, "Сиболе" обвинява EFV, че превежда на ТЦ-ИМЕ "значителни парични суми от порядъка на няколко милиона на година, като плащанията се извършват периодично и без реални основания". Това звучи като юридически евфемизъм за пране на пари. Освен това според молбата дружеството също така практически извършва кредитна дейност без лиценз с над половин милиард лева вземания по търговски и други заеми. Другите акционери в ТЦ-ИМЕ са "Кен трейд" с 46% (сега собственост на кипърска офшорка, но преди години под името "Бромак трейд" е било дъщерно дружество на "Бромак", едноличната компания на Цветан Василев, чрез която е мажоритарен акционер в КТБ) и самата КТБ с под 10%.

Любопитен момент е, че съдът се позовава на това, че центърът на основните интереси на офшорката е България, и затова приема, че е компетентен да разглежда молбата за несъстоятелност и да назначи синдик на дружеството, въпреки че е регистрирано на Британските Вирджински острови. От определението не става ясно дали някое от двете дружества има просрочия към "Сиболе". Признава се и че на този етап няма "експертиза, която да установи обективния факт на недобро влошено финансово състояние на длъжниците". Така само на база на наличието на "сериозно задължение" от единия ответник съдията решава, че това е достатчъно да наложи обезпечителни мерки - назначаване на синдик и запор на сметките.

Съдия по желание

Подозрението, че зад действието на съда прозират интересите на Пеевски, идват не просто от това, че определението идва в разгара на войната му с Василев. В строителния бранш "Техноекспортстрой" се приема за контролирана от депутата, което предполга и че той контролира и дружеството собственик - "Сиболе".

Друга индикация е, че определението е от състав на СГС, председателстван от Румяна Ченалова. Тя, изглежда, е на абонамент в търговските спорове, по които страна са КТБ и Цветан Василев. През последната седмица системата за случайно разпределение избира на три пъти измежду 20 съдии в търговското отделение на СГС Румяна Ченалова. Става дума за регистърните дела, чрез които КТБ се опитва да смени ръководството на "Булгартабак холдинг." В началото на годината тя гледа и спор между "Транскарт" и "Петрол холдинг", което беше част от опита на тогавашния тандем Василев-Пеевски да овладее активите на холдинга.

Интересното е, че при едно от делата на "Булгартабак" съдията, който е определен при образуването на делото, е различен от Ченалова, такъв е и случаят при делото за несъстоятелността на ТЦ-ИМЕ, както и по това на "Петрол". Миналата година проверка на неправителствени организации показа, че системата за случайно разпределение на делата, която се използва и в Софийския градски съд, позволява манипулации, без от това да остават следи, но ВСС така и не взе отношение.

Това далеч не е първият скандал, в който се замесва съдия Ченалова. Срещу нея има висящо дисциплианрно производство във Висшия съдебен съвет (ВСС), образувано заради течащото срещу нея разследване в Македония за източването на 2.5 милиона долара. Тя беше наказана заради това, че е контактувала с нарочения за лобист в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния. Тя започва работата си в съдебната система като прокурор, като малко след това напуска, за да работи като адвокат до 2007 г., когато става съдия в Софийския градски съд. Там работи в наказателното отделение, където беше докладчик по ключови дела – тя оправда двойния убиец от дискотеката "Соло" Илиян Тодоров (който впоследствие беше осъден, но избяга в чужбина, след като Ченалова отмени мярката му). През Ченалова мина делото за пране на пари от аферата "САПАРД", по което подсъдими бяха Марио Николов и Людмил Стойков - като впоследствие стана ясно, че тя е била адвокат на един от свидетелите по делото.

Румяна Ченалова продължава да гледа и мегаделото "Октопод", по което е подсъдим Алексей Петров. Тя беше преместена в търговското отделение на градския съд, където също се забърка в редица скандали.

Правен абсурд

Юристи коментираха пред "Капитал", че определението на съдия Ченалова е правен абсурд.

От подхода й става ясно, че за нея липсват граници и в географско-политически смисъл – юрисдикцията на българския съд се простира и до компаниите от офшорните юрисдикции и по-специално Британските Вирджински острови. "С един замах българският съд е заличил основни принципи от междунароното частно право – а именно че за компаниите се прилага законът по тяхното седалище", коментираха юристи.

Съдия Румяна Ченалова на практика приема, че e допустимо откриване на производство за несъстоятелност на офшорна компания от Британските Вирджински острови съгласно българския Търговски закон. Юрисдикцията на българския съд е обоснована с правото на Европейския съюз, по-специално на Регламент (ЕО) № 1346/2000 на съвета от 29 май 2000 г. относно производството по несъстоятелност. За целта е прието, че след като Великобритания е пълноправен член на ЕС, то правото на ЕС се прилага и спрямо Британските Вирджински острови, които били част от територията на Великобритания – т.нар. отвъдморска територия. Това е изначално абсурдно, защото зачерква с лека ръка стотици страници протоколи с резерви във връзка с присъединяването на Великобритания към ЕС, от които е ясно, че правото на ЕС няма действие върху нейните отвъдморски територии освен за целите на европейското икономическо пространство. Територията на Британските Вирджински острови не е част от ЕС и върху нея не е приложимо правото на ЕС.

Въпреки всичко това обаче по всичко изглежда, че предварителното изпълнение на определението поне временно ще даде контрола над ТЦ-ИМЕ и EFV в ръцете на Пеевски. То още не е заявено в Търговския регистър, но това е по-скоро формалност и Агенцията по вписванията няма основание да откаже вписване на акт на съда. Оборотите на компанията не са големи за мащабите на КТБ - консолидираните приходи за 2013 г. са 63 млн. лв. Въпреки това обаче съдебното определение може да се окаже сериозен проблем за Василев и банката, тъй като дружеството и негови дъщерни дружества са длъжници и реално боравят с голяма част от активите на КТБ. Според отчетите на компанията към края на март 2014 г. тя държи 49% от "Бромак телеком инвест" - дружеството, чрез което Василев държи 44% дял в БТК, "Технотел инвест", което има 100 млн. лв. капитал, и 75 млн. евро облигационна емисия, по която довереник е КТБ, както и много други компании. Така дори и решението на съда да бъде обжалвано и евентуално отменено, междувременно банката може да бъде отрязана от ключов ресурс.

"Капитал" не успя да се свърже с изпълнителния директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева по телефона и не получи отговори на пратените на мейла й въпроси за коментар на определението, ефектите от него и евентуална реакция от страна на дружеството.

Допълнение 21:00: Съдия Румяна Ченалова е разрешила на синдика "да сключи договор за охрана на документацията, движимо имущество и софтуерни масиви, собственост или съхранявани от длъжника ТЦ-ИМЕ АД, находящи се на адрес бул. "Цар Борис ІІІ" № 159, ет .6 с охранително дружество "Делта Гард" АД."

Прикачен файл

82 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mnemosina avatar :-|
    mnemosina
    • - 1
    • + 282

    Този Пеевски не беше ли автор на законът, ограничаващ действията на офшорките в българската икономика ? Пък то цялата му дейност офшорка върху офшорка ...

    Нередност?
  • 2
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 26
    • + 128

    Тези май здраво са се хванали за гушите. Не могат да разделят откраднатите пари - това си е проблем, който започвам да вярвам, че наистина може да доведе до поръчки за физическа разправа с противника. Започва да става все по-странно каква е конкретната причина за разрива им - едно е сигурно, сигурно са пари, но по коя сделка точно????

    Нередност?
  • 3
    bisera12 avatar :-|
    bisera
    • - 5
    • + 199

    Защо ли, като ги гледам тези двамата хубавци, нещо не ми се вярва Пеевски да излезе победител в тази война. Някакво усещане.......

    Нередност?
  • 5
    deqn1234 avatar :-|
    deqn1234
    • + 206

    Общо взето нещата отиват към съд и най-лошото е, че към този момент 2/3 от държавата се контролират от Доган/Пеевски, включително и самата прокуратура. Забелязвате ли странните действия на Цацаров напоследък? Това е така, защото и той си има "бати", който му нарежда какво да предприема. Сами можете да се досетите кой е това. За мен тази битка може да се реши само в някой европейски съд, но не и в България, поради горепосоченото влияние на Пеевски, който е на път да увеличи позициите си у нас. Сега е само на 33 години, а представяте ли си ако доживее 45-50 годишна възраст какво ще стане с България?

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 111

    [quote#5:"deqn1234"]2/3 от държавата се контролират от Доган/Пеевски[/quote]
    По-скоро само от Доган, Доган дали ще ползва Пеевски като показна фигура, или някой друг - все тая.

    Нередност?
  • 8
    deqn1234 avatar :-|
    deqn1234
    • - 1
    • + 103

    До коментар [#6] от "today":

    Доган НИКОГА не си цапа ръцете и си е харесал Пеевски, като влиятелното момче, което ще обира пешкира. Така като го гледам Делянчо няма нищо против това, защото е свикнал на хаоса случващ се около него. Даже му е много добре в това положение и доказа, че може да бъде над цялото правителство в тази държава.

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 70

    До коментар [#8] от "deqn1234":

    И Пеевски едва ли ще е на загуба, все ще останат някакви милиони за него. Но като цяло големият играч си остава действително на сянка.

    Нередност?
  • 10
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 1
    • + 83

    Критично много е натрупването на Политика в съдебната ни Система...
    Някой да си каже възражението ??? ...

    Нередност?
Нов коментар