Агенцията по вписванията спря и опита на Цветан Василев да си върне "Булгартабак"

Институцията е отказала да впише предложените от КТБ допълнителни точки в дневния ред на предстоящото общо събрание

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опитът на Цветан Василев да овладее "Булгартабак холдинг" на предстоящото общо събрание на акционерите е блокиран, показват публикувани днес документи в Търговския регистър. В понеделник Агенцията по вписванията е оказала да обяви допълнителните точки, поискани от Корпоративна търговска банка като част от дневния ред на общото събрание на акционерите на холдинга. В края на миналата седмица банката, която е миноритарен акционер, поиска на събранието да се гласува смяна на целия борд на директорите, назначаване на финансов контрольор и разпределяне като дивидент на цялата натрупана печалба за миналата и за предишни години.

След отказа вече няма да е възможно да се впишат предложенията на КТБ, защото дори да се обжалва, няма достатъчно време за редовното огласяване на новия дневен ред.

От Агенцията по вписванията са отказали да обявят допълнителните точки в дневния ред, защото КТБ не е представила исканата декларация, че притежава над 5% от капитала, както и защото банката не е имала такъв дял по-дълго от три месеца преди общото събрание. Банката в момента притежава 6.02% и заедно с "Е. Миролио финанс" са най-големите миноритарни акционери. Контролният дял в холдинга от 79.83% се държи от BT Invest, което е собственост на регистрираното в Люксембург Livero Establishment. Последното е притежание на дубайските TGI Middle East и Prest Trade, по неофициална информация реалният контрол е от депутата Делян Пеевски. Това заяви днес в сутрешния блок на bTV и изпълнителния директор на КТБ Илиян Зафиров.

Абсолютно същите искания като КТБ за събранието на 30 юни имаше "Е. Миролио финанс", но съдия Румяна Ченалова от Софийският градски съд спря производството по вписването им след жалба на "Булгартабак". Основните мотиви бяха за липсващи удостоверения, че "Е. Миролио финанс" е притежавал над 5% повече от три месеца преди да поиска включването на допълнителните точки. В момента дружеството държи малко над 8%. Предложенията и на двамата акционери са опит на банкера Цветан Василев да си върне контрола върху тютюневия холдинг и да получи пари от него като дивидент. Общата печалба на холдинга за миналата година е 81 млн. лв., а от предишните почти няма останали неразпределени. Това би означавало по 10.99 лв. дивидент на акция.

Дори и при включването на точките в дневния ред, за да бъде приета смяната на ръководството, разпределянето на дивидент и назначаването на контрольор, трябваше да има решение от Комисията за финансов надзор. Комисията може да забрани на мажоритарният акционер да гласува, защото така и не беше отправено търгово предложение към дребните собственици в "Булгартабак" след смяната на контрола. Преди няколко месеца VTB Capital, инвестиционно поделение на Внешторгбанк, продаде BT Invest на Livero Establishment.

Както и миналата седмица, и в понеделник делото по жалбата на "Булгартабак" е гледано от съдия Ченалова, което е доста голямо съвпадение, предвид правилото за случайно разпределение на делата в съда. В сегашните си мотиви за спирането Ченалова е препратила към предишното си решение – според нея вписването трябва да се спре, защото има дело по спора дали миноритарните акционери са доказали с документи притежанието на над 5% от капитала за три месеца назад. Предишният път, след първото определение на градския съд, тези документи за "Е. Миролио финанс" бяха качени впоследствие като доказателство за акционерното участие. Според мотивите на АВ за сегашното спиране предоставените от КТБ документи не показват, че банката е била акционер с достатъчен дял в период от поне три месеца.

До момента от КТБ не са коментирали определението на съда и все още не сме получили отговори на зададените от "Капитал Daily" въпроси.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mischa.simeon avatar :-|
    Mischa
    • - 1
    • + 15

    За Булгартабак имаше надежда да укрепи пазарните си позиции само ако останеше под стратегическото ръководство на Василев. Пеевски ще закопае тази компания. Вече няма да има надежда за благоустрояването ѝ.

    Нередност?
  • 4
    masha_y_meschoka avatar :-|
    masha_y_meschoka
    • + 9

    До коментар [#2] от "Mischa":

    Явно за него няма никакво значение как ще се развива БТ. Бяха написали информацията, че голяма част от приходите, които е реализирал БТ не са декларирали част от печалбата си, което означава, че определена сума някъде е потънала, ясно че при Делянчо. По всякакъв начин се опитва да се измъкне, за да не му бъде отнета частта заради задължения. Пеевски ще го съсипе, жалко, че за момент беше стабилизирано и имаше добри печалби и дял от БВП.

    Нередност?
  • 5
    mitkarudnikova avatar :-|
    mitkarudnikova
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "black_and_gold":

    Абсолютно, Пеевски е по - нагъл от комар и ще стистка този Булгартабак по всички законни и незаконни начини ...

    Нередност?
  • 6
    fatality avatar :-|
    Лола
    • + 12

    "Чл. 118. (1) Лица, притежаващи заедно или поотделно най-малко 5 на сто от капитала на публично дружество, при бездействие на управителните му органи, което застрашава интересите на дружеството, могат да предявят пред съда исковете на дружеството срещу трети лица. Като страна по делото се призовава и дружеството." - къде тук има изискване да си притежавал акции поне 3 месеца?! Румяна Челанова явно не е искала да остане безработна, после Пеевски нека разправя, че съдебната система и тя не му била в ръчичките. Пълен цирк, сега ще прецакат миноритарите и ще си гуляят здраво - няма дивидент, оборотната печалба спада наполовина.

    Нередност?
  • 7
    nomer avatar :-|
    номер
    • + 11

    Или иначе казано по друг начин, Пеевски ще накара много хора насила да откажат цигарите, като фалира БТ :) Ще задържи компанията, само и само да не е в ръцете на Василев, а дали има силите и възможностите да я управлява е съвсем друг въпрос. В крайна сметка, БТ е един от малкото инструменти, с които ДПС манипулират електората си и едва ли ще се откажат толкова лесно на прага на изборите, които се очертават есента. А изпадне ли ДПС извън властта, тогава ще настъпи и Коледата за Пеевски!

    Нередност?
  • 8
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 5

    До коментар [#4] от "masha_y_meschoka":

    И той е пионка - малко по - дебела .

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 7

    На Цветан Василев нещо спря да му върви бизнеса, откак се скара с Доган. Така че се замислете реално кой държи властта. Той (Доган) си го каза в прав текст по време на предизборната кампания 2009-та.

    Нередност?
  • 10
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 1

    След риска за разсипване на БТ, нещо на пръв поглед невероятно, но не и за талантливи бизнесмени (да си спомним как Нефтохим, единствената в света рафинерия беше изправена пред фалит и продадена на когото трябва), втората много лоша за всички нас новина е, че Пеевски ( всъщност най-вече фигурите зад гърба му Доган видни руски управници), освен владеене на маса активи в страната, контролират маса агенции и добри части от прокуратурата и съдебната власт.
    Това ни прави да изглеждаме по зле и от банановите републики и първата следваща власт трябва много здраво да се хване, ако е необходимо и с европейска и НАТО-вска помощ, да се разчисти тази система.

    Нередност?
Нов коментар