🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото доверие в еврозоната спада

Секторът на услугите остава най-оптимистичен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки прогнозите за подобрение икономическото доверие в еврозоната е спаднало през юни заради намаляващия оптимизъм на бизнеса и потребителите, показват данните на Европейската комисия. Те потвърждават резултатите от други изследвания като индекса на мениджърските поръчки (PMI), според които възстановяване в региона забавя скорост.

Изготвяният всеки месец индекс на икономическото доверие в страните, използващи еврото, е спаднал с 0.6 пункта до 102 пункта спрямо май. Повечето анализатори очакваха повишение до 103 пункта, отбелязва Reuters. Показателят за целия Европейски съюз е останал сравнително стабилен и е спаднал минимално с 0.1 до 106.4 пункта.

Забавено възстановяване

Така икономическото доверие във валутния съюз се връща до нивото си от април. Сред големите икономики в региона най-значителен спад се наблюдава в Испания, Германия, Франция и Италия. Най-силно подобрение се отчита в Гърция.

В сектора на търговията на дребно доверието остава на стабилни нива, докато при услугите се отчита леко подобрение. Това обаче не е могло да компенсира напълно спада на доверието на фирмите в индустриалното производство. Той е причинен от по-внимателните очаквания на мениджърите за очакваните поръчки, както и нивата на складовите запаси с готова продукция. Подобрението с 0.4 пункта в сектора на услугите се дължи на значително по-високите очаквания за бъдещото търсене.

Потребителското доверие от своя страна е намаляло с 0.4% заради по-консервативните очаквания за безработицата и спестяванията. Очакванията на потребителите за бъдещата им финансова ситуация са се подобрили леко. Негативен ефект е оказало и намалялото доверие в строителния сектор. При сектора на финансовите услуги също има спад, след като показателят се покачваше рязко през предишните два месеца. Плановете за наемане на нов персонал отчитат най-голямо забавяне при строителството, но остават без промяна в индустрията и търговията на дребно и се подобряват при услугите.

Инфлационни очаквания

Данните на еврокомисията също така показват спад на очакванията за потребителската инфлация. Съответният индекс е отстъпил до 8.6 пункта спрямо 9.6 през май, запазвайки тенденцията, започнала през миналата есен. Същевременно очакванията за производствената инфлация са се подобрили значително.

Потребителската инфлация през май спадна до 0.5% на годишна база, което накара Европейската централна банка да предприеме допълнително облекчаване на паричната си политика. За да противодейства на опасността от дефлация, ЕЦБ понижи основните си лихвени нива и въведе отрицателни лихви по депозитите. Целта на институцията е постигане на инфлация от малко под 2%.

Все още няма коментари
Нов коментар