🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото доверие в еврозоната отново расте

Данните намаляват натиска над ЕЦБ за облекчаване на паричната политика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическото доверие в еврозоната е нараснало неочаквано през февруари благодарение на подобрените очаквания в сектора на услугите, показват данните на Европейската комисия (ЕК). Съставният индекс на икономическото доверие се е покачил до 101.2 пункта, което е най-високото ниво от юли 2011 г. През януари показателят беше на ниво от 101 пункта, а средната прогноза на анализаторите беше за понижение до 100.7 пункта.

Подобрени показатели

Изготвяният от еврокомисията индекс на доверието в индустриалното производство се е подобрил до минус 3.4 пункта спрямо първия месец на годината. Показателят за сектора на услугите също е напреднал в сравнение с януари. Проучването на ЕК показва подобряване на ситуацията в търговията на дребно и строителството. В негативна посока обаче се е придвижил индексът на потребителското доверие, който е спаднал до минус 12.7 през февруари. Доверието сред сектора на финансовите услуги също се е влошило.

"Като цяло движенията са в тон с очакванията. Изглежда, има стабилизиране на икономическите условия в много части на еврозоната, а от Германия продължават да идват добри данни", коментира пред Bloomberg Анатоли Аненков, старши икономист в лондонския клон на Societe Generale.

Дилема пред ЕЦБ

Тези положителни сигнали намаляват натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме ново разхлабване на паричната политика, за да противодейства на ниската инфлация и сигналите за забавяне на икономическото възстановяване. На заседанието си през февруари централната банка реши да не прави промени, преди да събере допълнителна информация за възстановяването. Тогава президентът на институцията Марио Драги заяви, че ЕЦБ има готовност да действа през март. През миналата есен банката понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0.25%.

През тази седмица Европейската комисия повиши прогнозата си за икономическия растеж през тази и следващата година съответно до 1.2 и 1.8%. През последното тримесечие на 2013 г. ръстът на БВП във валутния съюз се ускори до 0.3%. Същевременно не всички новини за икономиката през последените месеци са позитивни. В прогнозата си ЕК понижи очакванията си за инфлацията до 1% през 2014 и 1.3% за 2015 г. Това остава значително под заложената от ЕЦБ цел от 2%. Последните актуализации на индексите на мениджърските поръчки (PMI) също бяха разочароващи. "След поредицата от негативни сигнали последните проучвания на еврокомисията ще подействат успокояващо на ЕЦБ. Решението за бъдещата политика обаче остава сложно особено ако статистиката покаже нов спад на инфлацията през февруари", коментира Аполин Меню, анализатор в Barclays.