🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия разреши на Михаил Фридман да купи част от германската RWE

Санкциите срещу Русия не успяха да спрат сделката за 5 млрд. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската компания придобива дял от норвежката NADL.

Министерството на икономиката на Германия ще одобри сделката за продажбата на петролното и газово подразделение на енергийната компания RWE на Letter One - група инвеститори начело с руския олигарх Михаил Фридман, съобщава Reuters. Сделката на стойност 5.1 млрд. евро, сключена през март тази година, беше критикувана от германските политици заради изострящите се тогава отношения между Европейския съюз (ЕС) и Русия поради кризата в Украйна.

През юни министерството на икономиката съобщи, че започва проверка на сделката, за да реши дали евентуално да я блокира. Въпреки санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Русия, ведомството ще одобри споразумението. Германия задоволява близо една трета от газовите и петролните си нужди от Русия. Икономическото министерство имаше законова възможност да забрани сделката, определяйки я за "заплашваща обществената сигурност и ред", но предприемането на такъв ход би било прецедент. Споразумението вече получи зелена светлина от антимонополните регулатори в ЕС и според очакванията на RWE то трябва да бъде финализирано до края на годината.

Вашингтон и Брюксел наложиха икономически санкции срещу Москва поради анексирането на Крим и снабдяването с оръжие на руските сепаратисти в Източна Украйна. В отговор на тези действия Русия ограничи вноса на хранителни продукти от Запада.

Поредният мащабен ход

Като част от сделката Фридман, който е вторият най-богат руснак, и другите инвеститори ще получат достъп до близо 190 лиценза за добив на петрол и газ и концесионни договори в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Подразделението за петролен и газов бизнес DEA  разполага с повече от 1400 души персонал. Базираният в Люксембруг фонд Letter One, в който освен Фридман участват Алексей  Кузмичев, Петр Авен, Андрей Косогов и Герман Хан, вече ще контролира концесии на места като Германия, Норвегия, Дания, Египет и британското Северно море.

Най-големият енергиен доставчик в Германия RWE търсеше купувач на петролния и газовия си бизнес, след като завърши 2013 г. със загуба от 2.8 млрд. евро. Това беше и първата загуба за германската компания от шест десетилетия, а причина за нея е нарастващият капацитет на соларните и вятърните централи в страната, които намаляват рентабилността на конвенционалните мощности на компанията. "Това споразумение е крайъгълен камък в осъществяването на оповестената стратегия за групата. В добавка към това е съществена стъпка напред в подобряването на финансовото ни състояние", заяви главният изпълнителен директор на RWE Петер Териум.

Alfa Group, част от която е и на най-голямата руска частна банка Alfa Bank, също е собственост на Фридман и останалите олигарси от Letter One. След като Alfa Group получи 14 млрд. долара от прoдaжбата на дела си в TNK-BP на държавния гигант Роснефт, обяви, че ще инвестира поне 20 млрд. долара в петролни и газови проекти в цял свят чрез Letter One. Фондът успя да привлече в ръководството си опитни мениджъри като бившите изпълнителни директори на BP и на Anadarko Petroleum Джон Браун и Джим Хакет.

Според становището на Letter One сделката беше определена като "първата стратегическа стъпка към навлизане в петролната и газовата индустрия". В осъществяването на споразумението компанията си партнира с финансови консултанти като Rothschild, Pamplona Capital Management и Morgan Stanley.

Личното богатство на Михаил Фридман е оценявано на близо 15 млрд. долара, което го поставя на 65-а позиция по богатство в света. Руският олигарх разполага с мащабни инвестиции и в сферата на телекомуникациите, като в Русия е собственик на VimpelCom.

Роснефт отлага покупката на търговеца на петрол Vitоl

Планираната сделка за 2 млрд. долара между най-голямата руска петролна компания Роснефт и търговеца на петрол Vitol се отлага. Това е поредният сигнал, че наложените санкции засягат интересите на руските държавни петролни компании, пише Financial Times.

Vitol, която е най-голямата частна компания за търговия с петрол, от няколко месеца води преговори с американски и европейски банки за финансиране от 2 млрд. долара, за да плати предварително на Роснефт бъдещи петролни доставки. Според две лица, запознати с разговорите, заради последния кръг от санкции, наложени през юли, сделката ще бъде отложена. Едното анонимно лице дори я описва като "мъртва".

Провалената сделка между Роснефт и Vitol по набирането на дългосрочен капитал е знак, че санкциите от юли, които ограничават възможностите Роснефт и вторият по големина производител на природен газ "Новтек" да набират капитал, обезкуражават западните групи да сключват нови сделки за предварителни плащания. Именно те са в основата на финансирането на Роснефт през последните две години. Според банкер, въпреки че този тип сделки не попадат директно под ударите на американските санкции, банките се страхуват, че ще трябва да помагат на руски компании. Миналата седмица главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин призова Москва да отпусне 42 млрд. долара за дълговете на компанията.

В същото време Роснефт е постигнала споразумение за размяна на активи с норвежката North Atlantic Drilling Limited (NADL), съобщава Reuters. Руската компания ще придобие дял от 30% в норвежкия производител, а мажоритарен собственик с над 50% ще продължи да бъде Seadrill Limited. От своя страна норвежкият производител заяви, че ще подпише нови споразумения с руската компания за закупуване на 150 наземни сондажни платформи през следващите 5 години. Окончателните параметри около сделката, както и нейният размер ще бъдат разкрити след получаването на регулаторни разрешения за осъществяването й, които се очаква да станат факт до края на 2014, уточняват от "Роснефт".

 
Все още няма коментари
Нов коментар