BP е изправена пред глоби за още 18 млрд. долара

Досега компанията е платила 42 млрд. долара заради разлива в Мексиканския залив

Аварията със сондата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. доведе до смъртта на 11 души и петролен разлив, продължил почти три месеца
Аварията със сондата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. доведе до смъртта на 11 души и петролен разлив, продължил почти три месеца
Аварията със сондата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. доведе до смъртта на 11 души и петролен разлив, продължил почти три месеца    ©  Reuters
Аварията със сондата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. доведе до смъртта на 11 души и петролен разлив, продължил почти три месеца    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според щатски съдия компанията е причинила инцидента през 2010 г. с "груба небрежност и безотговорност".

 

Петролната компания BP е изправена пред значителни нови глоби заради нефтения разлив в Мексиканския залив преди четири години, след като щатски съдия постанови, че инцидентът е резултат от "грубата небрежност" и "безотговорност" на компанията. Това решение може да доведе до глоби за още 18 млрд. долара, над вече платените над 42 млрд. долара от BP в резултат на екологичното бедствие.

BP заяви, че ще обжалва решението на окръжния съдия Карл Барбър от Ню Орлиънс по делото за нарушаване на Закона за чистотата на водата. Според постановлението на съдията британската компания има по-голяма вина от другите замесени в инцидента фирми Transocean и Halliburton. Взривът на платформата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. доведе до смъртта на 11 души и петролен разлив, продължил почти три месеца и достигнал бреговете на няколко щата.

Повишена отговорност

Точната сума на глобата, която ще бъде наложена по това дело, все още не е определена. Според правни експерти обаче решението увеличава значително отговорността на компанията и възможностите за граждански искове. Според изчисления на агенция Reuters в най-тежкия сценарий глобите могат да достигнат 17.6 млрд. долара. Досега най-голямата глоба, налагана на BP заради подобни обвинения в небрежност, е била 4.5 млрд. долара. BP е предвидила само 3.5 млрд. долара за плашания по конкретния казус. Досега провизиите, заделени от компанията за разходите по почистването, глобите и компенсациите за щетите надхвърлят 42 млрд. долара.

BP оспорва решението, тъй като според компанията то не отговаря на стандартите за доказване на "груба небрежност". "BP вярва, че един безпристрастен оглед на фактите не подкрепя грешното решение на окръжния съд", се казва в изявлението на компанията. Ако решението бъде потвърдено и от по-високите инстанции на щатския съд, то ще създаде нови и по-тежки стандарти за отговорността на компаниите, занимаващи се с рискови дейности като дълбоководен добив на петрол.

Последствия за индустрията

"За енергийния сектор ще има дългосрочни последствия. Потенциалните разходи в случай на инциденти стават огромни, което ограничава броя на играчите, които могат да се ангажират в подобни активности", коментира Джиана Берн, преподавател по международни финанси в Университета на Нотр Дам. След обявяването на решението акциите на BP на борсите в Ню Йорк и Лондон се обезцениха с по около 6% – най-тежкия еднодневен спад от четири години. Точните резултати от решението на съдия Брбер обаче ще станат ясни след месеци, тъй като глобата ще бъде обявена след следващата фаза от гражданските дела за инцидента, насрочена за януари 2015 г.

Наложените на компанията разходи я принуждават да разпродава активи. Осъществените продажби вече са свили с една пета оперативните печалби на компанията, а акционерите оказват натиск инвестициите в нови проекти да бъдат забавени до окончателно разрешаване на правните въпроси. Компанията е изправена пред големи рискове и заради нарастващото напрежение между Запада и Русия, тъй като притежава 19.75% от руския петролен гигант "Роснефт".

Все пак към края на второто тримесечие компанията е разполагала с парични резерви в размер на 27.5 млрд. долара, поради което анализаторите очакват съдебните процеси да не попречат на изплащането на дивиденти. "Дори при максимален размер на глобите BP разполага с предостатъчно ликвидност, за да поеме задълженията си. Преди това обаче може да очакваме продължителен процес на обжалвания. Поради това не виждаме текуща опасност за дивидентите", коментира Джейсън Гамел, пазарен анализатор в Jefferies.

Все още няма коментари
Нов коментар