🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шотландската Standard Life продава канадския си бизнес за 4 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият канадски животозастраховател Manulife Financial придобива местния бизнес на шотландския си конкурент Standard Life за 3.7 млрд. долара, съобщава Reuters. Чрез сключеното споразумение листнатата в Торонто компания ще си осигури два пъти по-голямо присъствие в Квебек и ще затвърди лидерските си позиции на канадския пазар.

Сделката

Във финансирането на сделката, която ще бъде платена изцяло в брой, ще се включи и Канадският пенсионен фонд, който ще инвестира 500 млн. долара. От Standard Life съобщиха, че чрез специален дивидент ще върнат близо 3 млрд. долара на своите акционери.

"Мисля, че това е добра сделка за Manulife. Те ще могат да се възползват от опита на Standard Life в сфери като по-малко рисковите инвестиции, в които шотландската компания е пионер", коментира Винсент Луи, анализатор от Morningstar. "Квебек е пазар, който дълго време беше игнориран от големите канадски застрахователи, а сега Manulife ще си осигури бърз стратегически достъп до него", допълва експертът.

Канадското подразделение на Standard Life отчете 70 млн. паунда печалба преди облагане за първото полугодие на 2014. Британската компания е поставила началото на своя бизнес в Канада преди 188 години и реши да се раздели с него преди няколко месеца. Най-добрата оферта дойде именно от Manulife. Новината за сделката, която ще бъде финализирана в началото на 2015 г., повиши акциите на продавача с 9.5%.

Стратегически ход

Двете компании планират да задълбочат сътрудничеството си помежду си, след като в споразумението са включили клауза, според която Manulife ще предлага услугите на Standard Life на пазарите в Канада, САЩ и Азия, докато шотландският застраховател ще прави същото за своя партньор на пазара във Великобритания.

"Смятам, че поради ред причини това е голям ход за нашата компания. Те разработиха някои много креативни продукти, които допълват нашите по изключителен начин", заяви изпълнителният директор на Manulife Доналд Гулоен. След придобиването канадската компания вече ще разполага с достатъчно капацитет да предлага по-добри услуги в сферата на пенсионното осигуряване, управлението на активи и по-малко рисковите инвестиции.

Купувачът прогнозира, че придобиването ще прибави по 3 канадски цента към всяка акция на компанията за всяка една от следващите три години. "Също така ще повиши нашата рентабилност, потвърждавайки целта ни да отчетем печалба от 4 млрд. канадски долара през 2016 г. Сделката ще повиши способността ни да увеличим дивидентите", коментира Гулоен.

Това е второто по големина придобиване от страна на Manulife, след като през 2004 г. компанията купи американската John Hancock Financial за почти 11 млрд. долара. Наскоро Standard Life пък придоби британската Ignis Asset Managment за 390 млн. паунда.

Все още няма коментари
Нов коментар