Гепард: Какво движи сърцето на банката

Варненското дружество "СиСофт" е най-големият производител на банков софтуер в България

В дружеството работят 65 финансови анализатори и софтуерни специалисти, като средната възраст на екипа е 30 години <br /><br />
В дружеството работят 65 финансови анализатори и софтуерни специалисти, като средната възраст на екипа е 30 години <br /><br />
В дружеството работят 65 финансови анализатори и софтуерни специалисти, като средната възраст на екипа е 30 години <br /><br />    ©  Спас Спасов
В дружеството работят 65 финансови анализатори и софтуерни специалисти, като средната възраст на екипа е 30 години <br /><br />    ©  Спас Спасов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"СиСофт" обслужва пет банки, работещи в България, и една в Румъния.

Визитка

"СиСофт"

Град: Варна

Собственик: Саркис Калустов Саркизов

Сектор: компютърни системи за обслужване на банкова дейност

Оборот и печалба:

2012 г. 4.024 мн. лв. - 1.5 млн. лв.

2013 г. 4.103 млн. лв. - 824 хил. лв.

Всяка седмица "Капитал Daily" представя по няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно в началото на ноември, когато ще бъде представена самата класация.

Датата 10 ноември 1989 г. заварва съпрузите Христина и Саркис Саркизови – собственици на "СиСофт", с вече натрупан опит в създаването на софтуерни продукти. И двамата са инженери по образование и са работили в научните институти за комплексна автоматизация и за изчислителна техника по проекти в различни приложни сфери. Веднага след промените през 1989 г. заедно с други свои колеги Саркизови основават компания, която разработва система за дистанционно управление и измерване в електрически подстанции на тогавашното дружество "Електроразпределение". "Решаваща за основаването на "СиСофт" е била поръчка за софтуер за срочни депозити от новосъздадена българска банка. В процеса на внедряване на този модул станало ясно, че банката има нужда от доста по-сложна многофункционална система", обяснява Николай Костов, зам.-директор на "СиСофт". Според него успехът на компанията е свързан преди всичко с факта, че от създаването й досега компанията се занимава само и единствено с разработката на банков софтуер."Много от конкурентите на дружеството в началото на 90-те години твърде бързо са се преориентирали към внос на компютри и компоненти за тях, обяснява Костов.

Създателите на "СиСофт" решили да упорстват

и така в момента са най-успешната компания за банков софтуер в България. Това, което пречи на дружеството в началото, е недоверието в българските фирми, разработващи софтуерни продукти. По това време банките предпочитат да похарчат няколко пъти повече пари за продукти, произведени в чужбина, отколкото да внедрят български. В момента "СиСофт" обслужва пет банки, работещи в България, и една в Румъния. "Софтуерът, който ние създаваме, представлява интегрирана, обектноориентирана, модулна система", обяснява Костов. "Тя се състои от ядро и бизнес модули, обхващащи цялостната дейност на една банка: банкиране на дребно, междубанкови операции, различни видове плащания, отчетност, управление на риска и др. Всички модули са клиентски ориентирани и са обвързани в единна система за контрол и управление на достъпа", казва още той. Само в една банка основната система, създадена от "СиСофт", обработва около 10 хил. заявки в минута, като средното време за изпълнението им е 40 – 45 милисекунди. Автоматичните счетоводни записвания, които системата генерира за един работен ден, са над 480 хил., а инициираните от потребителите й – 120 хил. "Тези числа са илюстрация за сложността на софтуера, който разработваме, казва Костов. Системата работи изцяло в реално време и е достъпна в режим – седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието."

През 2002 г. "СиСофт" реализира една от уникалните си разработки, които позволяват паралелната работа на няколко приложни сървъра. Тя е внедрена в момент, когато само за няколко месеца обемът на обработваната информация в една от големите български банки нараства драстично. Решението, разработено от "СиСофт", позволява с лекота да бъде преодолян моментът, в който броят на записите в клиентските картотеки надхвърля 900 хил., а записите на аналитични сметки – 1 млн. През 2011 г. компанията получава задание от международен хедж фонд, базиран във Великобритания. Специално за него е създаден съвършено нов продукт, позволяващ формиране, оценка и анализ на инвестиционни портфейли. Последната версия на софтуера, създаден от компанията, осигурява възможност за идентификация на крайния собственик на средствата съобразно изискванията на действащото споразумение FATCA (The Foreign Account Tax Compliance Act). То е сключено между България и САЩ на 23 април т.г. Според него всички чуждестранни финансови институции се задължават да предоставят информация на данъчните служби за сметки на американски данъкоплатци или на чуждестранни дружества, които са контролирани от американски данъкоплатци. В момента в дружеството работят 65 финансови анализатори и софтуерни специалисти, като средната възраст на екипа е 30 години. Един от най-сериозните страхове на собствениците на компанията е бил свързан с разрастването й до размер, когато хората, работещи в "СиСофт", сами ще изградят бюрократична структура. "През цялата време след създаването на компанията са полагани усилия това да не бъде допуснато. Досега успяваме", казва зам.-директорът на дружеството.

Най-голямото предизвикателство

за българските софтуерни фирми е да задържат специалистите си, казва Николай Костов. В момента програмисти, които сме обучили и ценили, работят на четири континента. Повечето от тях са напуснали просто защото са отказвали да понасят начина, по който на всички ни се налага да живеем в България, въпреки че заплащането в "СиСофт" позволява сравнително добър стандарт. Затова непрекъснато се стремим да създаваме привлекателна среда за работа и професионално развитие." Всяка година "СиСофт" се включва в стажантска програма, която позволява на десет студенти от два университета във Варна – Икономическия и Техническия, да работят в дружеството. "От подготовката, с която идват, става ясно, че са имали добри преподаватели, които са им дали добра база, казва Костов. Това е едно от предимствата на работата във Варна – почти половината от стажантите ни остават на работа при нас." Тази година "СиСофт" спонсорира организираната от варненския Технически университет XXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране.

Николай Костов, зам.-директор на "СиСофт":

В България е трудно да се правят дългосрочни прогнози


Коя е най-голямата трудност пред вашата фирма?

- Да задържим специалистите си. За да е пълноценен един нов служител, той трябва да навлезе в детайлите на нашата дейност, за което са необходими между 3 - 6 месеца. За пълно опознаване на банковата система е необходимо повече от година. Затова правим всичко възможно да запазим нашите служители, като им осигуряваме атрактивно заплащане, привлекателна работна среда и други социални придобивки. На ценните за фирмата кадри предлагаме и професионално развитие. Всеки наш служител с изявени качества може да стане ръководител на екип от няколко човека и да отговаря за разработката на нови проекти за нашите клиенти.

Кое е основното предимство на "СиСофт"?

- Младият и ентусиазиран екип, които поддържаме, готов за всякакви предизвикателства. При нас не работят хора със закостенели разбирания и винаги сме готови за иновации. Така сме успели през годините.

Как се финансирате?

- От нашите клиенти - чрез авансови плащания за разработване на нови проекти и поддържане на инсталираните системи.

Опишете как си представяте компанията след 5 години и как ще го постигнете?

- За съжаление в България е трудно да се правят дългосрочни прогнози но нашите желания, както и до момента, са за бъдещо развитие.  Надяваме се на увеличаване на броя на нашите клиенти и респективно служители. Нови клиенти са винаги добре дошли. Нашата фирма има богат опит в инсталацията на банкови системи и миграция на съществуващи данни. Необходимостта от нови служители посрещаме чрез организиране на ежегодни стажове. Опитваме се да поддържаме тесни връзки с преподаватели в университетите.

Ако трябва да промените един нормативен акт - кой е той, как ще го промените и защо?

- Ако зависеше от мен, бих уеднаквил всички нормативните актове, засягащи банкови институции в рамките на Европейският съюз. Така българските компании, разработващи банков и финансов софтуер, биха били по-конкурентоспособни без необходимост от познаване на законодателството на всяка държава членка.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 6

    Браво!Трябва да има повече такива фирми.

    Нередност?
  • 2
    whq1412902525378881 avatar :-|
    Maria Kostova
    • + 2

    Оптимизмът, борческият дух и забележителната интелектуална компетентност открояват изключителните лидери в пазарите на банков софтуер от конкурентите си. СиСофт е този ярък пример на водач в сферата си- не само в България- но и на това висше ниво да представлява силата си и високите си стандарти на международните пазари.

    Нередност?
Нов коментар