🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Twitter заведе дело срещу американското правителство

Компанията смята ограниченията за публикуване на подробности за получените искания за предоставяне на данни на потребители за нарушение на Първата поправка на Конституцията на САЩ

Компанията иска да получи по-голяма свобода
Компанията иска да получи по-голяма свобода
Компанията иска да получи по-голяма свобода    ©  DADO RUVIC
Компанията иска да получи по-голяма свобода    ©  DADO RUVIC
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията е недоволна от ограниченията за публикуване на подробности за получените искания за предоставяне на данни на потребители

Микроблогът Twitter е завел дело срещу американското правителство. Компанията е недоволна от ограниченията, които й се налагат, за публикуване на повече подробности за получените искания за предоставяне на данни на потребители, съобщава в. The Washington Post. Според Twitter тези ограничения нарушават Първата поправка на Конституцията на САЩ. Компанията иска да получи по-голяма свобода.

"Вярваме, че Първата поправка ни позволява да отговаряме на загрижеността на нашите потребители и да предоставяме информация за естеството на разузнаването", коментира вицепрезидентът на компанията Бен Лий. Той допълва, че компанията иска да публикува по-подробна информация, "а не само общи и неточни числа".

Американският Департамент по правосъдие е започнал да разглежда иска на Twitter. Говорител на институцията заявява, че по-рано тази година правителството си е сътрудничило с други технологични компании, за да им позволи публикуване на обобщена информация.

Исканията на Twitter обаче не срещат подобна приемственост. През миналия месец компанията е изпратила на правителството предварителна версия на новия си доклад с получени искания за данни. Той е бил направен според разбиранията на Twitter как трябва да изглежда подобен доклад. Според властите обаче той е твърде подробен и е съдържал класифицирана информация, която не може да бъде публична.

Същевременно ФБР не е пояснило кои данни не трябва да се публикуват и практически компанията не може да пусне доклада в интернет. Това води и до завеждането на съдебния иск. "Twitter е принуден или да публикува предварително одобрена от правителството информация, или изобщо да не говори", се казва в иска.

Освен това компанията смята, че тъй като не получава същия брой и мащаб на исканията като Google, Microsoft, Yahoo, Facebook и LinkedIn, тя трябва да има по-голяма свобода. Twitter допълва, че вижда делото си като стъпка към либерализиране на регулацията и спомагане за приемането на USA Freedom Act за по-голяма реформа в разузнаването, която в момента се обсъжда от американския Сенат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

    Вашингтонските набези към свободата на словото зачестиха и това хич не е добре за бизнеса и населението. Време е да разберат, че с глупостите си най-много да ги накарат да се изнесат някъде в скандинавия и тогава пак да видим крава в белия дом както при Тафт...

    Нередност?
Нов коментар