🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT индустрията поиска от Барак Обама реформа на разузнаването на САЩ

Ръководителите на 15 технологични компании, сред които Apple, Microsoft, Google, Yahoo, Facebook, Twitter и др. се обявиха против практиките на NSA да следи интернет трафика

От Белия дом увериха IT индустрията, че през идната година правителството ще вземе мерки, свързани с шпионската дейност на NSA, без да конкретизира повече.
От Белия дом увериха IT индустрията, че през идната година правителството ще вземе мерки, свързани с шпионската дейност на NSA, без да конкретизира повече.
От Белия дом увериха IT индустрията, че през идната година правителството ще вземе мерки, свързани с шпионската дейност на NSA, без да конкретизира повече.    ©  KEVIN LAMARQUE
От Белия дом увериха IT индустрията, че през идната година правителството ще вземе мерки, свързани с шпионската дейност на NSA, без да конкретизира повече.    ©  KEVIN LAMARQUE
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският президент Барак Обама се срещна с директорите на водещите технологични компании в САЩ във вторник, за да обсъдят две на пръв поглед различни теми – неуспешния интернет сайт, свързан със здравната реформа на страната, и следенето на интернет трафика на Агенцията за национална сигурност (NSA). Фокусът бързо беше преместен към втората точка, по която IT гигантите, сред които Google, Apple, Microsoft, Facebook и др., изразиха своите опасения, че действията на службите подкопават доверието на потребителите към услугите, които дружествата предлагат.

"Оценяваме възможността да споделим директно с президента нашите принципи относно следенето на трафика и да призовем за агресивна реформа на разузнаването", пишат в общо изявление IT директорите, цитирано от Reuters. Конкретни подробности и резултати от срещата не бяха обявени.

На нея президентът Обама и неговият заместник Джоузеф Байдън разговаряха с 15 директори от най-големите технологични компании в САЩ. Поканени бяха главните изпълнителни директори на Apple – Тим Кук, на Twitter – Дик Костоло, на Yahoo – Мариса Майер, на AT&T – Рандал Стефенсон, на Netflix – Рийд Хастингс, както и председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид, вицепрезидентите на Microsoft Брадфорд Смит и на LinkedIn Ерика Ротенбърг.

Заедно срещу тайното подслушване

На пазара всички тези компании са яростни конкуренти, но в случая се обединиха, застанаха публично срещу практиките за следене на дигиталния трафик и седнаха на една маса, за да поискат промяна и регулация на действията. IT индустрията излезе с писмо през изминалата седмица, в което призова за пълна реформа на разузнавателните практики на NSA и по-тясното им регулиране.

През последните месеци те се сблъскаха с нови и нови разкрития относно това как федералните служби следят цялата информация, която минава през тяхната инфраструктура. Най-засегнати са данните за потребителите, които компаниите събират, като подобно шпиониране на правителството подкопава доверието на клиентите към техните услуги. Същевременно администрацията на Обама беше остро критикувана за новия сайт на здравеопазването. Технически проблеми през първите седмици попречиха на много американци да се регистрират на интернет страницата и съответно така да си запишат своите здравни осигуровки. Голяма част от предизвикателствата по новия сайт бяха отстранени, затова и фокусът падна повече върху следенето на интернет трафика от страна на NSA.

"И двете страни казват: "Най-големият ни проблем в момента е доверието", коментира Матю Принс, съосновател на интернет стартиращата компания CloudFlare, цитиран от New York Times.  

Кръглата маса между президента Обама и директорите е продължила два часа близо два пъти повече от първоначално предвиденото. Но дори и преди нейното начало имаше разногласия между управляващите в САЩ и бизнеса по фокуса на темите. Особено предвид факта, че от Белия дом настояваха основно разговорите да бъдат по посока на сайта HealthCare.gov, докато технологичните гиганти искаха да се дискутира повече за подслушването. В понеделник пък регионалният съд на Окръг Колумбия постанови, че събирането на данни за разговорите на всички американци от NSA противоречи на конституцията на САЩ. Това наля допълнително масло в огъня за практиките на агенцията.

"От наша гледна точка срещата беше основно за практиките на NSA", заяви източник от технологичната индустрия на New York Times запознат със срещата, но пожелал анонимност заради невъзможността да говори публично по въпроса. "Всички искаме сайтът HealthCare.gov да функционира нормално, но това не е в основата на нашия бизнес."

Чуждестранните регулации

Освен опасенията, че NSA директно следи трафика, като използва интернет кабелите на опорната мрежа (включително и междуокеанските подводни такива - виж карето), технологичните компании са засегнали и въпросите, свързани с потенциалните регулации на някои държави, които може да бъдат наложени на IT гигантите. Мариса Майер от Yahoo е изразила загриженост, че в момента се предлагат закони, като например в Бразилия, според които част или цялата информация, генерирана от местните потребители, не трябва да напуска пределите на страната. Според технологичните компании подобни действия ще повлияят негативно на техния бизнес, както и на стартъп индустрията в САЩ като цяло.

Президентската администрация е изслушала директорите, но не е поела никакви ангажименти по тези въпроси, съобщават източниците на New York Times. Една от темите, по които Барак Обама е изразил известна съпричастност, е призивът на технологичните компании за по-голяма прозрачност по отношение на молбите за изискване на данни от страна на държавните агенции.

Резултатите - под въпрос

От Белия дом увериха IT индустрията, че през идната година правителството ще вземе мерки, свързани с шпионската дейност на NSA, без да конкретизира повече.

"Това беше възможност на президента директно да чуе мнението на технологичните директори", обявиха от Белия дом в официално прессъобщение. "Президентът вярва в отворения, свободен и иновативен интернет и изслуша опасенията и препоръките на групата директори. Той даде ясно да се разбере, че ще има предвид тяхното мнение, както и това на останалите от сектора, докато финализираме прегледа на дигиталните разузнавателни програми."

По отношение на сайта на здравната програма на Обама Healthcare.gov на срещата беше обявено, че Кърт дел Бене, дългогодишен директор в Microsoft, ще поеме проекта. Очаква се той да успее да изчисти проблемите на сайта и скоро да заработи нормално.

Как NSA следи голяма част от интернет трафика

Бившият контрактор на ЦРУ Едуард Сноудън представи на световната преса документи, които изкараха на бял свят програмата PRISM, която щатската NSA използва за прихващане и съхраняване на информацията от сървърите на големите IT компании като Facebook, Google и др. Разкритията предизвикаха силен отзвук по света, но вниманието беше приковано основно към PRISM. В документите, предоставени от Сноудън на американския вестник Washington Post и британското издание Guardian, обаче е спомената и втора програма – Upstream (по течението – бел. ред.). В нейното описание е включено "достъп до комуникацията в оптичните кабели и инфраструктура, докато информацията преминава през нея". С други думи, идеята на агенцията е да следи целия интернет трафик, който преминава през магистралните кабели. Особено внимание предизвикват подводните кабели, които свързват континентите и реално пренасят почти целия световен интернет трафик. Чрез "подслушването" на тези оптични влакна, особено на големия сноп, който минава през Великобритания, щатската разузнавателна агенция реално получава достъп до по-голямата част от трафика на Северното полукълбо.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 5

    И Обама им каза "ще видим", като миналата седмица потвърди правото на НАС да събира информация, но по-внимателно.
    Основната грижа на ИТ корпорациите е " ... загриженост, че в момента се предлагат закони, като например в Бразилия, според които част или цялата информация, генерирана от местните потребители, не трябва да напуска пределите на страната." , т.е. огромните разходи които ще трябва да се направят от тези корпорации за един такъв модел на разкъсване на Интернет услугите.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Разходите са за потребителите, не за корпорациите. Като бразилското правителство иска да си прави собствен интернет то бразилците ще си плащат под една или друга форма. Когато френското правителство иска да обложи тубата, накрая пак ще плащат френските потребители.
    Корпорациите се притесняват че разкъсването на нета ще позволи избуяването на локални алтернативи на големите - като вконтакт=руски фейсбук, баиду= китайски гугъл и т.н. И тези местни алтернативи ще изземат потребители и оборот от щатските компании.

    Нередност?
Нов коментар