🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОББ получи 10 млн. долара кредитна линия за малки и средни предприятия

Средствата се предоставят от Международната финансова корпорация

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната финансова корпорация (IFC, част от групата на Световната банка) предоставя 10 млн. долара кредитна линия на ОББ, съобщиха от IFC. Средствата са за финансиране на малки и средни предприятия в областта на международната търговия.

Кредитната линия е първият съвместен проект между ОББ и IFC, като целта е да се насърчи дейността на експортно-импортно ориентираните предприятия в България предвид ключовата им роля в икономиката, е посочил Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ. Според регионалния директор за Европа, Централна Азия, Средния изток и Северна Африка на IFC Ед Строудерман растежът на експортния сектор ще бъде от решаващо значение за България, за да се възстанови от ефектите на кризата в еврозоната. Със средствата от кредитната линия ще се финансират малки и средни предприятия, които да получат достъп до международни пазари.

ОББ е третата банка, която се присъединява към програмата за финансиране на глобалната търговия на IFC. В съобщението се посочва още, че разширявайки финансирането на фирми в областта на международната търговия, програмата ще допринесе за България да развие експортния сектор и за цялостния растеж на икономиката на страната.

От началото си през 2005 г. програмата е издала повече от 19 хил. гаранции на обща стойност 32 млрд. долара към банки в развиващите се пазари. Само през 2013 г. IFC е предоставила 7 млрд. долара за подпомагане на вноса и износа в развиващите се пазари. Програмата включва повече от 550 банки партньори в 150 страни.

Основни възможности за осигуряване на целеви ресурс за кредитиране на малки и средни предприятия в България са международните финансови институции като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, Европейската банка за възстановяване и развитие.

Двете схеми на ЕИФ по инициативата JEREMIE - гаранционната и нисколихвената, бяха отчетени като особено успешни от банките в България. Към края на юли 2014 г. общо по двете схеми са отпуснати около 568 млн. евро като кредити за малки и средни фирми по данни на ЕИФ. С тези средства са финансирани над 6800 компании. Гаранционната схема, която започна реално да работи от октомври 2012 г., е усвоена напълно и предоставянето на заеми по нея е приключило.

Срокът й беше до 31 март 2014 г. При нея ЕИФ предостави общ гаранционен портфейл от общо 60.2 млн. евро на банките партньори. Над две трети от средствата по нисколихвената схема, която започна през първото тримесечие на 2013 г., са усвоени. Срокът й е до края на 2015 г. При нея основно изискване към банките е да отпускат кредити с лихви, наполовина по-ниски от стандартните за съответната банка. Към края на юли среднопретеглената лихва, при която са се отпускали заемите по JEREMIE II, е била 3.9% спрямо 8.1% средно за пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 10

    След десетилетия политически алабализми на тема експортно кредитиране, рационалната по същество идея се подема от СБ и частни банки. Апологетите на ролята на държавата в икономиката могат да пият една студена вода и да си водят записки защо чиновника е дудук по дефиниция.

    Нередност?
  • 2
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • + 2

    До коментар [#1] от "misho73":

    ако държавата излезе от здравеопазването , пенсионната система , транспортни системи има шанс и да понастигнем западна европа.

    Нередност?
Нов коментар