🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще се опита отново да стимулира кредитирането

Банката ще започне да изкупува обезпечени с активи ценни книжа и програмата ще продължи две години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да изкупува обезпечени с активи ценни книжа от частния сектор, за да се опита да стимулира кредитирането в еврозоната и да намали риска от дефлация. След срещата на управителния съвет на банката в Неапол в четвъртък председателят й Марио Драги обяви някои подробности относно програмата. Тя трябва да стартира най-късно през средата на октомври.

Параметрите

Драги не даде точно за колко пари ще бъде програмата, но обяви, че ЕЦБ има възможност да изкупи обезпечени ценни книжа и пакети от дълг, търгувани чрез финансови инструменти, наречени Аsset-backed securities (ABS), на обща стойност до 1 трлн. евро. Той обяви, че банката ще се опита да увеличи активите в баланса си с 1 трлн. евро. Така портфолиото на ЕЦБ ще достигне до нива, които за последно са достигани в началото на 2012 г., отбелязва Financial Times.

От ключово значение е фактът, че ЕЦБ планира да купува ABS инструменти и ценни книжа само от банките, които са ги емитирали. По този начин финансовата институция се опитва да тушира критиките, че е готова да приеме прекалено голям риск. Държаните извън обръщение ABS инструменти съставляват близо половината от тези на европейския пазар и много често се използват за разменна монета за евтини кредити от ЕЦБ. В Неапол Драги даде ясното послание, че новата програма ще включва единствено "прости и прозрачни ABS", които са обезпечени с активи на малки и средни предприятия, а не са само с ипотеки.

Освен това централната банка потвърди спекулациите, че ще облекчи правилата за купуването на гръцки и кипърски дългови инструменти, които имат кредитен рейтинг junk (боклук). Това действие се очаква да предизвика критика в Германия. Председателят на Германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман обвинява ЕЦБ, че поема прекалено много риск с купуването на ABS книжа. За да смекчи критиката, Марио Драги обяви, че изкупуването на тези активи ще бъде ограничено. "Трябва да има програма за реформи – ако няма такава, няма да има изкупуване", обяви Марио Драги в Неапол.

Забавяне на възстановяването

Той не се изказа много оптимистично за икономическото възстановяване в еврозоната. Данните от последната седмица показват, че има забавяне на икономическия ръст. Инфлацията се понижи с 0.3% през септември в блока на единната европейска валута. "Възстановяването е слабо, несигурно и неравномерно", коментира Драги, като добави, че очакваната инфлация ще остане ниска до края на тази година и ще се повиши "постепенно" през 2015 и 2016 г.

Драги отново настоя, че националните правителства трябва да положат повече усилия, за да съживят растежа. Той призова политиците за предприемане на структурни реформи, включително и промени на пазара на труда. Според него държави с голям търговски и бюджетен излишък като Германия трябва да използват ресурсите си, за да засилят търсенето в еврозоната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар