Сигурност на електрическата мрежа - срещу 580 млн. евро

ЕСО започва разработването на нов план за развитие на електропреносната система до 2024 г.

В по-добрия вариант през 2022 г. страната ни ще има 1400 мегавата износ, докато според по-песимистичната прогноза износът ще е едва 50 мегавата
В по-добрия вариант през 2022 г. страната ни ще има 1400 мегавата износ, докато според по-песимистичната прогноза износът ще е едва 50 мегавата
В по-добрия вариант през 2022 г. страната ни ще има 1400 мегавата износ, докато според по-песимистичната прогноза износът ще е едва 50 мегавата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В по-добрия вариант през 2022 г. страната ни ще има 1400 мегавата износ, докато според по-песимистичната прогноза износът ще е едва 50 мегавата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестициите, необходими  за гарантиране сигурността на електропреносната система на страната в следващите 10 години, са 580 млн. евро. Като се включат и допълнителните инвестиции за модернизация, сумата набъбва до 880 млн. евро. Това сочи планът за развитие на електропреносната мрежа до 2022 г., разработен от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Данните бяха представени от Стефан Сулаков, ръководител отдел "Енергийни режими" в централното диспечерско управление към ЕСО по време на V международна енергийна конференция. Според Сулаков, за да бъдат осигурени тези средства, цената на такса пренос трябва да бъде поне 12 лв., което означава 100% увеличение от сегашните нива. Необходимите средства все пак са много по-малко от тези, предвидени в предишния план, където от ЕСО пресмятаха, че допълнителните инвестиции за нови подстанции и електропроводи само заради изграждане на АЕЦ "Белене" са за 568 млн. лв.

Следващия месец системният оператор ще започне разработването на нов план до 2024 г., който трябва да бъде готов до април следващата година. Данните в него обаче нямало да се различават съществено от тези представени в сряда. В момента официалният план на ЕСО за развитие на електропреносната система до 2020 г. е този, в който все още фигурира изграждането на АЕЦ "Белене". Причината е, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е одобрила внесения още преди две години актуализиран вариант за развитие на преносната мрежа до 2022 г.

Какви са сценариите

Излишъкът на електроенергия в България ще достигне 25% при годишно производство от 44 159 тераватчаса към 2022 г., сочи оптимистичният вариант на ЕСО. Според песимистичния излишъкът от електроенергия ще е 8% при производство от 40 970 тераватчаса, като това ще се случи, ако в следващите години бъдат изграждани само централи за възобновяема енергия. Оптимистичният вариант пък включва изграждането на каскада "Горна Арда" и производство от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол", които трябваше да бъдат изведени от експлоатация. И в двата случая е взето под внимание и повишаването на енергийна ефективност, която ще доведе до намаляване на потреблението при домакинствата.

За да се компенсира излишъкът, може да се стигне до продажбата на електроенергия на отрицателни цени, за да не се налага спирането и пускането на базови мощности, което предизвиква допълнителни разходи, обясни Сулаков. По думите му, ако има внос на електроенергия на конкурентни цени от Румъния, това допълнително ще увеличи излишъка от енергийни мощности в страната, което ще доведе до допълнителни финансови трудности за централите.

Прогнозите за износа от България също не звучат много оптимистично и при двата сценария. В по-добрия вариант през 2022 г. страната ни ще има 1400 мегавата износ, докато според по-песимистичната прогноза износът ще е едва 50 мегавата. Вероятната причина за тези прогнози са плановете на съседните страни за изграждане на собствени мощности за производство и конкурентната цена на електроенергията на регионалните борси.

Планове за модернизация

Плановете на ЕСО предвиждат преносната мрежа 220 киловата да не се развива за сметка на електропроводите от 400 и 110 киловолта, посочи Сулаков. Необходимо е да се модернизира и мрежата от 110 киловата около София, тъй като товарите електричество в столицата постоянно нарастват. Нужно е и увеличаването на преносните способности в Североизточна България, където има най-голям брой присъединени вятърни паркове. ЕСО предвижда и изграждането на нови връзки от 400 киловолта с Гърция и Турция, за да може да се увеличат възможностите за износ на електроенергия към тези страни. ЕСО има и амбициозната цел в следващите 20 години всички подстанции на 110 киловолта да преминат на дистанционно управление.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 11

    За първи път по-нормална прогноза, а не като глупостите на ядрената мафия, "енергийните експерти" от БСП за повишаване на потреблението.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 2
    • + 7

    Преди да се прави план, трябва да се закрият БЕХ и НЕК. Или казано по друг начин Системен оператор, производители и потребители - разни междинни звена - шапки само разширяват тъмната дупка която годи 4 милиарда!

    Нередност?
  • 3
    aircraft_carrier avatar :-|
    aircraft_carrier
    • - 1
    • + 8

    Надке отвори учебника по физика за седми клас и прочети какво е волт и какво ват.Но силно се съмнявам че гладкия ти мозък ще разбере за какво става дума

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 2
    • + 6

    Белене, Белене ни трябва, щото иначе ще стоим на тъмно, а? Д**ба комунистическите мантри...

    Нередност?
  • 5
    tanas avatar :-|
    Танас
    • + 6

    Това обновяване трябва не само за износ а за съществуване на нормална Балканска енергийна борса но ядрената мафия не иска и да чуе за това. Как иначе Турция си купува ел. енергия от Унгарската борса и и е по - евтина от нашата ?

    Нередност?
  • 6
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 4

    До коментар [#5] от "Танас":

    подобряването на мрежата в страната е именно с идеята за глобализация на пазара ,тоест потребител в Турция да си купи напр енергия от Франция ,която ще е пак по евтина от нашата ,а ако Русия ни продава пак с 30% нагоре газта е ясно ,че нашите мощности няма как да произвеждат по ниска енергия от тази в Германия напр

    Нередност?
  • 7
    hirschfeld avatar :-|
    hirschfeld

    Как да чета статия от ламер. Пише се нещо, а не се прави разлика между енергия и мощност. За какво ниво си говорим. То в многотиражките е така де, ама по-добре обсъждайте новия сезон на брадъра, отколкото енергетиката - ще сте поне на висотата на положението.

    Нередност?
Нов коментар