НЕК няма да може да изкривява балансиращия пазар на енергия

Промяната ще дойде, след като ДКЕВР направи промени в правилата за търговия

Проблемът с балансиращия пазар на енергия започна още с неговото стартиране в началото на юни 2014 г.
Проблемът с балансиращия пазар на енергия започна още с неговото стартиране в началото на юни 2014 г.
Проблемът с балансиращия пазар на енергия започна още с неговото стартиране в началото на юни 2014 г.    ©  Мария Съботинова
Проблемът с балансиращия пазар на енергия започна още с неговото стартиране в началото на юни 2014 г.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Регулаторът не е успял да накара НЕК да преустанови порочната практика. Така единственият изход е да се направят промени в правилата за търговия.

Националната електрическа компания (НЕК) ще преустанови практиката да трупа съмнителни приходи от балансиращия пазар на енергия. Това ще стане, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) направи промени в правилата за търговия с електрическа енергия, които да забранят порочната практика да се коригират графиците за произведената електроенергия  на производителите, което води до начисляването на огромни разходи за небаланси. Това са се разбрали участниците в енергийния борд, който се проведе миналата седмица. Когато това стане, може да се създаде реална предпоставка балансиращият пазар, чиято идея е да компенсира излишъка или недостига на енергия в системата, да заработи в полза, а не против участниците в енергийния сегмент.  

Откъде идва проблемът

Според изискванията на балансиращия пазар всички производители на енергия и големите потребители са длъжни да подават графици за ден напред за това какво количество електроенергия ще произведат или използват. Когато заявеното се разминава с действителността, НЕК начислява "неустойка" за разминаването (наречена небаланс), която съответната централа трябва да плати. Още с началото на балансиращия пазар през юни тази година започнаха и проблемите. Причината е, че на НЕК бяха дадени огромни правомощия едностранно и непрозрачно да определя цената на балансиращата енергия. Така се стигна до ситуацията производители да плащат високи цени от 2700 лв. за мегаватчас при реализиран недостиг на енергия. Причината е, че заради явни пукнатини в правилата за търговия с електроенергия държавният монополист може да коригира прогнозните графици. Това обаче води до големи изкривявания на балансиращия пазар, за което призна и председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. "В момента небалансите, вместо да достигат 3-4% от цената на произведената енергия, достигат 30%, което води до големи разходи за някои производители", посочи тя. За да се преустанови тази практика, бяха проведени разговори между регулатора и НЕК, които явно не са довели до положителен резултат. Така единственият изход е да се направят промени в тази насока, за което ДКЕВР вече декларира волята си. 

Готвени промени

Засега не е ясно кога ще стане това, въпреки че регулаторът няколко пъти заяви, че това е основната задача, по която работи. В края на септември пък изтече срокът, в който всички заинтересовани страни можеха да изпращат своите предложения за промени. Тодорова обясни, че комисията работи по тях, но предложенията са много разнопосочни заради множеството интереси в сектора.

Още балансьори

В рамките на заседанието Захариева е предложила и мерки за по-голяма прозрачност на работата на борда, като заседанията от него се излъчват в интернет, а стенограмите се публикуват за публичен достъп. Относно прозрачността на публикуваната информация критики към борда имаше и от страна на самите участници заради това, че част от представяните материали не се дават предварително, за да се запознаят с тях.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 14

    Проблемите в енергийния сектор започнаха с натрупването на огромни задължения по време на първата тройна коалиция, и се задълбочиха по време на следващата тройна коалиция.
    Корупция и популизъм - това са проблемите.

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • + 4

    До коментар [#1] от "today ;)":

    "Корупция и популизъм - това са проблемите."

    Тези проблеми са следствие от непрозрачност, какви решения и как точно се взимат в държавните енергийни дружества, и непрозрачност на текущите им приходи и разходи.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 6

    Непрозрачност, за да има максимално корупция. Само че корупцията води до оскъпяване, а тука вече се включва популизма, видите ли, те толкова мислят за народа, че не могат да допуснат оскъпяване. И започват да се трупат загуби в НЕК, в крайна сметка пак ще ги плати народа, само че с лихвите.

    Нередност?
  • 4
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • + 6

    Трябва радикално да се променят правилата на енергийният сектор. По-скоро въпросът е, дали политиците ще имат достатъчно воля да направят промените?!?

    Нередност?
Нов коментар