Печалбите на фракинг компаниите ще се свият догодина

Анализаторите прогнозират, че по-ниските цени на услугите може да изядат към 3.6 млрд. долара от приходите на фирмите в отрасъла

В условията на ниски приходи всички компании ще се опитат да приемат колкото се може повече поръчки
В условията на ниски приходи всички компании ще се опитат да приемат колкото се може повече поръчки
В условията на ниски приходи всички компании ще се опитат да приемат колкото се може повече поръчки    ©  Reuters
В условията на ниски приходи всички компании ще се опитат да приемат колкото се може повече поръчки    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите, които предлагат фракинг технологията за добив на петрол и газ, ще трябва да намалят цените си с до 20%, ако искат корпорациите от добивната индустрия да продължат да използват услугите им в същите обеми и догодина, пише в анализ агенция Bloomberg. Целият сектор беше ударен от спадащите цени на петрола на световните пазари заради огромното предлагане на суровината от шистовите находища в САЩ и намалялото търсене на основни пазари, като например Китай.

По-ниски приходи

Цените на фракинга може да се сринат с между 15 и 20%, ако котировката на лекия американски петрол се задържи под 70 долара за барел, прогнозира Люк Лемуън от Capital One Southcoast. Цената на този сорт петрол падна в понеделник с 2.79 долара и почти достигна 63 долара за барел на борсата в Ню Йорк – най-ниската му стойност от 16 юли 2009 г. В сряда цената намаля с още 1.41% и проби психологическото ниво от 63 долара за барел.

Анализаторски компании, които работят за четирите най-големи компании за петролни услуги в света - Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes и Weatherford International, са изчислили, че ако клиентите им намалят цените си, това може да доведе до сериозен спад на приходите през следващата година, който може да достигне до 3.6 млрд. долара. Според по-ранните прогнози за сектора нетните приходи на голямата четворка щяха да достигнат 14.5 млрд. долара през 2015 г. Анализаторът от Tudor Pickering Holt & Co. Джеф Тилери изтъкна пред Bloomberg, че очаква сходен срив на приходите.

Новините за потенциалните загуби идват в момент, в който компаниите очакват да реализират по-големите приходи за услугите си, след като през последните години пазарният натиск на свръхпредлагането редуцира цените на оборудването. Сега продължаващият вече половин година срив на цените на петрола, който до момента изгуби 40% от стойността си, отново ще доведе до по-малко приходи. Само преди два месеца главният изпълнителен директор на Halliburton Дейв Лесар очакваше да се зададат по-добри времена за фракинг компаниите.

Още по-негативни прогнози в бъдеще

Прогнозите за печалбите на компаниите за услуги, които вече бяха намалени през миналата седмица, ще продължат да бъдат ревизирани в посока надолу. Компаниите за петролни услуги са подложени и на натиск за отстъпки по производствената верига, до който доведоха спадащите цени.

"Те вече са изправени пред значителен натиск за намаляване на цените на услугите поради спада на тези на петрола", каза пред Bloomberg Бил Хърбърт, анализатор в Simmons & Co. Експертът очаква сривът на цените да окаже влияние върху компаниите на пазара до края на този месец. То ще бъде съсредоточено върху бизнеса, извършващ хидравличен фракинг, тъй като тази услуга съставлява най-големия разход за фирмите при извличането на газ и петрол от шисти.

Анализатори напомнят, че друга причина за спада на цените на фракинга е борбата между компаниите в отрасъла за по-голям пазарен дял. Мениджърите на всички големи компании посочват пред Bloomberg, че основната им цел в условията на по-ниски приходи ще продължава да бъде да приемат колкото се може повече поръчки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanislavdi avatar :-|
    stanislavdi
    • + 5

    А, каква стана тя?
    Уж щяха да фалират, а вижте какви ги говорят: "Мениджърите на всички големи компании посочват пред Bloomberg, че основната им цел в условията на по-ниски приходи ще продължава да бъде да приемат колкото се може повече поръчки."

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 5

    Е, печелеха примерно по 100 млрд, сега ще печелят по 50, сигурно не е приятно така да ти спаднат приходите, но някак си ще оцелеят.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    Според мен разходите им по фракинга хич не са малко особено в сравнение със класическият начин на добив, ама.. щом има инвеститори които им купуват акциите.. ще се държат, даже и на загуба да продават.

    Нередност?
  • 4
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 1

    "Всичко което не те убива те засилва", нещо подобно казваше една китайска мъдрост. Под натиска на спадащите цени нефта компаниите в областта на фракинга ще оптимизират разходите и усъвършенстват технологиите, вече има разработки за себестойност на добива на нефт от шисти от порядъка на $35 на барел.

    Преди години за абсурдна се смяташе самата идея за добив на нефт и газ от шисти дори при цени $100 на барел, толкова икономически неизгодно беше. Сега както виждате това е нещо съвсем реално. Така че гледайте китайската мъдрост с която започнах. Ако Саудитска Арабия наистина иска да ликвидира добива от шисти тя трябва да смъкне цената на $30 на барел и да я държи така поне 4-5 години.

    Нередност?
Нов коментар