🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Halliburton купува конкурента си Baker Hughes

Успешна сделка ще създаде нов енергиен гигант

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората по големина компания за обслужване на петролни полета в света - американската Halliburton, ще придобие конкурента си Baker Hughes Inc, предаде Reuters. Обявената цена на сделката е около 35 млрд. долара. Те ще бъдат изплатени в пари в брой и в акции. По този начин ще се създаде нов енергиен гигант, чиято цел ще е да се конкурира със световния лидер в отрасъла Schlumberger в условията на спадащи цени на петрола. Halliburton обяви, че сделката ще се сключи при цена от 78.62 долара за акция на Baker Hughes. Тя се основава на цената на акциите след приключването на търговията миналата сряда, когато за пръв път стана ясно, че двете компании са започнали преговори. При тези условия акционерите на Baker Hughes ще получат по 1.12 акции от Halliburton, както и по 19 долара в брой за всяка притежавана акция. Синергиите за Halliburton ще са близо 2 млрд. долара годишно.

Опасения от формиране на тръст

Сливането на двете компании се очаква да доведе до антитръстово разследване. В резултат на тези опасения цените на акциите на Baker Hughes се сринаха на борсите в понеделник, достигайки до нива от 69.5 долара за акция – значително под продажната. Цената на акциите на Halliburton също отчете спад от 3% в понеделник до 53.45 долара за акция.

Когато Halliburton и Baker Hughes се слеят, това ще се превърне във втората много голяма сделка в енергийния сектор от август насам. Тогава гигантът за производство на тръби Kinder Morgan Inc сля различните си подразделения в една компания.

Halliburton, която в момента е втора в сектора за обслужване на петролни компании, е пионер в оборудването за хидравличен фракинг, който осигури енергийния бум в САЩ. Компанията, която е основана през 1919 г. и за която в момента работят 80 хил. служители, днес е най-големият доставчик на оборудване за фракинг.

В съревнование с ниските цени

И двете компании бяха засегнати от спада на цените на суровия петрол, който е резултат от бума на производството на петрол и газ в САЩ, което наводни пазара, изтъкват от New York Times. Reuters посочва, че ако двете компании, които в момента са съответно на второ и трето място по пазарен дял за предоставяне на услуги в сферата на добива на петрол, се слеят, те ще могат да се справят по-добре със спада на приходите и да устоят на натиска за намаляване на цените от страна на производителите на петрол.

В резултат на спада на котировките на петрола инвеститорите се опасяват, че доставчици на техника и услуги като Halliburton и Baker Hughes може да се окажат принудени да намалят цените си, което ще доведе до спад на доходността. Цените на акциите и на двете компании намаляват от лятото, когато цените на суровия петрол достигнаха до най-високите си стойности.

Въпреки някои положителни коментари енергийни анализатори, запознати със състоянието на пазара в момента, изтъкват, че дори и комбинираните усилия на Halliburton и Baker Hughes няма да са в състояние да доведат до ръст на цените за сондиране и хидравличен фракинг, тъй като в момента на световните енергийни пазари има огромна конкуренция, особено от компании в страни като Китай, Южна Корея и Индия, пише New York Times.

"Двете компании няма да имат пазарната сила да увеличат цените, особено сега", коментира Майкъл Линч, президент на консултантската агенция Strategic Energy and Economic Research, пред New York Times. Все пак сливането може да помогне на Halliburton да се конкурира с лидера на пазара Schlumberger, допълни експертът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flo_r1da avatar :-|
    Dimitar
    • + 1

    Спада на цените на петрола не се дължи само на бума на производството в САЩ, а и на по-ниското търсене в Европа и Азия. Решението на повечето държави от ОПЕК да не намалят производството също бута цените надолу. Срещата на държавите-производителки във Виена след 10 дни ще е много интересна :)

    Нередност?
Нов коментар