🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът за сливания и придобивания достига седемгодишен връх

Стойността на сделките през годината се увеличи с 40% и надмина 3.27 трлн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на сливания и придобивания достигна най-високата си стойност за последните седем години, като ръководствата на големите компании започват все по-смело да се оглеждат за потенциални сделки.

Кой движи пазара

Общата стойност на сделките към 11 декември достигна 3.27 трлн. долара, което е с 40% повече от същия период през 2013 г., показват данните на Reuters. Пазарът е стимулиран от стремеж към големи придобивания в секторите на телекомите и здравеопазването, както и в бизнеса с потребителски стоки. Някои от сделките бяха замразени или се подготвяха от години и приключването им през отминаващата година и според специалистите може да отпушат втора вълна от сливания в тези сектори. Особено при телекомите, където анализаторите очакват да има засилена консолидация през следващите години. В този сектор вече има сделки, които са във фаза на подготовка и се очаква да се финализират през 2015 г. Такъв пример е с бившия държавен британския кабелен оператор BT и обявеното намерение да придобие мобилната компания EE. Ако бъде осъществена сделката, това ще окаже натиск върху останалите оператори на телеком пазара във Великобритания и може да стимулира нови сделки."Необходимостта да останеш силен и конкурентоспособен е основната причина за новия импулс от сливания и придобивания", коментира Вилхелм Шулц, ръководител на M&A за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) в Citi.

Далеч от рекорда

Въпреки раздвижването на сделките общата сума от 3.27 трлн. долара е далеч от силната 2007 г., когато стойността на придобиванията достига 4.12 трлн. долара. Тогава частните инвестиционни фондове правят истински бум, като подписват споразумения за милиарди долари, които плащат с пускането на дългови книжа и облигации.

Ситуацията е по-различна през настоящата година. Корпоративните ръководства са по-предпазливи, като плащат повече в акции, отколкото да финансират сделките чрез дългове. Въпреки че има изключения като например смелите опити на френския телеком Iliad да придобие американското звено на T-Mobile.

Очакванията за силни сделки през 2015 г. бяха попарени покрай големия спад на цените на петрола, както и влошаващата се икономическа криза в Русия."Опасенията през 2015 г. продължават да са свързани около геополитическите рискове", коментира Гилберто Поци, управител в Goldman Sachs за M&A за EMEA. "Ако ниските цени на петрола се задържат и ескалира политическото напрежение, това ще понижи активността по сделките, тъй като корпоративните лидери ще са по-предпазливи", допълва Поци.

Сделки на финала

За момента няма индикации, че сливанията и придобиванията може да намалеят, тъй като амбициите на корпорациите за постигане на пазарна доминация продължават да са силни, както и тенденциите за консолидация в някои сектори.

Американските кабелни оператори Comcast и TimerWarner чакат одобрение на тяхното споразумение за сливане на стойност 45 млрд. долара. Сумарният им пазарен дял ще достигне 30% при доставката на платена телевизия в САЩ. В същото време американският телеком AT&T обяви, че придобива сателитния оператор DirecTV за 48.5 млрд. долара. Двете сделки чакат одобрението на антимонополните регулатори.

В Европа Lafarge и Holcim се надяват да финализират сливането си догодина, като така ще създадат най-големия производител на цимент в света. Сделката им се оценява на 40 млрд. долара.

Компаниите от Стария континент не се ограничават само с местни сделки. Техният поглед все повече се насочва посока Запад. През септември германската Siemens подписа споразумение за придобиването на американския Dresser Rand за 7.6 млрд. долара в брой. От една страна, европейските корпорации са привлечени от отвореността на американската икономика. От друга, американските компании са предпазливи при сделки с дружества от Стария континент.

"Те трябва първо да видят, че икономиката в Европа се е стабилизирала и расте, но все още няма консенсус по тази тема", коментира Крис Вентреша, ръководител на сливанията и придобиванията на JPMorgan, цитиран от Reuters.

Все още няма коментари
Нов коментар