🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова консолидация в щатския телеком сектор

Charter Communication придобива Bright House Networks срещу 10.4 млрд. долара

В сделката участва медийният магнат Джон Малоун
В сделката участва медийният магнат Джон Малоун
В сделката участва медийният магнат Джон Малоун    ©  JIM URQUHART
В сделката участва медийният магнат Джон Малоун    ©  JIM URQUHART
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртият най-голям кабелен оператор в САЩ Charter Communications ще придобие конкурента си Bright House Networks срещу 10.4 млрд. долара, съобщава Financial Times. Това е втората най-голяма сделка в сектора след продoбиването за 45 млрд. долара на Time Warner Cable (TWC) от Comcast, което очаква одобрение от регулаторите. Придобиването също така представлява поредната консолидация на пазара на кабелни телевизии и интернет доставчици в страната. В транзакцията са замесени двама от най-богатите американци – Джон Малоун, който притежава 26% от ациите на Charter, и Си Нюхаус, чиято група Advance/Newhouse контролира Bright House.

Обвързващи условия

Споразумението между Charter и Bright House включва условия, които обвързват изпълнението му със сделката между Comcast и TWC. Едно от тях е финализиране на сделката, според която Charter трябва да придобие кабелните абонати на Comcast. Това означава, че ако регулаторите блокират придобиването н TWC, това може да застраши и сделката за Bright House.

Comcast е най-големият кабелен доставчик на телевизия и интернет в света, а Time Warner Cable се нарежда на второ място. Желанието двете компании да се слеят среща силна съпротива от конкурентни фирми, политици и потребителски групи. Критиците смятат, че обединението ще създаде група с прекалено голям контрол над този пазар.

Източници на FT, близки до преговорите между Charter и Bright House, отбелязват, че това споразумение представлява израз на увереност, че обявеното преди повече от година придобиване на TWC ще завърши с успех. "Гледаме на бъдещото развитие с презумпцията, че сделката между Comcast и TWC ще бъде осъществена", заявява един от източниците.

Анализаторите обаче са по-предпазливи в прогнозите си. "Трябва да вземем предвид този много сложен процес на регулаторно одобрение, който, изглежда, не върви в желаната от Comcast посока", отбелязва Ричард Грийнфийлд, анализатор в BTIG Research. "Очакваме, че сделката или ще бъде блокирана, или Comcast няма да са доволни от условията, които трябва да покрият, за да получат зелена светлина за финализирането й", добавя той.

Финансов условия

Според споразумението между Charter и Bright House обединената компания трябва да получи капиталова инжекция в размер на 700 млн. долара от холдинговото дружество на Джон Малоун Liberty Broadband. Advance/Newhouse ще получи за дела си в Bright House 2 млрд. долара в брой и акции в новата компания. Делът й в обединената компания се предвижда да възлиза на 26.3%. Liberty Broadband ще държи 19.4%, а останалите дялове ще бъдат разпределени между другите акционери на Charter.

Условията на сделката също така предвиждат Advance да прехвърли 6% от акциите си с право на глас на Liberty, като по този начин компанията на Джон Малоун ще има най-много акции с право на глас. Двете компании ще имат по три места в управителния съвет на обединения бизнес.

При осъществяване на сделката Charter ще се превърне във втория най-голям кабелен оператор в САЩ, заявява изпълнителният директор на компанията Том Рутледж. Придобиването ще добави 2 млн. нови абонати от щатите Флорида, Алабама, Индиана и Калифорния. След обявяването на споразумението акциите на Charter поскъпнаха с 5.3% до над 193 долара, с което ръстът им за последните 12 месеца достига 58%. Годишните приходи на Charter възлизат на 9.1 млрд. долара, докато тези на Bright House достигат 3.8 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар