🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булпрос консултинг" и "КАН Учтехспорт" бяха отличени за развитие на връзките с Германия

"Рефан - България" спечели приза за обществено значима дейност за 2014 г.

Ивайло Славов от "Булпрос консултинг" получи награда в категорията за голямо предприятие
Ивайло Славов от "Булпрос консултинг" получи награда в категорията за голямо предприятие
Ивайло Славов от "Булпрос консултинг" получи награда в категорията за голямо предприятие    ©  ГБИТК
Ивайло Славов от "Булпрос консултинг" получи награда в категорията за голямо предприятие    ©  ГБИТК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За единадесета година Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) отличи компаниите, които през последните 12 месеца са допринесли най-много за развитието на икономическите отношения между България и Германия. Отличените за 2014 г. предприятия са "Булпрос консултинг", "КАН Учтехспорт България" и "Рефан - България". Те бяха избрани за победители от общо 30 компании, номинирани в три категории. За участие и номинация няма условие компаниите да бъдат членове на камарата. Наградите им бяха връчени на церемония в Софийската опера и балет от заместник-министъра на икономиката Любен Петров, посланика на Германия в България Н. пр. Детлеф Лингеман и президента на ГБИТК д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер.

В категорията "Голямо предприятие" победител сред осем номинирани стана компанията "Булпрос консултинг", която работи в сферата на информационните и комуникационните технологии. За 2014 г. приходите й са нараснали с 95% на годишна база, като близо 70% от оборота е от сделки с над 30 германски фирми, посочват от ГБИТК. Отличието беше получено от изпълнителния директор на компанията Ивайло Славов.

Осем бяха номинираните и в категория "Малко и средно предприятие", а наградата получи производителят на училищни мебели и спортни стоки "КАН Учтехспорт България". Дружеството работи изцяло с произведено в Германия оборудване, чиято обща стойност е 357 900 евро. Наградата за компанията прие заместник-управителят й Деница Каназирева.

В третата т.нар. отворена категория бяха номинирани 14 фирми и организации. Фокусът на тази награда е върху обществено значими проекти, при които комерсиалният фактор не е водещ. Традиционно отличието се присъжда за успешни проекти, иновации и ангажираност в социални дейности. За 2014 г. призът в категорията получи производителят на парфюмерия и козметика "Рефан - България", който през последните 12 месеца е дарил близо 47 хил. евро за храни и учебни пособия, за домове за сираци, училища и фондации в подкрепа на спорта и за културни събития. Наградата прие Таня Христозова, мениджър "Международни продажби" в компанията.

През годините носители на наградите на ГБИТК са множество компании, подпомогнали икономическите отношения между България и Германия. За миналата година призовете отидоха при производителя на енергетично и автоматично оборудване "АББ България", компанията за вентилационна и отоплителна техника "Тангра АВ" и при софтуерната "САП Лабс България". От камарата отбелязват, че се очаква за 2014 г. търговският обмен между двете държави да достигне нов рекорд. За 2013 г. той е бил 5.33 млрд. евро, а от януари до края на септември миналата година е 4.25 млрд. евро.