🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой спечели наградите "Еврика" за 2014 г.

Те се присъждат за значими постижения на млади хора на възраст до 35 години

На снимката от ляво на дясно: Емил Димитров, Милен Иванов, Георги Георгиев, Марияна Георгиева, Светлин Наков, Динко Танев, Георги Йорданов
На снимката от ляво на дясно: Емил Димитров, Милен Иванов, Георги Георгиев, Марияна Георгиева, Светлин Наков, Динко Танев, Георги Йорданов
На снимката от ляво на дясно: Емил Димитров, Милен Иванов, Георги Георгиев, Марияна Георгиева, Светлин Наков, Динко Танев, Георги Йорданов    ©  Komfo
На снимката от ляво на дясно: Емил Димитров, Милен Иванов, Георги Георгиев, Марияна Георгиева, Светлин Наков, Динко Танев, Георги Йорданов    ©  Komfo
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондация "Еврика" връчи традиционните си годишни награди за млад мениджър (за 25-и пореден път), млад фермер и млад изобретател (за 24-ти път) и за постижения в науката (за 19-и път и съвместно със Съюза на учените в България). Те се присъждат за значими постижения на млади хора, не по-възрастни от 35 години. Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации и ВУЗ, а окончателният избор се извършва от специализирано за всяка от наградите жури.

Наградата "Еврика" за 2014 г. за постижения в науката бе присъдена на гл. ас. д-р Марияна Георгиева. Тя е магистър от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е ръководител "Радиоизотопна лаборатория" и главен асистент в секция "Молекулярна генетика" на Института по физиология на растенията и генетика на БАН. Има 10 публикации в международни и български научни издания, участвала е в редица научни проекти и форуми. Марияна Георгиева получи наградата за отличната защита на дисертационен труд на тема "Молекулярно-цитогенетична характеристика на геномния интегритет при ечемика", който е с изразени елементи на иновативна разработка и отразява постиженията на българската биологическа наука.

"Млад изобретател" на 2014 г. е Георги Симеонов Георгиев. Той е магистър по индустриално инженерство на английски език, докторант по мехатроника, роботика и автоматизирано инженерство в Техническия университет – София, и продуктов мениджър в "Индъстриъл трейдинг" - официален представител на немския концерн "Фьорх". Наградата бе присъдена за изобретението му "Пружинен клипс", регистрирано като полезен модел в Патентното ведомство. С прилагането му се постига лесно и бързо отваряне и затваряне на скрепителни скоби при изграждане на тръбни инсталации, без да е нужно използване на инструменти.

За "Млад мениджър" на 2014 г. журито избра Светлин Наков - бакалавър по информатика, магистър по разпределителни системи и мобилни технологии и доктор по компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Той е съосновател и мениджър на Софтуерния университет ("СофтУни"). От учредяването му през 2013 г. досега са проведени осем подготвителни безплатни нива по "Основи на програмирането". За трите приема през 2014 г. кандидатите са 5346, а в двете форми на обучение – присъствена и онлайн, студентите са над 700. "СофтУни" има над 35 фирми партньори, които участват в обучението. Университетът разполага и с портал за работа, през който студентите кандидатстват за желаните от тях позиции. Досега над 20 млади хора са започнали работа в софтуерна компания.

За отлично представяне в конкурса за "Млад мениджър" с почетен диплом бе награден Динко Танев – съдружник и управител на международната IT компания "Комфо".

Георги Йорданов от Сливен получи наградата "Млад фермер" на 2014 . Той е магистър от Русенския университет "Ангел Кънчев" по специалността "Земеделска техника и технологии" и е четвърто поколение земеделец. Самостоятелната си работа в областта на земеделието започва през 2003 г. Вече обработва 4200 дка собствена и арендована земя в землищата на селата Жельо войвода и Камен, Сливенски регион. Отглежда и 880 дка трайни насаждения от орехи, череши и праскови. По време на кампаниите по беритба на градините наема до 250 сезонни работници.

В конкурса сред младите фермери с диплом за отлично представяне бяха наградени Емил Димитров – земеделски производител от село Устрем, община Тополовград, и Милен Иванов – пчелар, земеделски производител от село Остров, област Враца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • + 2

    Браво!

    Нередност?
Нов коментар