🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Синдикатите заподозряха намерение за разпродажба на "Български пощи"

Според тях компанията се води умишлено към неплатежоспособност

Основният проблем на компанията е, че не може да отговори на променящите се нужди на пазара
Основният проблем на компанията е, че не може да отговори на променящите се нужди на пазара
Основният проблем на компанията е, че не може да отговори на променящите се нужди на пазара    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Основният проблем на компанията е, че не може да отговори на променящите се нужди на пазара    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Води се борба за съсипването, източването и разпродажбата на "Български пощи". Това заяви Георги Бочев, председател на Синдикална федерация на съобщенията - КНСБ. Според него интересът към пощите от страна на различни лобита е голям, като това е било характерно за всяко от последните няколко правителства. "И сега е разпределено кой какво ще вземе", заяви още той, като допълни, че синдикатите са готови за протестни действия и затваряне в един ден на всички гишета.

Без конкретика

Бочев обаче отказа да навлезе в конкретика кои са конкретните желаещи да се сдобият с части от държавната компания, като не бяха и назовани и по-съществените проблеми на компанията, а именно това, че тя има нужда от сериозна модернизация, за да отговори на променящите се нужди на пазара и силната конкуренция от страна на частните пощи.

"Най-голямо лоби, което върви, е на ГЕРБ и Бойко Борисов го знае. Има лоби и в БСП, и в Реформаторския блок", каза още Бочев, като допълни, че всичко се прави със знанието и участието на министъра. Според синдикатите апетитите са насочени към имотите на пощите, които имат мрежа с около 3000 населени места, като по думите на Бочев около 2000 от тях не са разпределени до момента между БТК и пощите. Според синдикатите умишлено се предприемат действия, които да доведат до намаляване на приходите и увеличаване на разходите на дружеството, което да доведе в крайна сметка до "обективна необходимост" от продажба. Пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки коментира, че продажби не се предвиждат.

Аргументите

Като основен аргумент на синдикатите за водене към неплатежоспособност на пощите беше посочено забавянето на подписването на договор за 40 млн. лв. с EVN с предмет "инкасиране на суми, платени в брой на каса". Според синдикатите до забавянето се е стигнало, тъй като "Български пощи" участва с подизпълнителя по охрана Ей Ес Пи, но в крайна сметка е имало намерение да смени фирмата. От пощите заявиха пред "Капитал Daily", чe договорът е бил подписан преди две седмици, а с фирмата подизпълнител има действащ договор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • - 5
    • + 6

    бдж умишлено се води към фалит за да бъде подарено на наши хора по кандидатите ще ги познаете, за пощите сценарият е същият защото и министъра е същият.

    Нередност?
  • 2
    trotter avatar :-P
    globetrotter
    • + 14

    Спасете Български пощи! България има нужда от Български пощи, защото всички знаем, че най-добри услуги предоставя Държавата - само ги сравнете с ужасните колонизатори DHL, Speedy, TNT и т.н., които си позволяват да спазват срокове, предоставят по-евтини и качествени услуги, че даже се интересуват и от това кога ще ни е удобно да получим пратката си! Боже, опази!

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 9

    Синдикатите непрекъснато се месят,където не им е работа.

    Нередност?
  • 4
    vencivat avatar :-|
    vencivat
    • - 4
    • + 7

    Продавал съм неща в Ebay и имам поглед върху различните пратки в ЕС. Мога да кажа че нашите пощи се справят в пъти по добре от италианските например. Както и че всички пратки с проследяващ номер

    Нередност?
  • 5
    juliof avatar :-|
    juliof
    • + 3

    До коментар [#4] от "vencivat":

    Категорично За.
    Пощенската услуга за изпращане и получаване от чужбина работи и то много добре да не кажа отлично. Проследяването е перфектно, за разлика например от Дойче пост (Германия), Роял Мейл (Британия) които не винаги въвеждат тракинг детайли, Австралийците даже не намират за необходимо да обновяват тракинг информацията. Звучи невероятно, но факт.

    Относно колети за чужбина, цената на пощенската услуга е несравнимо по-ниска от Големите куриерски фирми.

    Повечето гледаме доста пренебрежително на пощите и със сигурност трябва сериозна реформа или читава приватизация, но си нямате представа, колко много хора използват различните пощенски услуги.
    Колети, Пенсии, Сметки, Записи и пр. Това просто е обективната истина, който се разходи до някоя поща ще се убеди, препоръчвам и на журналистите от уважавания от мен Капитал.

    Тоест пощите са НЕОБХОДИМИ!!

    И не не съм пощенски служител нито аз, нито някой мой близък.

    Нередност?
Нов коментар