И "Български пощи" с нов стар директор

Деян Дънешки, управлявал дружеството по времето на ГЕРБ, отново става изпълнителен директор

Деян Дънешки е познат повече в IT сектора
Деян Дънешки е познат повече в IT сектора
Деян Дънешки е познат повече в IT сектора    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Деян Дънешки е познат повече в IT сектора    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Назначаването на познати лица от предишното управление на ГЕРБ продължава. Деян Дънешки, който беше изпълнителен директор на "Български пощи" от юни 2010 г. до май 2013 г., е върнат на поста, съобщиха от държавната компания. Дънешки е добре познат в IT бизнеса. Той е с магистърска степен по изчислителна техника от Техническия университет, София. Бил е технически директор и управител на системния интегратор "Нет Ис". След сливането на "Нет Ис" с "Грамма системс" Дънешки става управител на "Грамма Нет Ис". Бил е член на управителния съвет на "Българска асоциация за информационни технологии" и е заемал е поста директор на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Първи опит

През 2010 г. Дънешки пое управлението на пощите половин година преди да падне забраната за частни пощенски услуги за последната резервирана само за държавната компания територия - най-леките писма. Тогава Дънешки коментира, че "на практика "Български пощи" има нужда от свежи пари, но е въпрос и на политическо решение дали да се търси стратегически партньор чрез частен инвеститор". Тогавашното управление на ГЕРБ обаче не блесна с по-радикална визия за бъдещето на компанията освен с административно преструктуриране. Нищо, че пощите тръгнаха по пътя на БДЖ. Плахите реформи в "Български пощи" продължиха и по време на управлението на БСП и ДПС, комбинирано с честа смяна на директорите.

Големи чужди компании навлязоха на българския пощенски пазар, но чрез партньорство с частните конкуренти на "Български пощи". "Свежите пари", на които от 2011 г. разчита компанията, пък са компенсациите, които започна да изплаща държавата на дружеството заради задължението му да предоставя универсални пощенски услуги на територията на цялата страна. Ефектът е, че ако през 2007 г. на всеки 100 лв. държавната компания печели 6.5 лв., то година по-късно рентабилността пада под 2%, а през 2009 г. дружеството вече е на загуба и така всяка година до момента. 

Втори шанс

От отчета на "Български пощи" за деветмесечието на 2014 г. се вижда, че тя е на загуба в размер на 604 хил. лв. при загуба за същия период за миналата година от 10.1 млн. лв. Подобреният финансов резултат се дължи на повишаване на оперативните приходи с 1.4%. и най-вече на начислената за периода прогнозна държавна компенсация от 12.3 млн. лв. "за понесена финансова тежест от задължението за предоставяне на универсална пощенска услуга". За цялата 2014 г. предвидената компенсация е в размер на 15 млн. лв.

Приходите на компанията за деветмесечието са 95.4 млн. лв. при 94.1 млн. лв. за деветмесечието на 2013 г. или с 1.4%. По-голямо обаче е увеличението на разходите - с 2.9%. То идва от по-големите разходи за охрана и от увеличената минимална работна заплата. Увеличение на оперативните приходи има при пратките за чужбина, хибридната поща, куриерските услуги, продажбата на винетни стикери и др. Намаление на оперативните приходи има при универсалната пощенска услуга за страната, при приходите от инкасиране на сметки на абонати на електоразпределителните и на топлофикационните дружества, при безадресната доставка и реклама, при паричните преводи за страната, при приходите от изплатени пенсии и др.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 2
    • + 7

    Започна се с чистките, Близнашки постави основата, тези го довършват. Помня как реформаторите щели да настояват за прозрачен конкурс при назначаване на висши държавни постове. Виждам колко настояват, някакъв чугун бюрократ, който освен да отчита загуби нищо друго не може да прави

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Ами като гледам експертите на предишното правителство, по добре чистки. Друг е въпроса, че има някои неспасяеми динозаври и Български пощи е най-зле откъм бъдеще. Просто времената на монопола над този апетитен сектор са безвъзвратно загубени. Сега трябва да се бюджетира според възможностите.

    Нередност?
Нов коментар