"Мобилтел" се конфронтира с регулатора за LTE честотите

Операторът води съдебен спор с Комисията за регулиране на съобщенията, за да получи спектър за мрежа от четвърто поколение

"В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС за честотите за четвърто поколение мобилни комуникации", обяви главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл
"В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС за честотите за четвърто поколение мобилни комуникации", обяви главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл
"В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС за честотите за четвърто поколение мобилни комуникации", обяви главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС за честотите за четвърто поколение мобилни комуникации", обяви главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

30%

е проникването на смартфони в България в момента при 70% средно за ЕС, сочат данни на "Мобилтел". 60% от новите продавани апарати обаче са "умни".

Най-големият мобилен оператор "Мобилтел" втвърди тона към Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по темата за честотите в обхвата 1800 MHz, необходими за изграждане на мрежи от четвърто поколение (4G). "Темпът на развитие на пазара е такъв, че смятаме, че е необходимо да инвестираме в LTE (4G стандарт за мобилни комуникации) още през 2016 г.", каза главният технически директор на телекома Хорст Пертъл на среща с медиите в сряда. "За да се случи това обаче, имаме нужда от съответните честоти. А регулаторът се държи странно - честотите са свободни, имаме парите за тях и можем да ги платим веднага, а той просто не желае да ги предостави", каза Пертъл. "В момента сме в задънена улица в разговорите си с КРС по тази тема. При това не само ние, но и останалите оператори нямат достъп до тях", допълни той.

Трудният път на новото поколение

Принципно LTE мрежи могат да се изграждат в обхватите 800 MHz, 1800 MHz и 2.5-2.6 MHz. Първият е зает от военните, а третият е частично свободен, но нежелан от операторите заради по-големите инвестиции, необходими за развитие на инфраструктура там. Затова техният интерес логично е насочен към 1800 MHz. Там разпределението в момента е такова, че ленти от 2х10 MHz имат "Мобилтел", "Глобул" и БТК, капацитет по 2х8 MHz имат "Макс телеком" и "4Джи Ком", и 2x5 MHz има "Булсатком". "Макс телеком" междувременно купи още 2х2 MHz и така се изравни с трите големи телекома. "4Джи Ком" пък просто не плаща нито лиценза си за LTE мрежа, нито годишните такси за него, да не говорим да развива каквато и да било дейност.

Зад офшорната регистрация на фирмата според източници на "Капитал" стоят бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров. Очевидно създадената с цел да се продаде компания не успя с втората част от плана - никой не пожела да я купи, а тя понастоящем дължи малко над 34 млн. лв. на КРС. Затова и регулаторът започна процедура да отнеме лиценза й. Тя обаче е блокирана от съдебни дела заедно с честотите, държани от дружеството.

"Мобилтел" и БТК официално поискаха по 2х5 MHz в обхвата 1800, "Глобул" обяви, че има нужда от 2х10 MHz, "Макс телеком" потвърди, че ще иска още 2х5 MHz, а за "Булсатком" е ясно, че ще има нужда поне от 2х5 MHz. В същото време свободните честоти са 2х18.4, без да броим тези на "4Джи Ком", т.е. са по-малко от пожеланите. В резултат КРС обяви процедура на обществена консултация за перспективите за използване на ресурса, в която като цяло заема позицията, че трябва да запази 2х5 MHz за "Булсатком", а всички други вероятно ще трябва да участват в търг за разпределение на останалите 2х13.4 MHz.

Позицията на "Мобилтел" обаче е, че по сегашното законодателство, след като има свободни честоти, а компанията ги е поискала и е оползотворила ефективно отпуснатия й до момента ресурс, регулаторът е длъжен да й ги предостави срещу заплащане по тарифата си. Затова и тя е в съдебен спор с регулатора.

"Водим дело в съда и се надяваме той да се произнесе в наша полза", каза Хорст Пертъл в сряда.

По думите на главния технически директор на оператора, за да направи той работеща LTE мрежа, са му необходими 10 MHz в спектъра 1800 MHz, за да има стабилна и качествена 4G услуга. Компанията възнамерява да освободи 5 MHz от тези, с които вече разполага, за тази цел. За останалите 5 MHz всъщност е спорът й с КРС. От КРС не коментираха изявленията на висшия мениджър на "Мобилтел".

Виртуалната мрежа

Процесът по оптимизация на честотите на "Мобилтел" вече е в ход, като част от наличните в лентата от 900 MHz са прехвърлени от услугите за 2G към 3G, за да може да се увеличи покритието и качеството на сигнала, обяви Пертъл. В тази посока работи и процесът по виртуализация на мрежата (управление на капацитета на клетките, като се увеличава в зони с повече потребители, например при спортно събитие), по който ще се действа тази и следващата година.

Съвсем скоро ще бъде завършена и пълната модернизация на мобилната инфраструктура на "Мобилтел", обявиха от оператора в сряда. Мрежата от трето поколение вече е подменена, а до края на март се очаква това да се случи и с 2G частта. Усъвършенстването цели да бъде изградена единна мрежа за достъп, при която една базова станция обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така по думите на Хорст Пертъл техническата инфраструктура ще бъде подготвена за по-лесното въвеждане на LTE.

В момента "Мобилтел" е в процедура по избор на доставчици на оборудването за виртуализацията на мрежата си. Сумата на проекта, за който се знае, че е масивен, обаче се пази в тайна. Същото важи за имената на кандидатите. Публично известно е само, че процедурата се води от собственика на българския оператор Telekom Austria.

Интернет по телефона и кабела

Макар и още потреблението на мобилен интернет да не е толкова високо в България, GSM операторите очакват в следващите една-две години сегашния капацитет на 3G мрежите да бъде запълнен. Според Хорст Пертъл това ще се случи през 2016 г.

Другата основна посока, в която "Мобилтел" ще инвестира тази година, е разширяването на оптичната кабелна мрежа. Компанията има положени над 2 хил. км оптика в основната инфраструктура (backbone), а цялата дължина на оптичните кабели надхвърля 5 хил. км, обявиха от компанията. Мрежата обхваща 1 млн. домакинства, като целта е през тази година покритието да бъде разширено с още нови 100 хил. домакинства. В момента то обхваща София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Велико Търново и Русе.

"Най-големият ни конкурент има доста по-малко оптика, защото все още разчита на старите медни жици", коментира Пертъл, без да назове компанията. Той допълни, че "Мобилтел" предпочита да постигне максимално покритие в сегашните градове, преди да навлиза в нови.

Обещание за милиони

"Мобилтел" планира да инвестира около 153 млн. лв. през 2015 г. за развитие и оптимизация на своята мрежа. Според главния технически директор на компанията Хорст Пертъл така се запазва тенденцията на стабилни нива на вложения, които операторът прави през последните години. За десет години в компанията са инвестирани повече от 1.7 млрд. лева, като периодът обхваща от 2005 до 2014 г. включително. За 2014 г. сумата е 200 млн. лв., като в нея влизат и 30-те млн. евро, които операторът плати на държавата, за да продължи лиценза си с 10 години.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gudi avatar :-|
    Gudi
    • - 13
    • + 7

    В Будапеща си джиткам на 4G и не ми дреме за Мозилтел

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 8
    • + 5

    Иди ми - доди ми. Аз ли не се сещам правилно, или те май не участваха в последните търгове? Не претендирам да познавам в детайли законодателството, но май на търгове ги обявяваха тези честоти, а не ги предоставяха на който и когато иска.

    Нередност?
  • 3
    udri avatar :-|
    udri
    • - 1
    • + 5


    До коментар [#2] от "t_":

    Имаше търгове за 2,6 мхз, като никой от операторите не прояви интерес.

    Нередност?
  • 4
    vava avatar :-|
    vava
    • - 3
    • + 21

    До коментар [#1] от "Georgi Andonov":

    Трябва да измислят термин за българи в чужбина които обясняват как е “при тях”, без да ги интересува че са нерелевантни.

    Нередност?
Нов коментар