Обезценката на мултиплекса увеличи загубата на "НУРТС България"

Стойността на оператора на безплатната цифрова телевизия падна на 78.4 млн. лв.

Обезценката е заради отпадане на част от излъчваните телевизионни програми и очакван спад в бъдещите приходи на "НУРТС диджитъл"
Обезценката е заради отпадане на част от излъчваните телевизионни програми и очакван спад в бъдещите приходи на "НУРТС диджитъл"
Обезценката е заради отпадане на част от излъчваните телевизионни програми и очакван спад в бъдещите приходи на "НУРТС диджитъл"    ©  Надежда Чипева
Обезценката е заради отпадане на част от излъчваните телевизионни програми и очакван спад в бъдещите приходи на "НУРТС диджитъл"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Единственият кандидат да купи мултиплекса и да поеме ангажиментите му за безплатния ефир е БТК.

Малко безплатни канали, нулев интерес от страна на потребителите и отрицателен - от телевизиите. Това е резултатът от закъснялата и проведена по, меко казано, противоречив начин цифровизация на телевизионния ефир в България. И докато ефектът от процеса върху целия пазар на тв доставка е трудно проследим, то резултатите на дружеството - оператор на безплатната телевизия, са показателни за него: голямо число с отрицателен знак. Това показва консолидираният отчет на "НУРТС България" за миналата година, публикуван в портала x3news.com в понеделник. Компанията е собственик на мултиплекс оператора "НУРТС диджитъл", избран за такъв след спорна процедура, заради която Европейската комисия води дело срещу България. Дружеството, макар и официално да е собственост на офшорни фирми, на практика се контролира от мажоритарния собственик на затворената КТБ Цветан Василев. Според отчета загубата на компанията майка е близо 41 млн. лв. при 7.4 млн. лв. за 2013 г. В индивидуалния отчет отрицателният резултат беше "само" 37.1 млн. лв.

В мрежата на минусите

Основната причина за големия отрицателен финансов резултат е обезценката на активи, която беше обявена още в началото на този месец. Според индивидуалния отчет на "НУРТС България" за 2014 г., оповестен тогава, инвестициите на дружеството в дъщерни предприятия (единственото такова е "НУРТС диджитъл"), които са били оценени на почти 122.9 млн. лв. в края на 2013 г., в края на 2014 г. вече са преоценени на 78.4 млн. лв. Поради отпадане на част от излъчваните телевизионни програми и очакван спад в бъдещите приходи на "НУРТС диджитъл" към 31 декември миналата година е направен преглед за обезценка на инвестицията на дружеството в дъщерната му компания, като при оценката бъдещите парични потоци са дисконтирани до сегашната им стойност.

Заради обезценката на активи и общата им стойност в отчета е намаляла силно – до 139 млн. лв. при над 250 млн. лв. година по-рано.

"НУРТС България" има и облигационен заем, разходите за който не представляват сериозно перо, ако се съди по отчета. За миналата година по лихви са изплатени общо 4.2 млн. лв. От публикувания в понеделник доклад по облигационната емисия става ясно, че стойността на част от обезпеченията по него е силно намалена. Залогът върху настоящи и бъдещи вземания например - в края на 2013 г. по балансова стойност те са 59 млн. лв., а към четвъртото тримесечие на миналата година - 40.5 млн. лв. Другата обезценка е на акциите от "НУРТС диджитъл" - стойността му се оценява на 78.4 млн. лв. при 143.68 млн. лв. в края на третото тримесечие на 2013 г.

На този фон в консолидирания отчет приходите са се увеличили, предимно с продажби в графа "Други". От общо 79.7 млн. лв. продажби почти 25 млн. лв. са категоризирани като "Други". В случая явно става въпрос за последни постъпления от продажбата на сателитния бизнес на компанията.

Разходите си текат

Като цяло разходите за дейността на групата "НУРТС България" са намалели, включително тези за материали и външни услуги. От доклада става ясно, че в похарчените пари за външни услуги влизат плащания за национални линии, пренос на данни, ремонт и поддръжка на оборудване, сгради, автомобили, лизинг на имоти, консултантски и други услуги.

Интересно в отчета е лекото повишение на разходите за заплати, докато за осигуровки намаляват. В доклада няма подробности каква е причината, но обикновено това се случва, след като се намали или броят на служителите на трудови договори, или заплатите им, като в същото време се увеличат допълнителните възнаграждения като бонуси за управленския персонал. Оскъдна е информацията и за основното дружество "НУРТС диджитъл" - за него скромно е споменато, че чрез дъщерната си компания "НУРТС България" ще насочи усилия към oптимизиране на електронната мрежа за наземно цифрово разпръскване на телевизионни програми.

Финансови данни на "НУРТС България" (консолидирани, в хил. лв.)
Показател2013 г.2014 г.
Загуба7 37340 769
Общо приходи63 16479 683
- продажба на услуги50 61952 741
- други продажби11 55024 976
Общо разходи71 366119 923
- за външни услуги19 21417 905
- за заплати5 6445 695
- обезценка на активи74847 309
Общо активи251 758139 285
Дългосрочни задължения81 1762 549
Краткосрочни задължения27 64646 402
Източник: Отчет на компанията