🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е трета в света по атрактивност за аутсорсинг

Проучването на Cushman & Wakefield ни нарежда на първо място в Европа

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се e изкачила с 11 позиции спрямо миналогодишната класация, изпреварвайки първата през 2014 г. Румъния.

Бурното развитие на аутсорсинг индустрията в България ни подреди като лидер в поредна позитивна класация. Само за година страната се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman & Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г. (виж таблицата), като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги. Основна причина за това са високообразованите специалисти и силното чуждоезиково обучение. Индексът на Cushman & Wakefield показва колко е привлекателна една страна за BPO сектора (аутсорсинг на бизнес процеси). Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според условията за бизнес, рисковете и разходите. България вече традиционно присъства в класации от този тип. Миналата година страната влезе в топ 10 и в подреждането на консултантите AT Kearney, където беше единствената страна от Стария континент сред лидерските позиции.

Предимствата на България

България е привлекателна за компаниите с качествените специалисти, езиковите познания, ниските разходи и не на последно място с членството в ЕС. Авторите на проучването отбелязват по-ниските данъци в страната и едни от най-ниските разходи за труд в Европейския съюз. България има стабилна база от кадри с повече от 60 хил.  ученици, които ежегодно завършват български университети. Приблизително 50% от завършилите получават дипломи по специалности, подходящи за нуждите на аутсорсинг индустрията. Наличните кадри притежават и добра езикова база, като 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два, се посочва в доклада.

Аутсорсинг индустрията е един от най-бурно развиващите се сектори в българската икономика през последните години, като все повече международни компании навлизат в страната. Най-голямата българска фирма в сектора - "Софика груп", беше придобита през февруари миналата година от американския гигант TeleTech. От години тук оперират световни гиганти като HP (която има най-много служители), IBM, Coca-Cola и др.

След България се нарежда съседна Румъния. Държавите са в остра конкуренция за най-привлекателна аутсорсинг дестинация, като страната ни вече има международно оценено предимство и от други класации. Според индекса на Cushman & Wakefield Румъния продължава да се утвърждава като привлекателна локация за BPO сектора, а основните фактори за това са достъпните цени за наем на офис площи и високата скорост на интернет връзката (7-мо място в световен мащаб). Въпреки това силната годишна инфлация започва да затяга маржовете. Отразяването на този фактор в класацията е довело до спад с три позиции за Румъния - от първа в индекса за 2014 г. до четвърта в тазгодишото подреждане.

Кои са първите

Челното място в проучването заема Виетнам, като държавата има един от най-високите темпове на растеж в аутсорсинга. Според консултантите страната се е утвърдила като алтернативна дестинация за евтини офшоринг услуги. Индексът дава по-голяма тежест на разходите като фактор за избор на локация и по-малка на рисковете, като това е една от причините страната да е лидер. На втора позиция е Филипините, която абсорбира търсенето от индийските call центрове. Страната традиционно е от първите в класацията, като се е изкачила с една позиция в сравнение с миналата година.

Пренареждане на факторите

Голяма част от BPO бизнеса обръща все повече внимание на фактора енергийна сигурност, особено след началото на кризата в Украйна. По тази причина докладът разглежда в специална секция влиянието на енергийните условия в страните за развитието на аутсорсинга. В проучването Русия е определена като ненадежден партньор за доставки, което означава, че държавите, по-силно зависими от руски енергийни източници, вече са и по-рискова локация за аутсорсинг индустрията. Най-зависими от доставка на руски газ са страните около Балтийско море и източноевропейските държави, включително и България. Проблемите с енергийната сигурност не са ограничени само в Европа. Условията в Индия също са нестабилни, свързани предимно с доставките и инфраструктурата, стабилността на мрежата и многото незаконни връзвания към нея. Докладът не подценява и ефекта от природните бедствия върху енергийната мрежа.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fras avatar :-?
    fras
    • - 2
    • + 51

    Защо сме на едно от първите места в света?
    Ами защото този бизнес, аутсорсинга, няма почти никакви допирни точки с държавата(т.е. администрацията).

    Нередност?
  • 2
    marin92 avatar :-|
    Marin Nikolov
    • - 12
    • + 19

    Евтина работна ръка, знаеща езици. Коя друга членка на ЕС я има в тази класация.

    Нередност?
  • 3
    a_v_a avatar :-?
    A V A
    • - 2
    • + 22

    Защо трябва отново да сме черногледи?
    Това е добра новина - възможност за привличане на повече чужди инвестиции. Нали се оплакваме и от високата безработица - ето ни ги и новите работодатели.

    Нередност?
  • 4
    itilon avatar :-|
    Itilon
    • + 8

    До коментар [#2] от "Marin Nikolov":

    Горе има таблица с някои от държавите в класацията и там се вижда, че в нея влизат и Румъния, Унгария, Чехия и Полша. Според самата класация на сайта на Cushman & Wakefield, други държави-членки на ЕС в нея са Литва (11-о място), Германия (25-о място), Великобритания (27-о място), Испания (33-о място), Холандия (34-о място), Франция (35-о място) и Ирландия (36-о място).

    Нередност?
  • 5
    itilon avatar :-|
    Itilon
    • - 3
    • + 38

    Впрочем, не бива да се забравя, че работната ни ръка е "евтина" от гледна точка само на компаниите аусорсващи у нас. Ако критерият ни е стандартът на живот в България, работещите в аутсорсинг сферата са сред хората с най-високи доходи - а тяхната икономическа активност дърпа нагоре доходите и в други бизнеси.

    Нередност?
  • 6
    drukarka avatar :-|
    Drukarka
    • - 4
    • + 15

    Тази статия всъщност е тревожна. За езиковите познания, които хората имат, получават смешни заплати, от порядъка на 500-600 евро. И тук не става дума за стандарта на живот в страната - а за това, че повечето такива дейности са изключително психически натоварващи. За съжаление обаче, след университета, няма други опции. Така в подобни компании всъщност попадат хора, които са завършили най-често хуманитарни специалности, които грам идея нямат какво работят, но говорят добре чужди езици. И шансът да се развиват в областта, в която са следвали, е сведен до санитарния минимум. На въпрос към мениджър в тази област защо този бизнес се измества към България, отговорът беше "Хората тук говорят по-добър английски от служителите ни в Бангалор". Да бъдем горди, че сме по-добрата Индия.

    Нередност?
  • 7
    itilon avatar :-P
    Itilon
    • - 3
    • + 20

    Средната заплата в България е малко над 300 евро. Средната заплата в аутсорсинг индустрията едно че е над 600 евро, но и 600 да беше, пак щеше да е два пъти по-висока от средната за страната. Това не са "смешни пари" в нито един смисъл на тази дума.

    Иначе, хората могат да се натоварват навсякъде, но лично аз предпочитам тежките "психически натоварвания" в аутсорсинг индустрията пред безгрижния живот в мините на Ковачки или разпадащите се останки от соца, които държавата продължава да води към дъното като БДЖ и родните пощи.

    И, разбира се, не е вярно, че хората "нямат грам идея какво работят" - тъкмо напротив, повечето хора в бизнесите с висока добавена стойност придобиват доста повече и по-релевантни на информационната епоха знания и умения, отколкото навсякъде другаде.

    Нередност?
  • 8
    evolutionary avatar :-|
    evolutionary
    • + 5

    Така де, новината е добра и не е. Добрата страна е, че сме интересни и докато в държавата ни нови места не се откриват лесно, това е възможност за младите, за развитие на интеракцията в мултикултурна среда и усвояване на добре работещи западни модели.

    Нередност?
  • 9
    morski avatar :-@
    Морски
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "fras":

    И най вече, защото този бизнес не се управлява от назначени "Капиталисти".
    Всичко което не е под техен контрол се развива-софтуер,аутсорсинг,..
    Всички бизнаси на наш'те дрОгаре пропадат и завличат нацинален капитал- Туризъм,Строителство,Енергетика,...

    Нередност?
  • 10
    pourquoi avatar :-|
    pourquoi
    • + 1

    До коментар [#6] от "Drukarka":

    Смешни? За нискоквалифициран ИТ труд в най-бедната държава членка получават дори много добри пари. Това е средната заплата в някои държави членки и минималната в доста по-напреднали икономики от нашата.

    Като повишим нивото на квалификация, ще се повиши и заплатата. И сега по-висококвалифицираните взимат от 1500евро нагоре.

    Нередност?
Нов коментар