Инвеститори предупреждават за облигационен балон

Финансова криза или повишаване на лихвите може да доведе до колапс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все повече инвеститори предупреждават, че облигационните пазари са надценени и може да се стигне до спукване на балона и колапс на активите с фиксирана доходност, пише Financial Times. Четирима от всеки пет търговци смятат, че ценните книжа се надценени, показва проучване на британския институт CFA сред 300 фонд мениджъри. Резултатите показват, че корпоративните облигации са по-надценени от когато и да било в миналото, а държавните ценни книжа се смятат за най-надценения клас активи

Балон или не

"Разбираш, че си участвал в балон, чак след като той се спука. Този пазар може да се спука, тъй като от много време насам не е имало такава тревожност и неспокойство по отношение на оценките на активите", коментира Брад Кромби, ръководещ операциите с фиксирана доходност в Aberdeen Asset Management. "Може да има балон, тъй като инвеститорите се насочват масово към високодоходни и корпоративни облигации. Ако пазарът се обърне в обратна посока, може да се стигне до неприятно развитие", отбелязва от своя страна Джон Стопфорд от Investec.

През последните шест години ниските лихви и печатането на пари от страна на централните банки доведоха до отчаяно търсене на доходност от инвеститорите. Паричната политика на САЩ, Япония и Европейската централна банка окуражи инвестициите във високодоходни облигации, включително от нововъзникващите пазари. Обемите на търговия с облигации обаче не се разрастват толкова бързо, колкото инвестициите във фондовете за ценни книжа. Новите капиталови правила за банките правят по-скъпо поддържането на големи търговски портфолиа, а в САЩ финансовите институции са ограничени в търговията със собствен капитал след въвеждането на правилото "Волкър".

В резултат на това инвестиционните мениджъри се опасяват, че облигационните пазари могат да бъдат блокирани, ако спад на цените или финансова криза накара инвеститорите да изтеглят парите си от облигационните фондове. Заради ограниченията за банките може да се окаже, че няма достатъчно финансови институции, които да изкупуват облигациите, когато фондовете са принудени да продават.

Лихви на Фед

Залозите за пазарите се вдигат и заради очакванията Федералният резерв на САЩ да предприеме първото повишаване на лихвите от 2006 г. насам. Според анализаторите това може да предизвика нестабилност и масови разпродажби, макар че затягането на паричната политика е добре комуникирано с пазарите. Някои експерти обаче смятат опасенията за облигационен балон за прекомерни, тъй като евентуално повишаване на лихвите на Фед ще потвърди, че най-голямата икономика в света се възстановява стабилно. Това от своя страна трябва да се отрази позитивно на щатските ценни книжа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 1

    Усетиха се... Ама вече всичко толкова се е наляло в активи с фиксирана доходност, че само чакат да дойде хайк-ът на Фед...

    Нередност?
Нов коментар