🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капиталовите потоци към развиващите се пазари ще намалеят

По-слабият растеж и очакваното вдигане на лихвите в САЩ ще свият чуждите инвестиции през 2015 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капиталовите потоци към развиващите се пазари ще намалеят през тази година до най-ниските си нива от 2009 г. Причини за спада ще бъдат разочароващият икономически растеж в много от развиващите се страни и перспективата за повишаването на лихвените проценти в САЩ. Това прогнозира Институтът за международни финанси, съобщава Financial Times.

По-добра 2016 г.

В свой доклад организацията очаква чуждите инвестиции - включително тези в облигации и акции и преките инвестиции, да намалеят до 981 млрд. долара през тази година, което е спад от 1.048 трлн. през 2014 г. През следващата година прогнозата е значително по-добра - 1.158 трлн. долара, заради предвижданото постепенно, а не рязко вдигане на лихвите от Федералния резерв, покачване на икономическия растеж в развиващите се страни и намаляване на глобалната политическа несигурност.

Но в доклада се подчертава, че възстановяването на инвестициите е заплашено заради продължаващата стагнация на световната икономика и възможността лихвите в САЩ да бъдат вдигнати по-рязко.

Предупреждение

Документът е едно от многото предупреждения в последно време за състоянието на развиващите се пазари и промяната в отношението на инвеститорите към тях. Публикуваните през миналата седмица данни от eVestment показват, че световните институционални инвеститори, които управляват активи за около 37 трлн. долара, през първото тримесечие са намалили експозициите си на дълговите пазари на развиващите се страни с 3.9 млрд. долара и с 947 млн. долара на този на акции. Предходното тримесечие отливът на капитали от тези два финансови пазара е бил съответно 9.4 млрд. и 1.4 млрд. долара.

Институтът за международни финанси базира очакванията си за покачване на капиталовите потоци към развиващите се пазари догодина на повишението на лихвата от Федералния резерв. Организацията очаква това да започне тази година, а догодина централната банка на САЩ да предприеме четири вдигания на лихвата, всяко с 0.25 базисни пункта.

Ако стъпките на покачване бъдат по-различни от очакваните, това ще доведе до стагнация на капиталовите инвестиции в развиващите се пазари, смятат от института. По-агресивните действия от Федералния резерв ще бъдат възможно най-лошият вариант за инвестициите потоци към развиващите се страни, защото може да доведат до ръст на световните лихви и по-неблагоприятни условия за финансиране, а оттам и до по-малък икономически растеж и в развитите страни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар