🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb - Моят дом е моят бизнес

Платформата за отдаване на жилища под наем демонстрира завиден резултат при преговорите си с властите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди седем години Браян Чески е просто един от новите жители на Сан Франциско, делящ непосилен наем със съквартиранти. На Чески му хрумва да отдават едната стая от тяхната къща на случайни хора за по няколко дни. По това време единствената по-странна идея от това да посрещнеш тотално непознат човек в дома си, открил те по интернет, е може би т.нар. каучсърфинг, където предлагаш дивана си на непознати, но на всичкото отгоре и безплатно. Поради липсата на легла съквартирантите надуват матраци (air bed). Нощувката върви със закуска (Bеd and Breakfast) и така през 2008 г. се ражда и името на компанията им Airbnb.

Седем години по-късно надуваемите легла на Чески вече са се превърнали в бизнес, оценен на 13 млрд. долара, като по този показател надминава редица световни хотелски вериги с реални активи. Онлайн платформата вече свързва хората, търсещи място за спане, с такива, предлагащи дома си, в 34 хил. града в 190 държави и наскоро дори обяви, че навлиза и в Куба. Според сайта на компанията гостувалите досега през него са 25 млн., а различни доклади показват, че Airbnb се състезават с редица големи хотелски вериги като Continental Hotels Group и Hilton Worldwide и по брой на предлаганите стаи. Компанията печели от такси от страна на гостите и на домакините. При първите тя е между 6 и 12%, а при вторите - 3%, като приходите на Airbnb за 2013 г. са 250 млн. долара.

Въпреки че за последните една-две години бройката на предлаганите жилища на българска територия в Airbnb се е увеличила 10 пъти, от около стотина до над 1000, в България сайтът не се радва на свръхпопулярност, а от ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация коментираха, че не са запознати с платформата. Според Антон Пенев, маркетинг мениджър на "Астрал холидейз" и организатор на конференцията за туризъм "Травел академи", тя се използва основно от чужденците, пристигащи тук, и в много малка степен от българите, пътуващи в чужбина.

Въпреки по-бавното й навлизане на българския традиционно по-консервативен пазар Airbnb се превърна в едно от нарицателните за т.нар. disruptive бизнеси. Компанията се развива доста успешно на един иначе доста регулиран пазар. Което поставя традиционните играчи (или поне тези, които спазват правилата) в непривилегирована позиция. А застиналостта на регулациите не действа стимулиращо за изсветляването на все по-развиващата се в световен мащаб икономика на споделянето. Всичко това в крайна сметка поражда напрежение между иновативните компании и пазарите, на които те проникват. Някои градски управи обаче вече демонстрират иновативност по отношение на включването на домовете на Airbnb в правния мир. Въпреки че сега погледите се вперени основно в платформата за таксиметрови превози Uber, опитът на градове като Амстердам или Лондон при нощувките може да бъде полезен.      

Имам, следователно споделям

Airbnb далеч не е сама на пазара си - конкуренти на платформата са HomeAway, Roomorama и т.н. Така наречената икономика на споделянето набира все по-голяма скорост, като минава през жилищата, автомобилите, всевъзможна техника и платформи като Economy of Hours, където хора предлагат уменията си за ограничено време. Плюсовете от новата тенденция са безспорни. Споделянето оптимизира използването на наличните ресурси и помага на хората да монетаризират вече придобитите активи, създавайки все повече микропредприемачи.

Според изследване на Airbnb платформата е повишила икономическата активност в Лос Анджелис с 312 млн. долара за една година. Компанията твърди, че споделянето помага на хората в града да свързват двата края, като 71% от собствениците на жилища са заявили, че приходите от отдаването под наем са помогнали на самите тях да останат във въпросния апартамент или къща. Полза има и за гостите на града, като 37% от тях са заявили, че ако не са имали възможността да отседнат в домове, предлагани в Airbnb, е нямало да отидат изобщо. Компанията изчислява, че за една година отсядането в домове на местни жители вместо в традиционните места е спестило енергия, необходима за захранването на 1270 жилища, вода, колкото за напълването на 18 басейна с олимпийски размери, и парникови емисии, колкото биха произвели 2190 автомобила.       

Всичките ми 100 къщи

Въпреки ползите платформата среща сериозен отпор в някои от по-големите градове по света. Сайтът често е обвиняван в поощряване на сивата икономика и укриването на данъци от страна на собствениците на жилища. Отделно се забелязва все по-голямо разминаване на изначалната идея за микробизнес, тъй като платформата е добра почва за спекуланти, търсещи най-изгодния вариант за осребряване на имоти. Според някои анализатори това може да доведе до поредния имотен балон.  

Проучвания зад океана се опитват да оборят твърденията на Airbnb за големия принос към микропредприемачеството. Преди една година един по-внимателен поглед върху офертите показва, че 10 души държат 313 от местата за настаняване в Ню Йорк. Градът, където наемите за по-кратък период от месец са забранени, от години е в непрестанни спорове с платформата. През 2014 г. компанията беше глобена в Барселона с 30 хил. евро за нарушаване на местните закони в сферата на туризма, а в Берлин краткосрочните наеми бяха забранени без разрешително.

Чуждият опит отдавна е заимстван и в България. Николета е майка отскоро. В миналото небрежна при плащането на осигуровките, след раждането изпада в сложна финансова ситуация. Миналото й на пътешественик обаче й е дало идеята да наеме апартамент с добра локация в София и да го пусне под наем в Airbnb. Равносметката е, че успява на месец да избие 2-3 пъти стойността на наема. Тя е само дребен пример за успешен хотелиерски бизнес през платформата, като според представители на туристическия бранш апартаментите от т.нар. апартхотели са често срещано явление в Airbnb.

Кой ми спи в дневната

Попадането на икономиката на споделянето извън правния мир дава и по-малко сигурност на клиентите по отношение на услугата и е пречка, когато някой от тях трябва да потърси правата си при проблем. Онлайн пространството изобилства с истории за недотам добро прекарване с Airbnb. Домакиня не може да изгони с месеци настанилия се в дома й гост, като се страхува да потърси правата си в полицията, тъй като това означава да признае за малкия си бизнес. Гости не могат да се отърват от домакина си, който е забравил, че вече им е взел парите и се връща прилично почерпен да преспи в дома си. Жена не може да направи резервация в Airbnb, тъй като няма достатъчно приятели във Facebook и съответно Airbnb не вярва, че тя наистина съществува. Наемател в Лондон е изгонен от хазяина си, след като той открива, че апартаментът му е пуснат за краткосрочно наемане в Airbnb.

Между града и интернета

За да се избегнат такива ситуации, някои градски управи предприеха по-разумната политика да не заемат крайна твърда позиция към икономиката на споделянето, а да се нагодят към нея и съвместно с Airbnb да изготвят приемливи олекотени регулации. През февруари 2014 г. Амстердам направи някои промени в законодателството и на жителите на града беше позволено да отдават домовете си за до два месеца в годината, като ще трябва да заплащат съответните данъци и туристически такси за предлаганата от тях услуга. В Сан Франциско например, за да даваш под наем имот в Airbnb, е необходимо да си жител на града и да живееш в съответния имот поне 9 месеца в годината. В началото на тази година темата е гореща и в Лондон, като законовите промени ще позволят на лондончани да отдават домовете си свободно за 90 дни в годината. Компанията има заслуги за пробивите, като за разлика от Uber демонстрира по-добри умения в преговорите с местните власти. От миналата година тя започна да обръща по-голямо внимание на собствениците на апартаменти по отношение на законодателството, с което трябва да се съобразяват в държавите си, но, разбира се, плащането на данъците и таксите става по желание на собствениците. Така на някои места, например Сан Франциско или Портланд, компанията започна да събира хотелски такси от името на собствениците. Или, когато усилията са намери мястото си.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 1
    • + 13

    Хубав и полезен материал.

    Нередност?
  • 2
    aleksandrov73 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • - 1
    • + 29

    Да материала е добър. Ползваме airbnb от 2010 г, и сме пътували 5 пъти. Услугата е супер, просто забравихме за хотелите. Да може би от фискална гледна точка не ок, но това е проблем на държавните администрации, изостават от бизнеса.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    fpyyh avatar :-|
    fpyyh
    • - 1
    • + 14

    всъщност покрай споровете с Барселона се оказа, че AirBnB дават всяка година на собствениците необходимите документи, за да подадат данъчни декларации за доходите си от тази услуга. Допълнително поради естеството на бизнеса, за данъчните не е трудно да открият наемодателите, въпрос на малко адаптиране е.
    ползвам редовно airbnb за личните пътувания в чужбина, често попадам на места, които са в пъти по-интересни и приятни от хотелите, а контактът с местните също е много полезен

    Нередност?
  • 4
    ghost_dog avatar :-|
    Ghost_Dog
    • + 7

    През януари бях във Валенсия и ползвах услугите на airbnb-много съм доволен-в супер центъра,зад сградата на Кметството,страхотни домакини и апартамент на изкл.приемлива цена.Фен съм.

    Нередност?
  • 5
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 7

    Аз ползвах wimdu.de миналата година.При тях не е нужно да имаш фейсбук регистрация. Лично се свърза с мен "хазяйна" а парите ги платих през Пейпал. Всичко беше много добре с малката подробност,че не знаех (и не беше споменато в представянето на апартамента),че ще спя 10 дена срещу една църква. Балкона ми беше на нивото на камбанарията :) Всяка сутрин се събуждах в 7 :) :) Еба си отпуската :) :)

    Нередност?
  • 6
    rehwaz avatar :-|
    rehwaz
    • - 1
    • + 6

    От години ползвам Airbnb. Не че преди ходих по хотели (винаги на хостели/палатки/бунгала), но откакто открих Airbnb, не преспивам никъде по друг начин (изключая морето и къмпингите! :)). Последно – преди 2 седмици в Белград. :) Освен, че спестява време, пари и нерви, създава и приятелства. Страхотна услуга!

    Нередност?
Нов коментар