Онлайн платформа ще събира цялата информация, нужна на пациентите

Мая Златанова работи върху проекта и е българският финалист в състезанието на американския Singularity University за иновации, които биха променили живота на поне 1 млн. души

Мая Златанова, българският финалист в състезението на Singularity University
Мая Златанова, българският финалист в състезението на Singularity University
Мая Златанова, българският финалист в състезението на Singularity University    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Мая Златанова, българският финалист в състезението на Singularity University    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В зависимост от количеството данни системата ще генерира всички клинични изследвания, подходящи за пациента.

С развитието на високите технологии започна да се задава и въпросът в кои сектори биха могли те да се внедрят, така че да бъдат от полза и да достигнат до максимален брой хора. Предприемачи и специалисти в IT сектора се обединяват единодушно около отговора, че едно от бъдещите успешни разклонения на дигиталния напредък ще бъде медицината. Точно към нея се е насочила и Мая Златанова, българският финалист в състезанието на американския Singularity University за иновативни проекти, които биха променили живота на поне един милион души.

Тя работи върху създаването на платформа, която обединява и предоставя на пациенти цялата необходима информация за различни клинични изследвания, които се провеждат във всяка точка от света. Чрез проекта си Мая Златанова цели да помогне както на хората, които страдат от заболявания, за които няма традиционно лечение, така и на развитието на медицината.

Началото на промяната

Всяка година Singularity University организира състезание в сферата на социалното предприемачество за различни региони от цял свят. Желаещите да се включат имат две възможности за кандидатстване - чрез автобиография на базата на опита и разработките, които имат зад гърба си, или чрез описание на собствена иновативна идея или проект. Наградата е стипендия за безплатно лятно обучение в университета на стойност 30 хил. долара, което може да спечели по един участник от всяка от двете групи.

След като разбира за състезанието, Мая Златанова почти веднага решава да се включи в надпреварата за Централна и Източна Европа чрез свой проект, за който неведнъж е мислила, но до този момент не е имала възможност да реализира. Тя има опит в сферата на предприемачеството като съосновател на българско-английската компания Astra Nova Ltd., която обединява фармацевтични и изследователски експерти от цял свят, за да предложи по-добро обучение и разбиране за индустрията. "Попълних цялата необходима информация във формата за участие, като последната и може би най-важна част е двуминутно видео, в което всеки кандидат трябва да опише идеята си.

Него изпратих едва няколко часа преди апликацията да бъде затворена, тъй като до последно смятах, че на състезанието отиват предимно доктори на науката, лауреати в различни сфери или хора, завършили MIT, Stanford или Cambridge, но реших, че трябва да го направя заради всички мои близки хора, които вярваха в мен", разказва тя. Няколко седмици по-късно Златанова получава известие, че е сред избраните финалисти за региона и ще представи идеята си на голямата сцена в Будапеща, където експертно жури ще излъчи победителя от състезанието.

Идея в полза на милиони нуждаещи се

Мая Златанова се оказва единственото женско присъствие на финала на надпреварата, в която участват иноватори от Словения, Полша, Хърватия и Румъния. В крайна сметка тя остава достоен подгласник на победителя от Полша, който разработва мобилно приложение, което помага на хора с неспокоен сън. Видео, което човек гледа, преди да заспи, успява да му въздейства на психологическо ниво да сънува вместо кошмари хубави сънища. "Една от причините да не спечеля въпреки големия интерес, който журито прояви, е, че проектът ми е разработен в доста сложна сфера, от която не всеки разбира", казва Златанова.

Тя решава да се насочи към проект, свързан с клиничните изследвания, от нужда, тъй като неин близък страда от заболяване, за което традиционната медицина не предлага лечение. Търсейки специфично клинично изследване, Мая Златанова установява, че тази индустрия забавя развитието си, най-вече защото няма достатъчно пациенти, които да се включват в програмите на лечение. Главната причина за това пък е липсата на подробна информация, от която би имал нужда болният, за да прецени иска ли да стане част от дадено клинично изследване.

"Информацията, която е публикувана към момента, е разпокъсана между държавни и международни регистри, чиито дизайн далеч не отговаря на днешния потребител и е представена по сложен начин, разбираем може би единствено за медицински лица", казва Златанова. Затова тя решава да използва напредъка на технологиите за цели, които биха могли да променят живота на много повече от един милион хора.

Младият предприемач работи върху създаването на онлайн платформа, която да обедини голямата бази от данни за клинични изследвания по цял свят и да предостави на пациентите информацията под максимално разбираема и полезна форма. Те биха могли да сравняват различни изследвания, да прочетат кои са положителните и отрицателните им страни, да преценят подходящи ли са тях, да прочетат мнения и анализи, както и много други неща, касаещи заболяването им и алтернативното лечение.

"Искам да предоставя на нуждаещите се възможности за избор, да разполагат с необходимата информация, за да вземат собствено решение по какъв начин искат да се лекуват, а не да разчитат на лекуващия ги лекар да им предложи в най-добрия случай един или два нетрадиционни варианта за лечение", обяснява Мая Златанова. Всеки пациент ще има възможност да зададе в платформата личните си данни от изследвания до момента, като изборът колко точно да сподели остава негов. В зависимост от количеството данни системата ще генерира всички клинични изследвания, подходящи за него, и ще му ги представи по подробен и разбираем начин, така че да може да вземе решение дали да се включи в тях.

Успех за всички

"Приемам проекта като лична мисия и ще направя всичко възможно да се осъществи", казва Златанова. Платформата ще бъде абсолютно безплатна за потребителите и информацията в нея постоянно ще се обновява. Проектът ще бъде полезен и на медицината като цяло, защото успешно лекуваните пациенти спомагат за нейното развитие.

Фармацевтичните компании от своя страна, които годишно инвестират огромни суми в клинични изследвания, се стремят да бъдат максимално близо до пациентите и да им предоставят спокойна среда и специално внимание по време на програмите, които продължават средно около 8 години.

За това време трябва да има достатъчно количество включили се хора, за да се направи заключение доколко е успешно клиничното изследване. Според Мая Златанова това ще е основната функция на онлайн платформата, защото хората вече спокойно и самостоятелно биха могли да вземат решение за начина си на лечение.

Проектът тепърва ще се разработва в следващите няколко месеца, като целта на Златанова е да набере финансиране и съмишленици за осъществяването и развитието му. Тя се надява чрез платформата си да помогне на голяма част от нуждаещите се хора, като ги улесни и им предостави избор в и без това трудната за тях ситуация и положение, защото всеки има право на това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mirko avatar :-P
    Miroslav Valchev
    • - 1
    • + 14

    Пожелавам ѝ успех! Трябват ни повече такива бизнес дами в България :)

    Нередност?
  • 2
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • - 1
    • + 2

    само ,че има такава платформа измислена още през 2008г. - министърката провали проекта ....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар