🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ЕВН електроразпределение" с огромна загуба за миналата година

Дружеството отчита за първи път отрицателен финансов резултат

От компанията настояват да се обърне сериозно внимание на ценовото им предложение
От компанията настояват да се обърне сериозно внимание на ценовото им предложение
От компанията настояват да се обърне сериозно внимание на ценовото им предложение    ©  Красимир Юскеселиев
От компанията настояват да се обърне сериозно внимание на ценовото им предложение    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

8.5% е средното общо увеличение на цената, което ЕВН предлага от юли за битовите си клиенти.

"ЕВН електроразпределение", което доставя ток на цяла Югоизточна България, е отчело огромна загуба за 2014 г. в размер на 98.198 млн. лв. Това се случва за първи път от стъпването на компанията на българския пазар през 2005 г. Макар лошите финансови резултати на ЕВН да бяха очаквани, те са значителни особено на фона на приходите на дружеството за миналата година, които са за 137 млн. лв. За сравнение - през 2013 г. "ЕВН електроразпредление" е било на печалба от 56.181 млн. лв.За разлика от електроразпределителното дружество "ЕВН електроснабдяване" е реализирало годишна печалба от 7.757 млн. лв. при загуба от почти 12 млн. лв. за 2013 г.

 Причините за лошите резултати
 От  компанията няколко пъти са заявявали, че регулаторната политика, водена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е основната причина за влошаването на финансовите й резултати. Един от основните фактори е намаляването на технологичните разходи на дружеството до 8% при реални 10.5%. От компанията коментират, че през 2005 г.  разходите по мрежата са били 19.5% и с цената на сериозни инвестиции те са намалени до сегашните си нива, но технологично няма как да паднат под 10%. "За някои може да се струва нахално, че поставяме въпроса, че услугата разпределение има своята стойност и трябва да се определя не според възможностите на потребителите, а спрямо реалните разходи", коментира Гочо Чемширов, заместник-председател на съвета на директорите на "ЕВН България електроразпределение". Във връзка с това от дружеството настояват при определянето на цените от юли това да бъде отчетено. "За нас 2015 г. е много важна, тъй като заради ценовото регулиране през 2013 и 2014 г.  записахме отрицателен резултат за първи път. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на нашето ценово предложение и сме готови да обсъждаме с държавните органи нашите предложения за цените", коментира и новият председател на управителния съвет на "EВН България" Роберт Дик. Друга причина за влошения финансов резултат е намалението на признатите оперативни разходи от регулатора с 10 млн. лв. Гочо Чемширов обясни, че това са реално направени разходи, чието намаление означава съкращаване на персонал и свиване на необходими дейности.
 Ценови предложения

Исканията на разпределителното дружество са отчетени и в предложението му за нови цени от юли. В него се предвиждат и средногодишни инвестиции от 100 млн. лв. в електроразпределителната мрежа за периода юли 2015 – юни 2018 г. Общо увеличението, което "ЕВН България" (която включва "ЕВН електроразпределение" и "ЕВН електроснабдяване") иска, е 7.5% за бизнес клиентите и 8.5% за битовите потребители. От тях 3.6% е делът увеличение за снабдяването с енергия, а останалите са за мрежовите услуги.

По прозрачни правила

От "ЕВН България" предлагат от началото на юли Националната електрическа компания (НЕК) да продава електроенергията за регулирания пазар по отделни цени за бита и бизнес клиентите. Предложението е представено в ценовото искане на дружеството за промяна на тарифите за периода 1 юли 2015 - 30 юни 2016 г. Мотивите за това е фактът, че се увеличава свободният пазар на енергия и на него излизат все повече бизнес потребители.

От дружеството предлагат вместо цената на микса да е 125.32 лв. за мегаватчас, която е средна за всички потребители, за бита да бъде 110.19 лв., а за бизнеса - 156.80 лв., толкова, колкото е и в момента според решението на КЕВР. С разделянето на тарифите ще се намали изкривяването на пазара, което се предизвиква от излизането на бизнес клиентите от регулирания пазар (от ЕВН очакват това да са поне 25% годишно). Причината е, че в момента се получава кроссубсидиране на цената на бита чрез по-високата цена на стопанските потребители.

"В това предложение не сме се ръководили от това кой какво ще загуби или спечели, а от това как би трябвало да се определя цената. Бизнесът би трябвало да адмирира предложението, защото ще стане ясно как се определя миксът", коментира Чемширов.

Според него в момента цената на микса, по който НЕК продава, е нереално висока. Той даде пример с цената на основните производители, по които този микс се формира - тя е между 30 и 68 лв. за мегаватчас. Средната цена от тези стойности не прави 125 лв., дори да се сложи стойността на добавките, която е 18.93 лв., допълни още Чемширов. Той даде пример, че за 2006 - 2014 г. регулираните цени са нараснали с 61.8% и в момента цената на свободния пазар е много по-ниска.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • - 4
    • + 3

    Ми като не можете да си управлявате фирмата, пускайте кепенците и да ви няма!

    Нередност?
  • 2
    rat avatar :-|
    rat
    • - 1
    • + 8

    А когато са на печалба защо не казват "Много печелим, дайте да намалим цената на тока."?

    Нередност?
  • 3
    leo_k avatar :-|
    Лео

    Да продават на държавата, че явно са лош стопанин...

    Нередност?
Нов коментар