🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КФН забранява на "Еврохолд" да гласува анекс по договор с ПИБ

Причината е пропуск при предоставянето на оценка за обезпечението по заема

Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България"
Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България"
Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Надзорът забрани да се гласуват и приемането на отчета, доклада за дейността и одиторския доклад за миналата година.

Комисията за финансов надзор (КФН) е забранила на ръководството на "Еврохолд България" да предлага за гласуване на акционерите част от точките в дневния ред на предстоящото общо събрание, съобщиха от дружеството. Забележката на надзора е и за предложението да се гласува анекс към договор за кредит с Първа инвестиционна банка. От "Еврохолд" не са напълно съгласни със забележките на надзора и посочват, че пропускът, заради който са наказани, е технически. Общото събрание е насрочено за 30 юни.

Банково финансиране

В първоначалния дневен ред от ръководството на холдинга са предложили допълнителен анекс към договора за залог на ценни книжа, които са обезпечение по заеми от ПИБ. Става въпрос за финансиране, отпускано на "Астерион България" - дружество, непряко свързвано с холдинга, по чийто заем съдлъжник е "Авто Юнион". Последното е дъщерна компания на "Еврохолд". Предложението е лимитът на кредита да се увеличи до 1.8 млн. евро, а срокът за изплащането му да се удължи до 30 април 2020 г. Заложените акции са 14.1 млн. книжа, собствеността на "Еврохолд" в инвестиционния посредник "Евро-финанс".

В решението си за санкцията КФН отбелязва, че за подобна сделка трябва да се определи пазарна цена на книжата. Според КФН липсата на такава оценка в мотивирания доклад към материалите за общото събрание означава, че трябва да се забрани гласуването на точката. От "Еворохолд" отговарят, че имат готова оценка, направена от "Огис", подписана от управителя Огнян Стефанов. Реално оценката е направена от служителя на дружеството Олег Димов, който има сертификат за оценител, но подписът му не е бил отразен. В твърденията на КФН и на "Еврохолд" има малко разминаване – от отговорите на холдинга се посочва, че оценка е имало, макар и с технически пропуск при подписването й. Според решението на КФН оценка не е била приложена при първоначалното публикуване на поканата за събранието.

Пропуск и забрана

Според зам.-председателя на надзора Владимир Савов това е достатъчно основателна причина за спиране на гласуването по тази точка. Налагането на мярката може да се обжалва, но това не премахва забраната. От ръководството на "Еврохолд" смятат, че акционерите са достатъчно информирани за предложението и технически пропуск не е основание за забрана.

Другите точки, забранени за гласуване от КФН, са за приемането на годишния консолидиран отчет за 2014 г., доклада на одиторите и на управителния съвет на холдинга. По това от "Еврохолд" нямат забележки. Без ограничение остава и предложението да се гласува разпределянето на печалбата за миналата година. То предвижда 583 хил. лв. от нея да се разпредели като дивидент между акционерите – по 0.0046 лв. на акция. Това е 35% от миналогодишната печалба, която беше общо 1.66 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар