Все повече инвеститори от Wall Street се насочват към Силициевата долина

В нея са концентрирани компании с общ бизнес за над 3 трлн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силициевата долина до Сан Франциско има няколко отличителни белега: често грешно я наричат Силиконовата долина; името й се дължи на производството на силициеви полупороводници; технологиите и бизнесът, развивани там, играят ключова роля за глобалната икономика и в нея са концентрирни компании с общи бизнес за над 3 трлн. долара. Напоследък се оформя и тенденцията все повече инвеститори от Wall Street да избират калифорнийския климат и нови полета за изява в бързо набиращите скорост високотехнологични компании. Последният такъв е Лаурън Тоси, вече бивш финансов директор на инвестиционната банка Blackstone. Той ще управлява финансите на една от най-високо оценяваните стартиращи компании в момента - Airbnb, пише сп. Economist.

Долината на интернет и смартфон царете

Airbnb, Uber, Google, Youtube, Twitter, Apple и още десетки повече или по-малко познати имена в сектора на технологиите и комуникациите са базирани в района около Сан Франциско. Последните години долината се развива като инкубатор за креативни идеи и компании, често използващи възможностите на интернет и смартфоните, за да създават нови услуги. В района освен големите публични концерни като Google, оценяван на 400 млрд. долара, Facebook - на 272 млрд., и Apple - на 710 млрд., са централите и на множество стартиращи компании.

Airbnb например, която създава контакт между хора, искащи да отдават жилището си под наем, и такива, които търсят настаняване, само след 7 години на пазара се оценява на 26 млрд. долара. Компанията има 450 млн. долара печалба за 2014 г., 3 хил. служители и услугите й се ползват в 34 хил. населени места по света. Uber, които са алтернатива на таксиметровите превози и имат пазарна оценка от 50 млрд. долара, също са разположили централата си в долината.

По-дълго време за пускане акции на борсата

Голяма част от компаниите остават по-дълго време непублични (не пускат акции на борсата), което се превръща и в един от отличителните белези на новооформящата се в Силициевата долина екосистема. Според сп. Economist днес фирмите остават частни

В края на миналата седмица Лаурънд Тоси, финансов директор на американската банка Backstone, обяви, че ще управлява финансите на стартъпа Аirbnb. Списъкът с имена на инвеститори, довчера играли на борсата, а днес оглавяващи различни стартиращи компании, е доста дълъг. Така например финансовият директор на социалната мрежа Twitter Антъни Ното преди година замени работата си в инвестиционната банка Goldman Sachs, за да премине на страната на технологията. Отговорната за финансите на Google Рут Порат, kakтo и Ванеса Уитман от компанията за облачни услуги Dropbox също идват от Wall Street.