🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на търговците на електроенергия

"Енерго-про" е най-динамично развиващата се компания в сектора за 2014 г.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увеличението на приходите, макар и не с темпа на трите снабдителни дружества, се наблюдава при всички фирми от топ 10 на търговците на електроенергия.

С отварянето на електроенергийния пазар и възможността клиентите да избират сами доставчика си ролята на търговците на електроенергия започна да се откроява все повече. Тенденцията на постоянно растящите приходи на тези дружества се очерта още по-ясно с масовото излизане на фирмите на свободния пазар от средата на 2013 г. - първоначално  присъединените към мрежата средно напрежение, но след това и по-малките, присъединени към мрежата ниско напрежение. Добрите финансови резултати се виждат и от счетоводните отчети на дружествата, които почти без изключение бележат ръст в приходите и печалбите си за 2014 г.

Групата на динамичните

Сред най-динамично развиващите се компании през 2014 г. ясно се открояват търговците на трите снабдителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Техните приходи значително са нараснали спрямо 2013 г. При ЧЕЗ увеличението е със 73%, като компанията се нарежда и на първо място по приходи през миналата година. При ЕВН, която е трета по приходи, увеличението е повече от два пъти, а при "Енерго-про", която е шеста, ръстът на приходите е 2.25 пъти.

Изпълнителният директор на "ЧЕЗ трейд" Владимир Дичев коментира, че добрите резултати на дружеството се дължат най-вече на развитието на вътрешния пазар. По думите му фокусът на компанията е върху големите клиенти на средно и високо напрежение в цялата страна. Това са както молове и складове на едро, така и големите производствени предприятия. Според Дичев една от причините приходите на търговците на трите снабдителните дружества да бележат най-голям ръст е, че клиентите се обръщат към разпознаваемите на пазара.

Друга обективна причина обаче е изискването, въведено в средата на 2013 г., всички фирми на средно напрежение да излязат от регулирания пазар, на който бяха обвързани само с един доставчик. Пред тях беше оставена и възможността да купуват от същия доставчик, но на много по-висока цена. "Вследствие на тези промени през втората половина на 2013 г. стотици компании започнаха покупки на електрическа енергия на либерализирания пазар", коментира Диана Чобанова, изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN трейдинг Саут Ийст Юръп". По думите й през 2014 г. тези процеси са се задълбочили и по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) 4867 индустриални потребителя вече са избрали доставчик на либерализирания пазар. За сравнение - към края на 2012 г. броят на клиентите на свободния пазар е бил едва 107, а към края на 2013 г. техният брой е бил 1666. "Това динамично развитие на пазара в резултат на регулаторните промени доведе и до очакван ръст на обемите при компаниите, търгуващи с електроенергия, сравнено с предишни периоди", допълва още Чобанова. Специално за ЕВН към момента доминира търговията с електроенергия на територията на България. Данните на компанията показват, че 73% от приходите през 2014 г. и 75% през 2013 г. са от продажби за крайни клиенти в страната. Според Дичев около 15% от приходите обаче са "паразитни", което включва такса задължение към обществото, която директно се превежда на Националната електрическа компания (НЕК). На тази основа през 2015 г. могат да се очакват още по-големи приходи заради увеличението на тази такса, допълни той.

С по-бавен темп

Увеличението на приходите, макар и не с темпа на трите снабдителни дружества, се наблюдава при всички фирми, попадащи в топ 10 на търговците на електроенергия. Така например на второ място по приходи (виж таблицата) се нарежда "Енергийна финансова група". В същото време печалбата на компанията за 2014 г. намалява над два пъти спрямо предходната година. Николай Вузев, който е в борда на директорите на дружеството, беше коментирал за "Капитал Daily", че очаква 2014 г. да е лоша за ЕФГ. Като причина за това той изтъкна, че на търговете за продажба на електроенергия, организирани от производителите, е имало чужди компании, които са вдигали изкуствено цената. Отделно в средата на годината кредитните линии на компанията в Корпоративна търговска банка (чийто лиценз беше отнет) бяха замразени, от което компанията е натрупала допълнителни пасиви.

Компанията обаче разчита основно на твърдите си договори за износ към Гърция, Турция и Сърбия. През 2014 г. "Енергийна финансова група" е реализирала добри продажби от 250 - 300 мегавата и на вътрешния пазар заради излизането на фирмите на средно напрежение на свободния пазар.

Единствената компания, която според данните реализира намаление на приходите за 2014 г. спрямо предходната, е "OET – Обединени енергийни търговци" ООД, която през 2013 г. беше първа по приходи спрямо останалите търговци на електроенергия. Управителят й Ангел Божилов обясни пред "Капитал Daily", че реално компанията е подобрила търговските си обеми, но това не може да се отрази във финансовите резултати на дружеството, тъй като то търгува вече изцяло на европейските борси European Energy Exchange и EPEX SPOT. Поради характера на фючърсните сделки има само финансов сетълмент (разплащането става според срока на контракта), което не позволява тези приходи да бъдат отбелязани веднага счетоводно, обясни той.

По неговите думи компанията му подготвя излизането си от българския пазар от две години. Божилов обясни това решение с факта, че физическата търговия в България няма бъдеще. "Нашата система е с дълбоки проблеми и изкривявания. Опитват се да прехвърлят дефицитите в системата, които са основно в НЕК, и да ги вменят като отговорност другиму", коментира той, допълвайки, че по този начин търговците работят в една непредвидима среда, тъй като не е ясно кога и с колко ще бъдат увеличени таксите, които трябва да плащат. Сега компанията работи в седем страни в Европа, както и в Турция чрез свое дъщерно дружество.

Сред останалите фирми, които влизат в първите десет, са "Енерджи съплай" на Соня Кадиева, която, въпреки че увеличава приходите, е единствената компанията в сектора, която реализира загуба за 2014 г. "Енерджи маркет", която се свързва с Борислав Лоринков, отстъпва пред снабдителните дружества по приходи. Като цяло през 2014 г. те също нарастват с 11%, което на фона на по-динамичните компании изглежда скромно.

"Данс енерджи", в чието създаване е участвал Алексей Истатков, съпруг на доскорошния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Екатерина Истаткова, също отчита увеличение на приходите с 20%,  макар и не толкова значително както през 2013 г. Другите две в десетката - "Акспо България" и "Енерджи МТ", показват значително нарастване на постъпленията си за 2014 г. в сравнение с предходната, съответно с 37 и 49%.

Извън класацията Интересно е изпадането на "Ген-и София – търговия и продажба на електрическа енергия", която през 2013 г. беше на второ място по приходи. Компанията е 100% собственост на словенската GEN-I, която е вторият по големина доставчик на електрическа енергия в Словения и функционира на територията на 18 страни в Европа. Дружеството стъпи на българския пазар през 2010 г. Логична причина за слабите й резултати (приход от 4.8 млн. лв. и загуба от 315 хил. лв.) вероятно е, че компанията  осъществява търговията си изцяло на международните пазари. В отчета на дружеството за 2014 г. обаче се посочва, че плановете на групата за 2015 г. предвиждат да засили присъствието си на българския пазар, като първоначално ще се фокусира върху привличането на едри крайни клиенти, а впоследствие на средни и малки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-(
    sto67nes
    • - 2
    • + 3

    Сред най-динамично развиващите се компании през 2014 г. ясно се открояват търговците на трите снабдителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".........

    Как? И трите работят на загуба и нямат средства за инвестиции.....

    Нередност?
  • 2
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1
    • + 1

    Не бе, не електроснабдителните дружества. Те печалбите се реализират по другите фирмета, където регулация няма, а и официално не са тяхна собственост. А трите закъсали фирми поради това искат всеки път увеличаване на цената - за да могат да формират големи печални в сателитите си и да дерат нас.

    Нередност?
  • 3
    jorrex avatar :-|
    jorrex
    • + 5

    Сладка работа е търговията с електроенергия. Купуваш от някъде, продяваш някъде другаде. "Тока" сам се носи дето трябва, а ти само издаваш фактури и прибираш печалбата. Цяло чудо е как юнаците от енерджи съплай са го докарали на загуба...

    Все пак нищо не споменавате за количеството продадена енергия. Интересено е (поне за мен) колко лева е средната надценка на мегаватчас, която реализират търговците.

    Нередност?
Нов коментар