Пълното либерализиране на пазара на енергия не е въпрос на избор, а на регулации

Жолт Берталан, изпълнителен директор на Унгарската енергийна борса, пред "Капитал Daily"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С Жолт Берталан разговаряме по време на семинара на тема "Българската енергийна борса – в очакване на старта", организиран от адвокатската кантора Kinstellar в София. По време на събитието Бертелан говори за модела на унгарската енергийна борса (HUPX), регулаторните препятствия и причините за нейния успех, за които по-подробно разказа и пред нас. Той има над 15-годишен опит в областта на енергетиката. От самото начало има водеща роля в проектирането и създаването на либерализирания пазар на електроенергия в Унгария. Работил е 12 години в MAVIR, унгарския оператор на преносната мрежа, на различни позиции, като последно е заемал длъжността изпълнителен директор. Едно от най–големите му постижения е стартирането на унгарската енергийна борса (HUPX) през 2010 г.

Откога работи електроенергийната борса в Унгария?

- Борсата за електроенергия в Унгария беше създадена през 2007 г., но тя започна да функционира в средата на 2010 г. Причината е, че е необходим дълъг период от време, за да се подготвят законодателната среда и самите компании за този вид търговия. Бих казал, че са нужни девет месеца, за да започне борсата реално работа от момента, в който за това вече е взето решение.

Но на пазара бяха необходими девет години, за да се развие, което включва наличието на достатъчно играчи и натрупването на знания в компаниите за това как да търгуват. Първата стъпка е излизането на пазара на големите потребители и производители, това, което вече е направено в България, а следващата фаза е излизането и на по-малките потребители.

Това означава ли, че големите играчи не са достатъчни за функционирането на енергийна борса?

- Борсата трябва да се развива, за да е интересна за нейните участници. От една страна, стои търсенето, а от друга страна - трябва да има достатъчно търговци и производители на енергия. Това отнема време, затова ние започнахме през 2010 г. с 10 участника, между които търговци и местни производители.

Разбира се, местната МVM Group (националната електрическа компания на Унгария), чието участие не беше задължително, даде много добър старт на борсата. В началото броят на участниците беше много малък, но в течение на дни и седмици борсата се развиваше постоянно и в момента имаме общо 63 участника, които търгуват на нея.

Какви количества енергия се търгуваха първоначално на унгарската борса?

- Ние търгуваме на дневна база. В самото начало количествата бяха 2 гигаватчаса електроенергия, а в момента вече търгуваме с 57 гигаватчаса на ден. Това зависи от консумацията на електроенергия в страната. На борсата се търгуват около 56% от тези количества. Това прави унгарската електроенергийна борса наистина зряла и много ликвидна.

Кои бяха основните предизвикателства пред започване на дейността?

- Няколко. Едното е развитието на необходимата инфраструктура за работата на борсата. Това включва софтуера за търговия и клиринговите процедури. Другото необходимо условие е да има правилната регулаторна и законодателна среда. Да има достатъчно търговци и подходящи правила за работата на борсата. Мисля, че стартирането на борсата без подкрепата на местния регулаторен орган и системния оператор би било съмнително.

Подкрепата на големите играчи също оказва положителна роля за работата на борсата. Тестовият период за пускането на борсата също е труден, през който участниците трябва да бъдат обучени как да търгуват на нея. Натрупването на повече знания е добре за функционирането на самата борса, тъй като е важно да бъде ясно как работи.

Колко време продължава този тестов период?

- Тестването на самата информационна система отне около месец, но това зависи от самата система. Ако съответната борса ползва софтуерни решения, които вече са познати и се използват от други борси в Европа, самите търговци вече познават тази система и правилата и е много по-лесно да бъдат обучени, за да търгуват на нея.

Кое е основното условие, за да имаме работещ пазар - броят на участниците или количеството електроенергия, което се търгува?

- Има много, много фактори. Като цяло това са необходимите регулации. Важно е също географското разположение и ценовата зона, в която съответната електроенергийна борса оперира. В Унгария ние сме щастливци, защото имаме шест граници и силни трансгранични електроенергийни връзки със съседните страни. Ако търговията с тях бъде хармонизирана, това носи ползи и за функционирането на борсата. Софтуерът за търговия също е ключов елемент. Както и други малки елементи, които увеличават обема и ликвидността на борсата.

Смятате ли, че има смисъл от създаването на местна енергийна борса, или е по-добре да се мисли за регионална?

- Това е естествено развитие. Мога да дам за пример Унгария, където беше по-лесно да започнем с национална борса, която сега се конкурира с останалите национални и големи европейски борси. Мисля обаче, че в дългосрочен план борсите в региона трябва да помислят как да си сътрудничат.

Смятате ли, че пазарът на електроенергия може да бъде либерализиран напълно, като на него излязат и битовите потребители?

- Не мисля, че това е въпрос на свободен избор, а по-скоро въпрос на регулаторни изисквания. Разбира се, трябва да има баланс между търсенето и предлагането. Търсенето е само едната страна, която задвижва свободния пазар. От другата е предлагането, което трябва да бъде осигурено както от местни производители, така и чрез улеснени правила за внос и износ на енергията към съседни страни. В Унгария политиката на системния оператор осигурява добри капацитети за внос и износ. Това е добре за потребителите, защото води до ниски цени на енергията, която се внася, в сравнение с цените, предлагани от местните производители.

Какви според вас са основните предизвикателства пред създаването на българска енергийна борса?

- Аз не съм много запознат със ситуацията в България. Със сигурност, за да работи оптимално борсата, са важни бизнес средата, регулациите и правната уредба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 4

    Изключително полезна статия. На високо експертно ниво се споделя опита на автора, свързан с пълното либерализиране на пазара на енергия. Унгария търгува на дневна база. Започнала е с количества от 2 гигаватчаса електроенергия, а сега търгуват с 57 гигаватчаса на ден. Подчертава се, че MVM Group (унгарската НЕК), е дала много добър старт на борсата. Няколко са условията в началото:
    1. Развитие на инфраструктурата - софтуера за търговия и клиринговите процедури. Относно софтуера, могат да се ползват решения използвани от други борси в ЕС;
    2. Да има правилна регулаторна и законодателна среда. Да има достатъчно търговци и подходящи правила за работа на борсата. Подчертана е необходимостта от участието на КЕВР и ЕСО;
    3. Интересен е отговорът на въпроса, свързан с битовите потребители. "В Унгария политиката на ЕСО осигурява добри капацитети за внос и износ. Това е добре за потребителите, защото води до ниски цени на енергията, която се внася, в сравнение с цените, предлагани от местните производители.

    Нередност?
Нов коментар