🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

National Bank of Greece продава изцяло турското си подразделение

Досегашните планове бяха банката да запази контрола над Finansbank

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата гръцка банка National Bank of Greece (NBG) обяви, че планира пълна продажба на турското си подразделение Finansbank, съобщава в. Wall Street Journal. Приходите от продажбата трябва да бъдат използвани за запълване на капиталовия недостиг, открит при стрес тестовете на Европейската централна банка.

Досегашните планове на NBG бяха да продаде само миноритарен дял в Finansbank, която е най-печелившото й подразделение. Гръцката банка не е обявила какви приходи очаква от сделката. На презентация пред инвеститори NBG е заявила, че балансовата стойност на активите на турския й бизнес възлиза на 3.4 млрд. евро. Според банката процесът по продажба е в сравнително напреднала фаза, но не споменава имена на потенциалните купувачи и не дава конкретен срок, в който се предвижда сделката да бъде завършена. Според съобщения в медиите по-рано през годината интерес към Finansbank са проявили катарски и турски инвеститори. NBG е собственик и на Обединена българска банка.

Капиталов недостиг

Обявените през миналата седмица резултати от стрес тестовете на четирите най-големи гръцки банки - NBG, Eurobank, Alpha и Piraeus, показаха капиталов недостиг от 4.4 млрд. евро при базисен сценарий за развитието на икономиката на страната. При неблагоприятно развитие дупката достига 14.4 млрд. евро. Четирите банки трябва да представят плановете за набиране на капитал до петък. При лошия сценарий NBG ще се нуждае от 4.6 млрд. евро допълнителен капитал, а при базовия – от 1.57 млрд.

По-рано тази година Гърция беше принудена да се съгласи на трети финансов пакет от международните си кредитори, след като противопоставянето между тях и правителството на СИРИЗА доведе до опасност страната да излезе от еврозоната. Банките бяха затворени за три седмици, за да се предотврати изтичането на депозити, и все още е в сила наложеният капиталов контрол. Новият пакет е на стойност 86 млрд. евро, от които 25 млрд. са предназначени за рекапитализиане на банковия сектор.

Държавна намеса

Ако гръцките банки успеят сами да покрият базовите нужди от 4.4 млрд. евро чрез привличане на частни инвеститори, държавният фонд за финансова стабилност HFSF може да осигури остатъка до 14.4 млрд. Това ще стана чрез изкупуване нови акции и конвертируеми облигации, които могат да се превърнат в акции, ако капиталовите буфери спаднат под определено ниво. Банките обаче искат да избегнат прекалено силна намеса на държавния фонд, която би увеличила допълнително тежестта на правителството в собствеността им.

Изпълнителният директор на NBG Леонидас Фрагкидакис заявява, че приходите от продажбата на Finansbank ще бъдат използвани за замяна на държавната помощ за покриване на недостига на капитал при неблагоприятен сценарий. Досега банката неколкократно пропуска собствените си крайни срокове за продажба на част от дела в турското подразделение. Досегашните планове бяха за понижение на участието от 99.8% до под 60%.

Все още няма коментари
Нов коментар