🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британското студио Pinewood печели от холивудските блокбастъри

То отговаря за последните филми от поредицата за Джеймс Бонд и "Междузвездни войни"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британското филмово студио Pinewood, което е най-голямото в Европа, се превръща в любим партньор на Холивуд, тъй като е едно от малкото, което успява да изготви големи продукции в срок и без да превишава бюджета. През тази година намиращото се в близост до Лондон студио отговаря за две от най-големите холивудски продукции - последните филми от поредицата за Джеймс Бонд (Spectre) и от сагата "Междузвездни войни" (Star Wars: The Force Awakens). Студиото вече е започнало работа по следващата част от фантастичната поредица - епизод VIII, който трябва да излезе през май 2017 г.

Финансови резултати

Популярността на Pinewood води до значително подобряване на финансовите му резултати. През първата половина на финансовата година оперативната печалба на студиото почти се е утроила до 7 млн. паунда при приходи от 38.2 млн. паунда. От 2009 г. досега цената на акциите на компанията е нараснала четворно до 427 пенса, което й дава пазарна капитализация от около 245 млн. паунда.

"В цял свят има само няколко студиа, които могат да се справят с продукции с бюджет над 100 млн. долара", коментира пред Financial Times Шарлот Мейрик, фондов мениджър в Aviva Investors.

Инвестиционната компания придоби 11% от акциите на Pinewood през април и очаква те да продължат да поскъпват. По думите на Мейрик плановете на Pinewood да разшири значително капацитета си ще позволи през следващите години да отговорят на нарастващоито търсене от Холивуд, което от своя страна трябва да доведе до значителен ръст на печалбата и приходите.

През миналата година Pinewood получи разрешение за разширяване на съоръженията си в околностите на Лондон, като плановете са на стойност 200 млн. паунда. Това е значителен ход, тъй като Pinewood от дълго време оперира на ръба на капацитета на съоръженяита си, което принуждава студиото да отказва поръчки. За шестте месеца до септември капацитетът на студиото е бил запълнен 87%. Компанията се опитва да се разрасне и извън основната си база в Лондон. В началото на годината беше открито подразделение в Уелс, а по-рано бяха осъществени международни проекти като Pinewood Atlanta Studios в САЩ. В Китай студиото предоставя консултантски услуги на Shanghai Film Group.

За продуцентите от Холивуд едно от основните предимства на Pinewood е това, че предоставя достъп до голям брой опитен поддържащ персонал. Pinewood е основана преди почти 80 години от британския индустриалец Артър Ранк и в момента включва близо 200 подразделения, специализирани във всичко от грим и прически до осветление и дизайн на декори.

Държавна подкрепа

Предимствата на Pinewood се подсилват и от подкрепата, която получава от държавата. От 2007 г. насам британските власти позволяват филмовите продуценти да възстанвояват до една четвърт от признатите си разходи в страната. Тази фискална инициатива се доказва като изключително популярна, макар да струва на хазната около 200 млн. паунда годишно. Поскъпването на долара спрямо британски паунд през последните години също помага на Pinewood в надпреварата с чуждестранни конкуренти.

Бизнес моделът на Pinewood обаче е обект и на критики, включително от някои от акционерите на компанията. През април британският активистки инвестиционен фонд Crystal Amber придоби 4% от акциите на студиото и започна да лобира за промяна. Според ръководителя на фонда Ричард Бернстейн Pinewood "не е ефективно управляван бизнес". По думите му изпълнителният директор на компанията Айвън Динлийви и председателят на борда Майкъл Грейд "не взимат никакви мерки за контролиране на разходите и затова ренатабилността е относително ниска". Той настоява да се намали броят на служителите в администрацията и предлага да плати за консултации за повишаване на ефективността.

Все още няма коментари
Нов коментар